Odvaha je volba

Odvaha je volba https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459758/bmid_odvaha-je-volba-Qqg-459758.jpg 3 29 12

7+1 komiksových příběhů podle scénáře Marka Steiningera inspirovaných skautskou historií a nakreslených sedmi ilustrátory (Š. Jislová, K. Čupová. T. Chlud, E. Bartošová, V. Velický, J. Gruml, T. Vovsík a V. Strejček). Sedm komiksových povídek, sedm přelomových událostí českých moderních dějin a sedm hrdinů. Jsou to obyčejní lidé. Mají ale jedno společné: Jsou to skautky a skauti, kteří v těžké životní zkoušce prokážou neobyčejnou odvahu. Od počátků českého skautingu přes zakládání prvních dívčích oddílů, vypjaté okamžiky za nacistické okupace či komunistickou perzekuci až po dnešek: to vše v sedmi komiksech. Parta kamarádů zakládá ještě za Rakouska-Uherska v maličké obci první skautský oddíl a naráží na nedůvěru spoluobčanů. Zdenka se přidá ke skautům v době, kdy se od žen očekává jen péče o rodinu a domácnost, ale rozhodně ne svobodná mysl a vlastní názor. Jak se zachová třináctiletý Marek, když se jeho vedoucí postaví na stranu nacistů? Podvolí se Jakub komunistickému režimu – co je v sázce? Čtěte a zjistěte, co obnáší hrdinství a jakou má cenu. Objevte odvahu ve vlastním srdci.... celý text

simca9342
simca9342
16.09.2023 5 z 5

Komiks o hrdinství nás zavede mezi úplně první začátky skautu, v příbězích plných odvahy se dozvíme něco ze života obyčejných lidí- skrytých hrdinů, ale nahlédneme i do sedmi etap světové historie, se kterými má něco skauting společného. Také autoři a tvůrci na tomto komiksu mají jedno společné - všichni nějakým způsobem zasáhli do světa skautingu. Každý příběh je jinak výtvarně vytvořen a všichni dohromady ukazují neohroženě osoby a jejich činy.

veriszv
veriszv
02.03.2023 1 z 5

Mrzí mě, že to musím říct, protože mě zaujala myšlenka komiksového zachycení velkých skautských momentů, ale tohle bylo fakt hrozně špatný.
Vlastně nevím na koho to cílí?
Na skauty?
To by to s nimi muselo mít něco společného.
Na děti?
Pro ty mi to místy přijde až nevhodný.
Na lidi co mají rádi komiksy?
To by to muselo mít nějakou pointu…
A takhle bych mohla pokračovat.
V anotaci se píše, že se má jednat o sedm komiksových povídek, které mají zachycovat přelomové události a hrdiny.
A já se cítím trochu podvedeně, protože ač je tam opravdu sedm příběhů tak z nich rozhodně nemám pocit, že bych se dozvěděla něco o skautské historii.
Nejvíc matoucí mi na tom přišel příběh, který měl být rámcový a nějak to spojovat, ale byl tam úplně navíc, nedával smysl a celé to ještě víc tříštil.
K výtvarné stránce výtky až na jeden nečitelný příběh nemám, ale to bohužel nestačí. Kresba je jen polovina…


Mantikocka
Mantikocka
07.06.2022 odpad!

Nic horšího jsem snad ještě neviděl :(
Urážka všech skautů!!!

Denny456
Denny456
09.02.2022 1 z 5

Uff. No tak tohle se tezce nepovedlo. Mozna priste vice poznat komiksovy trh a zpusob vypraveni a tvorby antologii komiksu a pak se do neceho poustet. Tohle je spatne a dela to zbytecnou medvedi sluzbu.

Jizi
Jizi
31.12.2021 1 z 5

Tak tohle se ale těžce scénáristicky nepovedlo.
Odlišné výtvarnické styly (až na totálně chaotickýho Velickýho) bych vítala, to mě nijak neruší - ale co to jako mělo být? Vždyť to jsou nějaké nástřely, nápady - žádný vyprávěcí oblouk, žádná pointa, žádná jednotící linka, nic! Rámcový příběh nepříběh nerámuje vůbec nic, jen dekonstruuje ještě o stupeň dál.
Tak se na to podíváme konkrétně, protože sama nesnáším, když někdo kritizuje v obecných termitech:
Příběh první ilustrátora Světýlka, které obě moje skautky čtou a mají rády, je jediný, co jakš takš drží pohromadě. Za to ona jedna hvězda.
Příběh druhý zní podle anotace dobře, ale v samotné ději vůbec o to, že by Zdenka byla skautka nejde - jde tam o nějakého mladého kurevníka a jeho maminku, která asi pije nebo co, a o incident, o němž se na konci knihy dočteme, neměl s ústřední Zdenkou nic společného. Budiž.
Příběh třetí je největší wtf, četla jsem dvakrát a pořád nevím kdo s kým co a proč a ne a jak - chtěla bych popsat lépe, ale kombinace chaotického scénáře a chaotické kresby vyvolala jen oranžovo černé zmatení.
Čtvrtý příběh ve mně vyvolal jen nejistotu, zda to mám desetileté dceři dát ke čtení - žena ve vysokém stupni těhotenství se tu svléká před partajníkem, aby manželovi tělesně zajistila bezpečí. Zbytek je zase jen jeden velký wtf chaos. Nevím, co jsou ti lidi zač, kdo je dobrý a kdo špatný, proč kdo dělá to, co dělá.
Pátý příběh mě na konci donutil listovat a řešit, kdo že to teda umřel? Celkově je to jen nepříjemný obrázek vyprahlého manželství s synem parchantem, který chce z rodičů vyždímat chalupu. Super.
Šestý příběh o slečně, která jde demonstrovat se ještě dal jakš takš pochopit, nicméně pro její jednání pochopení moc nemám.
A poslední příběh o posedlém chlapci, kterého až láska a pár facek vyléčily, mi přišel taky jako dobrá haluz.
Rámcový příběh komentovat nemůžu, neb jsem ho nestihla vůbec.
Suma sumárum netuším, pro koho má být kniha určená, ani co měla a chtěla vlastně sdělit. Mně nesdělila nic, pomohla mí akorát od poměrně vysoké finanční částky. Tak teda pěkně děkuju.

eliska2106
eliska2106
21.10.2021 3 z 5

Nevadí mi různorodost textů ani výtvarného zpracování, jak se objevuje v jiných komentářích, vlastně mi přijde fajn, že jsou od sebe příběhy jasně oddělené. Do knížky jsem se pustila, abych poznala osudy vybraných skautských osobnosti, jenže na mě působila spíš jako stručné shrnutí pro ty, kdo se v nich orientují. Možná by mi pomohlo kromě dobového kontextu i přiblížení dějů příběhů. V téhle podobě pro mě není knížka úplně srozumitelná, což mě mrzí.

Iki1
Iki1
09.07.2021 3 z 5

Většina příběhů mě zaujala svým zpracováním, další komiksy byly nepříliš zdařilé. Nápad mě hodně zaujal, možná by nebylo od věci svěřit zpracování jednomu výtvarníkovi. Příběhy rozhodně za zveřejnění stojí.

trudoš
trudoš
18.06.2021 3 z 5

Rozporuplná publikace, v níž smysl poselství převažuje nad kvalitou obsahu. Ne, že bych měl něco proti autorskému záměru, jen mi přijde, že si scénárista Mark Steininger ukousl až moc velké sousto. Co příběh, to jiná ves, což ještě umocňuje střídání výtvarníků a nejednotnost zápletek. Jednou sledujete kamarádské dobrodružství, podruhé těžkou depresi z totalitního diktátu. Přitom původní cíl alba – vypíchnutí důležitých momentů v dějinách skautingu – úplně vyšuměl a prim hrají rodinná dramata či formálně propracované osobní zpovědi. Úvodní slovo o třech větách před každou z povídek přitom občas řekne víc, než osnova příběhu jako taková. Přiznám se, že jsem občas měl i problém dedukovat, co se umělec pokusil obrázky vyjádřit.
Přesto musím knihu hodnotit pozitivně, protože přes dílčí nezdary jde o povedenou antologii méně známých tvůrců. Zároveň mě těší, že jednotlivá vyprávění nebyla jen o lásce k přírodě a kamarádům, ale také o potřebě bojovat – třeba i marně – s démony všedních dní.

dagmar7365
dagmar7365
20.05.2021 3 z 5

Nápad výborný, některé příběhy byly hodně zajímavé, krásně zpracované, některé již méně. Střídání autorů jednotlivých komiksů mi úplně nesedlo.
A z celé knihy mám dojem, že autoři při tvorbě knihy cílili na skauty, což není úplně špatně. Ale pokud po knize sáhne někdo, kdo skaut není, chtěl se s historií skautingu v ČR seznámit, tak kniha docela promarnila šanci. Čekala jsem víc.

OsolenéKnihy
OsolenéKnihy
22.02.2021 4 z 5

Strašně krásné zpracování, super nápad, líbilo se mi, že příběhy byly napříč dějinami a opravdu provedly celou historií skautu. Výběr autorů super, nutno dodat, že zastoupení ženských autorek mě překvapilo, vnímám jako posun, že jich tu bylo tolik a doufám, že se to brzy stane samozřejmostí. Kresby všech příběhů se mi strašně líbily, i přechodná okénka s pejskem, to bylo příjemné, jde vidět, že je to vymazlené. Problém jsem měla jen s jedním příběhem (kresba super, náplň horší) a to byl ten, kde se jako hrdinství ukazovalo jednání ženy, která nabídla své tělo, pokud jsem to dobře pochopila, upřímně to pro mě byla zmatečná část, protože si mužské postavy byly dost podobné a kvůli černobílému provedení jsem je moc nerozlišila. Nevadilo mi ani tak to, že žena jednala tímto způsobem, ale spíš její znázornění, které bylo až přehnaně groteskní. Zbytek povídek se mi líbil, byl rozmanitý a každé hrdinství spočívalo v něčem jiném.

Knihu jsem obdržela a četla ve spolupráci s Kosmasem, za což moc děkuji!

Gabi13
Gabi13
13.02.2021 5 z 5

Krásná práce. Jsem hrdá na to, že jsem byla ve svém mládí skautkou. Tento komiks a jeho zpracování mě vrátilo zpět a zase mi to připomnělo, že je fajn být součástí.

bazyk21
bazyk21
17.01.2021 5 z 5

skvělý počin a jedinečné provedení

Štítky knihy

skauting

Část díla

všech 7 částí díla

Autorovy knížky

Marek Steininger
česká, 1987
2020  66%Odvaha je volba

Kniha Odvaha je volba je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x