Odstřelovačské eso - Deník z východní fronty a sovětského zajetí

Odstřelovačské eso - Deník z východní fronty a sovětského zajetí https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278906/bmid_odstrelovacske-eso-denik-z-vychodni-Jmx-278906.jpg 3 44 10

Bruno Sutkus (1924–2003), pocházející z litevsko-německé rodiny usazené ve Východním Prusku, působil za druhé světové války jako odstřelovač v 68. pěší divizi wehrmachtu a za pouhých šest měsíců na frontě prokazatelně zneškodnil 209 sovětských vojáků – rekord, který v německé armádě patrně nemá obdoby. V této autobiograficky laděné knize Sutkus detailně popisuje své zážitky z války, založené na pečlivě vedených, téměř deníkových záznamech, i svůj pozdější život ve vyhnanství na Sibiři pod dozorem sovětských tajných služeb. Souhlas k návratu do Pobaltí dostal od úřadů až v roce 1971 a do Německa se dostal teprve v roce 1997, po dvaapadesáti letech.... celý text

Literatura faktu Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Im Fadenkreuz. Tagebuch eines Scharfschützen. , 2009


více info...

Přidat komentář

hnusák
11.01.2023 4 z 5

Ačkoli ve své době nepatřilo Německo a ani Rusko, s tím, co rozpoutali, do civilizovaného světa, tak zvláště Rusko, které nemá a nikdy nemělo úctu k lidskému životu a stále se chová jako dobyvačný agresor se zvrácenou myšlenkou své nadřazenosti a jedinečnosti, co ji dává právo uzurpovat ostatní národy, je v globálním pohledu ta největší zhouba. Jinak zde popisované události na frontě jsou ty méně zdařilé, naopak mne zaujal popis po vysídlení na Sibiř, to muselo být strašné...

Petr874
26.09.2022 4 z 5

Příběh zajímavý, ale spíše mě zaujala forma sepsání. První půlka jako deník (za mě zajímavější část) a pak klasický lineární příběh.


pobijecmuch
28.09.2019 1 z 5

Tak trochu se divím, že ještě v roce 2016 něco takového může vydat, tak velké nakladatelství jako je Mladá fronta. Naivní, chvílemi hodně nudný deník německého odstřelovače v druhé světové válce. Podobných knih bylo vydáno více a daleko lepších. Nebudu dávat odpad, za mně jedna hvězda za závěrečné poznámky MF, kde aspoň trochu vysvětlili zkomoleniny ze samotné knihy.

mot33
28.01.2018 4 z 5

Ze začátku pořád jako deník tehdy a tehdy,od půlky kdy šlo o zajetí v Rusku o mnoho lepší.Mě se to osobně líbílo.

Vlk.kh
15.01.2018 1 z 5

Se značným utrpením dočteno. Než bych se rozepisoval, dovolím si drze použít to, co už tu napsali přede mnou - konkrétně McBerny vše perfektně vystihl a pod jeho komentář ke knize bych se klidně podepsal, nemám k tomu víc co dodat. Pokud si chcete přečíst něco lepšího o osudech odstřelovače v řadách wehrmachtu, zkuste knihu Na mušce lovce. Mě osobně se líbila mnohem víc, než toto dílko.

pavel80
30.04.2017 3 z 5

Za mě průměrná kniha. Nenáročné čtení, dá se zvládnout během dne. První část, popisující Sutkusovu odstřelovačskou kariéru je dost jednotvárná, protože je psaná na základě odstřelovačského deníku - je to spíš stručný přehled potvrzených zásahů než příběh. Druhá část, popisující autorův poválečný život v Litvě a poté ve vyhnanství v SSSR, je mnohem zajímavější, některé pasáže, vypovídající, jak se může chovat člověk k člověku, jsou opravdu neuvěřitelné. Nicméně pro objektivní pohled autor zcela pomíjí fakt, že ohledně chování vojáků Rudé armády za války jim Němci nemají co vyčítat... ani zmínka o Hitlerově diktatuře, holocaustu, řádění zejména jednotek SS v Rusku v první části válečného tažení, chování Němců v porobených státech a vůbec zapomíná na skutečnost, že to byli Němci, kdo 2. světovou válku rozpoutal. Hovoří pouze o německých obětech, ostatní zcela pomíjí. Německo pasuje do role zachránce Evropy před bolševickými hordami, které bylo západními mocnostmi zrazeno a díky tomu prohrálo válku. V tomto ohledu je tedy třeba brát autora s rezervou. Kladem knihy je fotografická příloha s faksimilemi autorových válečných dokumentů.

wendys120
21.01.2017 5 z 5

Příběh psaný B.Sutkusem mne nadchl. Může se zdát, ze jsou stránky o jeho zásazích nudné, ale nedokážu si představit, jak jinak by se to celé dalo popsat. Celým zážitkem knihy mě doprovazela přerušovaná husí kůže. Myslím, že stojí za přečtení.

PanZahadnyCZ
17.01.2017 4 z 5

První část knihy je velmi otravná. Vychloubačný Bruno nezajímavě popisuje jeden zásah za druhým, ale nic víc. Když to ale překousnete, tak zhruba v půlce knihy autor popisuje svůj pobyt na Sibiři a na ostatních místech v SSSR, kde nuceně desítky let živořil, a to už je mnohem poutavější čtení. Napínavé, výřečné a neuvěřitelné. Přestože autor má tendenci k přehánění (jak ostatně nejednou přiznávají i poznámky od překladatele), tak je to dechberoucí čtení. Jako stvořené pro výpravnou historickou TV minisérii.

McBerny
09.12.2016 1 z 5

Ufff, mám to za sebou.
Krátké hodnocení-první část s neustále se opakujícími větami typu "zvednul se, dostal jsem ho, 21.-28.potvrzený zásah" by se dala shrnout do excelové tabulky, která by určitě byla čtivější... druhá část připomíná slohovou práci méně nadaného žáka třetí třídy základní školy s nulovou sebereflexí o tom, kdo byl vůbec původcem II.světové války a kdo do ní zavedl masakrování civilistů. Jednu hvězda za nízký počet stran....

alnahu
21.09.2016 4 z 5

Autobiografická kniha v které nám německý odstřelovač pocházející z litevsko-německé rodiny popisuje detailně své zážitky z války i pozdější život ve vyhnanství na Sibiři pod dozorem sovětských tajných služeb ,do Německa se vrátil až po 52 letech. Zajímavé příběh.

Autorovy knížky

Bruno Sutkus
německá, 1924 - 2003
2016  70%Odstřelovačské eso - Deník z východní fronty a sovětského zajetí

Kniha Odstřelovačské eso - Deník z východní fronty a sovětského zajetí je v

Právě čtených1x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce50x
Chystám se číst12x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x