Odstřelovačem Rudé armády

Odstřelovačem Rudé armády https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388844/bmid_odstrelovacem-rude-armady-wrF-388844.jpg 3 7 2

Jevgenij Nikolajev byl příslušníkem sovětského Lidového komisariátu vnitřních záležitostí (NKVD). V letech 1941 a 1942 bojoval na Leningradském frontu a v seznamu nejúspěšnějších sovětských odstřelovačů je uveden pod číslem 32: jeho konto čítá 324 potvrzených zásahů vojáků a důstojníků včetně jednoho generála. Na základě materiálu, který začal systematicky sbírat už za války, Nikolajev později sepsal vlastní životopis – s dostatečným odstupem od válečných událostí, nikoliv však už se stejným odstupem sám od sebe a od svého vnitřního přesvědčení a svých postojů. Rozhodně ale nejde jen o propagandistickou literaturu. Nikolajevovův životopis je pro současného čtenáře významným svědectvím o vzniku a vývoji odstřelovačské odbornosti v Rudé armádě. Kromě toho je to výpověď člověka pevně a navždy zformovaného danou dobou a prostředím, která nám může pomoci mnohé pochopit, nastoluje řadu otázek a nutí k hlubšímu kritickému zamyšlení. České vydání obsahuje úvodní slovo německého odborníka na historii odstřelovačství Albrechta Wackera, který je autorem bestsellerového životopisu odstřelovačského esa z druhé strany fronty, Josefa „Seppa“ Allerbergera (Na mušce lovce, Mladá fronta 2013).... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Válečné , Biografie a memoáry

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Red Army Sniper


více info...

Přidat komentář
Dédečko75
Dédečko75
26.09.2021 5 z 5

Skvělý záznam historie doporučuji

mistrkarbanu
mistrkarbanu
04.12.2020 1 z 5

Druhá světová válka mě zajímá. Když si vybírám knihu, snažím se vyhýbat tendenčně zaměřené komunistické propagandě. To se většinou daří, protože ty knihy jsou staré a nevábné. Bohužel tahle byla vydána nedávno, a tak jsem podle obálky nemohl poznat, že svým narativem by se úžasně hodilo do 70. let. Kniha vznikala v době Brežněva a je to velmi znát. Každý, kdo trochu zná military knihy, zde bude rychle kroutit hlavou a bude znechucen. Chvílemi jsem myslel, že to nedočtu.
Autor, člen vražedné NKVD, se vydává bránit Leningrad. Jeho spolubojovníci jsou chytří, nebojácní, spravedliví, bojovní a nejlepší. Každý s každým vychází, nikdo nemá problém. Naproti nim stojí ti nejhorší, proradní a špatní.
Příběh spíše než vzpomínky z bojů připomíná úkol, který dostal někdo, kdo se k frontě přiblížil, aby odvezl nějakého neštastníka do gulagu, a přitom slyšel pár výstřelů z dálky. Scény mi přijdou nereálné, vymyšlené, aby to zaujalo neznalého diváka, který potřebuje slyšet komunistické báje.

Německé letadlo nalétává a střílí po kočce (pochybuji, že při té rychlosti by si jí šlo vůbec všimnout), ale naštěstí někdo vezme obyčejnou pušku a to letadlo jednou ranou sestřelí!!! V další části prohledávali německé padlé. V kapsách jim nacházeli dopisy, ve kterých matky vyzývaly k plenění a vraždění.
Takhle by se dalo ještě chvíli pokračovat. Knihu jsem dočetl se sebezapřením. Pokud hledáte kvalitnější odstřelovačskou literaturu, doporučuji Pavličenkovou a její Paní smrt. Pokud se zajímáte o dějiny Leningradu a obléhání, pak doporučuji Ann Reid Leningrad - tragédie obleženého města. Zde najdete opravdové příběhy, ne pohádku pro komouše.


Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) odstřelovači, snajpři východní fronta (2. světová válka) historie a fakta

Autorovy knížky

Jevgenij Nikolajev
ruská, 1920 - 2002
2018  60%Odstřelovačem Rudé armády

Kniha Odstřelovačem Rudé armády je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x