Odstíny života

Odstíny života https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443224/bmid_odstiny-zivota-tfD-443224.jpg 4 251 62

Odstíny života série

1. díl >

Pro většinu lidí je smrt konečnou stanicí, pro Alexandru Goodwynovou představuje jenom začátek cesty. Necelé tři roky poté, co byla zavražděna, se Alex znovu probouzí k životu a poprvé spatří svět v celé jeho temné kráse – plný magie a ďábelských stvoření, která by neměla existovat. Pokud chce přežít, musí zapomenout na vše, co znala, a rychle se v novém prostředí zorientovat. Kolem totiž zuří odvěká válka mezi dobrem a zlem a podle dávného proroctví má právě ona hrát klíčovou roli v rozhodující bitvě…... celý text

Přidat komentář

ydnac
09.01.2024 4 z 5

PŘIVEDLI JÍ ZPĚT K ŽIVOTU!

Alex zemřela, ale byla vyvolena.
Je SPASITELKA. Má zachránit svět. Má zabít ďábla!
Je vůbec možné ho zabít? Proč zrovna ona? Tyto otázky Alex zas tak moc netrápí, snaží se jen dostat z hledáčku "bohů", kteří jí potřebují, nebo to alespoň tvrdí.
Tvrdí, že by měla souhlasit a upsat se dobru. Stejně už Alex loví příšery, zabíjí upíry, vlkodlaky a démony, stejně už je na straně dobra.
Při jednom takovém lovu na hřbitově, se jí do cesty připlete další lovec. Jmenuje se Gabe, je samozřejmě sexy s pěkným tělem a přidrzlým chováním :-) a co si budeme povídat, Alex se z něj nejednou rozbuší to její mrtvé srdíčko :-).
Vezme jí ke svým přátelům, dá jí nový DOMOV a nejen to...
Pozná další lovce, čarodějku a vlkodlaka :-)-
Matty je super drzounek s dobrým srdcem :-) a ostatní jsou taky fajn.
Alex neví, čemu bude v budoucnu čelit, ale rozhodně na to nebude sama.

Kdybych nevěděla, že knihu napsala česká autorka, vůbec by mě to nenapadlo.
Je to velice zdařilá fantasy, jen nepřehlédněte řazení - dívčí román :-).
Je to takové jednoduché, ale všechno dává smysl a postavy jsou fajn :-).
Oddechové čtení pro mladé dívky :-), ale já jsem taky spokojená :-).

M.C.SMITH
12.04.2023 4 z 5

Ano prosím, těchto knih víc.
Příběh byl super, bavil mne a já si čtení užila. Bylo to vtipné.
Sem tam se našlo pár chyb, ale já je většinou ignoruji - spíše se zajímám o příběh než o gramatické chyby. pokud tedy nemlátí člověka po hlavě palicí.
Alex byla skvělá a Gabe mne uchvátil. Postavy měly své nedokonalosti, což je dobře.

Knihu jsem si užila a jsem ráda, že jsem se nakonec dokopala si ji přečíst, pro mne to nebyl marně strávený čas. Já jsem spokojená.


PavlínaAlžběta
23.12.2022 odpad!

Bohužel to není můj šálek kávy.

petusska01
24.08.2022 2 z 5

Zdá sa,že môj názor bude trochu iný...Príbeh by sám o sebe nebol zlý, skôr taká klasika - osudové dievča, bojovníčka, citlivosť zakrýva sarkazmus, trochu stratená ale požehnaná bohmi, si nájde kamošov a bojujú spolu proti kadejakým fantasy tvorom. Bohužiaľ však, mi prišla Alex ako postava dosť hlúpa - za prvé má na starosti dosť veľkú vec,poraziť diabla a ona sa svojej bohovskej spojky ani nič neopýta? Vlastne,vždy skôr konala ako rozmýšľala a dosť veľa 'nehôd" sa tam stalo jej pričinením. Taktiež akože to, že všetci ju tam balili a každý jeden chlap, s ktorým sa stretla ju tuším priťahoval...To bolo dosť otravné už aj na čítanie, mala som dojem akoby som.citala denník tínedžerky. Páčili sa mi scény aj boje s ostatnými lovcami, kde ukázala svoje prednosti - starostlivosť o druhých , aj ich spoločné prekáračky. Gabe mi nebol veľmi sympatický. Za prvé neviem čo sa udialo v jeho minulosti, ale očividne sa zamilováva celkom ľahko a správa sa potom priveľmi majetnícky, urážlivo atď...Matty bol vykreslený ako veľký sympoš,vtipný a očividne sa staral a popri ňom Gabe vyzeral ako chumaj. Nie som si istá či sa chcem dostať k druhému dielu, avšak určite existujú lepšie knihy s touto témou, vhodnejšie aj pre starších aj mladších čitateľov.

evineckY
10.07.2022 4 z 5

4,5 hvězdy !
Alex byla stvořena, aby zachránila svět...

Všem, kteří ztratili naději.
Nepřestávejte věřit. Sny se plní.

romca4180
20.05.2022 4 z 5

Přiznám se, že je to první kniha od českého spisovatele, co jsem četla. Upřímně, nebylo to vůbec špatné :-)

Katie46
10.04.2022 5 z 5

Mám doma nové vydání této knihy a jsem nadšená. Mám ráda fantasy svět a všechny monstra co tam patří, tak že nesmějí chybět vlkodlaci, upíři, čarodějnice a spousty jiných. Samozřejmě lovci, napětí, trochu sarkasmu a vtipu a nějaká milostná lince.
Hlavní hrdinka mi zatím k srdci nepřirostla ale příběh se mi líbí. Navíc od české autorky, což mě velice překvapilo a potěšilo.
Za mě palec nahoru!

zuzak82
03.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Četla jsem novější verzi e-knihy z roku 2020.

Pozitivně hodnotím:
* zajímavý děj
* čtivost
* některé postavy jsou velmi dobře vykreslené nebo zajímavé/záhadné (především Alex, Matt, Liam nebo Devon)
* vtipné slovní přestřelky mezi Alex a Mattem i jinými postavami
* potencionální milostný trojúhelník

Negativně hodnotím:
* milostná linka Alex a Gaba - tahle dvojice pro mě byla bez chemie, a to především tím, že jejich vztah vznikl moc rychle a navíc spolu ani neměli mnoho scén, navíc v prvních kapitolách Alex smutní pro svého snoubence a říká o něm, že byl láska jejího života, aby o několik dnů/týdnu později hned skočila na jiného?
* nerovnoměrné vykreslení postav a vztahu mezi nimi - Alex se stane součástí týmu, který má jen několik členů (Gaba, Matta, Jamieho, Mikaylu, Douglase, následně Nicka), mohly tam být lépe vykreslené jejich příběhy, povahy nebo vztahy mezi nimi (především Mikayla mi přišla taková nic moc vykreslená postava).

Celkově bych hodnotila na 70%. Kniha mě zaujala, takže jsem hned sáhla po dalším díle. Knížka je vhodná pro příznivce knih Cassandy Clare a podobných YA fantasy.

Kikina182
18.10.2021 5 z 5

Kniha Odstíny života má všechno, co mám ráda. Velkou spoustu nadpřirozených bytostí, zajímavé a ojedinělé fungování našeho světa, skvěle promyšlenou a originální zápletku, nebezpečí, přátelství a romantickou linku. Zkrátka všechno, co by si člověk od skvělé urban fantasy mohl přát. K tomu ještě čtivý styl psaní, který člověka okamžitě pohltí a do hloubky popsané postavy, které jsou skutečnými osobnostmi. Za mě je tohle zkrátka perfektní kniha, pro kterou je pět hvězdiček málo.

Turante
07.09.2021 4 z 5

Ke knize jsem se dostala opravdu náhodou a jsem moc ráda. Myslím, že tu roste nová výborná a navíc česká autorka fantasy. Příběh krásně odsýpal, postavy byly sympatické a po dočtení, chcete pokračovat ;)

klarka009
27.08.2021 4 z 5

Odstíny života mě velmi mile překvapily. Upíry, čarodějky, vlkodlaky, sukuby a podobná stvoření já prostě miluju a těch se tu dočkáte. Samozřejmě nesmí chybět ani lovci démonů :D Ano, možná to je klišé a připomíná to Shadowhunters, ale mě to ani trochu nevadilo, protože to bylo prostě skvělé, čtivé a nabité akcí. Ani na chvíli jsem se nenudila. Hlavní hrdinka Alex je super sarkastická a hned si mě získala svými hláškami :) Po tom, co je po smrti znovu probuzena k životu, aby byla spasitelkou, se z ní stává také lovkyně. Jednou v noci, když je na stopě upírovi se to trochu zvrtne a Alex jde o život. Zachrání ji ale jiný lovec, který se představí jako Gabe. Samozřejmě je to sexy týpek s krásnýma modrýma očima :D následně se seznámí i se zbytkem jeho party, která z ní už není tak nadšená jako Gabe a ona z nich také ne. Později ji ale okolnosti donutí, aby se nastěhovala k nim na chráněné místo, kde bude bydlet společně nejen s lovci, ale i s čarodějkou a vlkodlakem. Jeden z lovců, Matt ji začne trénovat a postupem času, i když se od začátku nenáviděli, si jsou stále bližší a tak začíná vznikat trojúhelník, který já nemám ráda :-/ Protože samozřejmě je tu ještě sexy Gabe. Kdyby to zůstalo jen u hate-love romantiky, byla by jsem z knihy nadšená mnohem víc. Já ty trojúhelníky prostě nemám ráda :-/ Navíc fandím Mattovi a většinou ti, kterým v knize fandím já ostrouhají :D Samozřejmě je tu také záporák, který je na konci odhalen a proběhne s ním jistý střet. Stále je tu ale ona velká rozhodující bitva o které Alex zatím nic neví a netuší kdy přijde..
4,5 *

tessalovesbooks
11.08.2021 4 z 5

Kdyby mě sama autorka neoslovila s nabídkou, zda si nechci její knihu přečíst, asi bych se k ní jen tak nedostala, což by byla rozhodně škoda. Kniha sice nepatří mezi nejoriginálnější, vyskytují se zde některá typická klišé, ale i tak jsem si její čtení moc užila. Myslím si, že pokud jste například milovníky série Lovci stínů, tak Odstíny života jsou přesně něco pro vás. Ze začátku je kniha trochu zmatenější, přeci jenom je vidět, že to je úvod do nějaké větší série a navíc je zde potřeba vysvětlit nový fantasy svět. Musím se přiznat, že v tom světě se teda ještě pořád trochu ztrácím, ale předpokládám, že s dalšími díly se snad zorientuji o trochu víc. Kniha je psána velice čtivě, příběh odsýpá a nemůžu říct, že bych třeba i jenom jednou nudila. Postavy si zamilujete, hlavní hrdinka je vtipná a sarkastická a mužští hrdinové také nejsou k zahození. Dialogy mezi postavami jsou opravdu vtipné a já jsem se u některých hlášek pořádně nasmála. Pomalu se zde rýsuje romantický trojúhelník, který mi přijde spíše trochu zbytečný, ale uvidíme, co se z toho vyvine. Překvapilo mě, že kniha se z podstatné části zaměřuje právě na vztahy, ale předpokládám, že další díly budou už více zaměřené na tu "záchranu" světa, která je nám slibována v anotaci. Jediné, co bych vytkla, je to, že mi přišlo, že zde nebyly některé věci dovysvětlené. Například to, proč si bohové za Spasitelku vybrali právě Alex? Na začátku se dozvídáme, že na našem světě zuří bitva mezi dobrem a zlem, a je potřeba zabít jakéhosi Ďábla, ale přitom v průběhu knížky ani jednou nezaútočil. Snad se odpovědi na tyto a některé další otázky dozvíme v dalších dílech, do kterých mám rozhodně v plánu se pouštět.

4⭐/5⭐ Až na ty některé nedovysvětlené věci jsem byla opravdu mile překvapena. Pokud máte rádi urban fantasy, tak Odstíny života určitě zkuste, myslím si, že tahle knížka rozhodně stojí za přečtení a nebudete litovat

ŠTĚPÍNO
09.08.2021 5 z 5

Za mě paráda. Dobrý hlášky stěrky a příběh byl svižný.

lucie5636
13.07.2021 3 z 5

Kniha Odstíny života mi přišla velmi čtivá a zajímavá. Autorka mě dokonale vtáhla do děje a já s napětím čekala, co se bude dít dál. Nedala jsem plný počet hvězd, protože jsem se v půlce knihy začala ztrácet a moc jsem nechápala, proč se děj ubírá zrovna tímto směrem. Doufám ale, že brzy vyjde pokračování, které mi dá odpovědi na některé moje nezodpovězené otázky. Knihu určitě vřele doporučuji!

lenka7679
26.05.2021 3 z 5

První co mě napadlo při čtení bylo, že to není úplně špatné, ale celé je to nedodělané a plné rozporů. Jak v příběhu, tak v postavách. Spousta nelogických a sobě vyvracejících věcí. Do příběhu se nedá vlivem toho balastu kolem začíst. Postavy jsou chvílemi až protivné a jednají proti svým zásadám.
Příběh se začíná nějakým směrem hýbat až kolem čtvrtiny, kdyby začal tam, vůbec bych se nezlobila a ten začátek by lehce vyplynul ze situace. Pokud by mě mělo nalákat ke čtení prvních pět kapitol, tak bych si jí nepřečetla, tím jsem si jistá.
Tak si říkám, zda když knihu četli beta čtenáři, na to autorku upozornili. Pokud by se totiž na ní zapracovalo a odstranily se nedostatky, bylo by to celkem pěkné čtení se sice ne skvělým nápadem, ale přesto obrovským potenciálem, který zde byl potopen.
Každopádně doufám, že autorka vypilovala nedostatky u dalšího díla. Nakonec to opravdu není tak špatná kniha a autorka má skvěle našlápnuto.

zaandulee
10.11.2020 5 z 5

Na tuto knihu jsem přišla náhodou, viděla jsem na ni recenzi na jednom bookstagramu, tak jsem si ji šla proklepnou tady. Přišlo mi, že příběh je přesně takový, jaký mě neomrzí, i když není nijak originální. Miluju nadpřirozeno v knihách a když jsem v recenzích četla, že tam je i romantická linka, pustila jsem se do toho. :D ♥

Před začátkem čtení jsem zjistila, že autorka je Češka.....to mě u většiny knih s nadpřirozenem odradí, jelikož mi to nedodává to správné tajemno a celkově knihu chtě nechtě odsoudím už na začátku.

Ale tato kniha mě OPRAVDU velmi překvapila! Přečetla jsem ji jedním dechem, četla jsem téměř bez přestávky.....děj mě opravdu pohltil a bylo to odpočinkové. Hodně jsem se u toho nasmála, hlavně kvůli hlavní hrdince, která mi přišla nesmírně sympatická. Její sarkasmus, tvrdohlavost a charakter jsem si zamilovala. Ostatní postavy také hodnotím kladně, jsou tady takové, kterým jsem od začátku moc nefandila (Gabe), ale každá z nich byla něčím zajímavá, měli svou historii a příběh.

Samotný odstavec patří samozřejmě zlatíčku Mattovi ♥ (Mattymu). Hned na začátku jsem si ho zamilovala....to jeho špičkování s Alex bylo dokonalé, pořád jsem se usmívala a smála. Když následovala část, ve které oni dva vystupují, byla jsem vždycky natěšená.
SPOILER: Líbil se mi vývoj jejich vztahu - na začátku odpor, nezájem, pohrdání a později se z toho stává pravé přátelství s důvěrou, kde se navzájem podporují a podrží.

SPOILER: Myslím, že je jasné, že si přeju, aby Alex skončila s Mattem ♥. Dokonale se k sobě hodí, určitě by to byl pevný vztah.....jenom by Alex mohla přestat předstírat, že to nevidí a začít myslet. Je jasné, že s Gabem jim to nemůže vydržet, působí majetnicky a žárlivě, omezuje ji a je opravdu zřejmé, že Alex není typ holky, co si nechá diktovat, co má dělat.

Moc se těším na další díl! Někde jsem četla, že by měl vyjít na podzim letošního roku, takže ho každou chvíli očekávám a jsem ráda, že jsem na tuto knihu narazila až teď, jelikož si nedovedu představit, že bych musela čekat delší dobu na určitě úžasné pokračování.

Určitě doporučuji přečíst, nasmějete se u toho, je to oddychové a zábavné, postavy opravdu velmi fajn. Moc děkuji autorce!

Acourtofbook
07.11.2020 4 z 5

Kdyby mě sama autorka neoslovila s nabídkou, zda si nechci její knihu přečíst, asi bych se k ní jen tak nedostala, což by byla rozhodně škoda. Kniha sice nepatří mezi nejoriginálnější, vyskytují se zde některá typická klišé, ale i tak jsem si její čtení moc užila. Myslím si, že pokud jste například milovníky série Lovci stínů, tak Odstíny života jsou přesně něco pro vás. Ze začátku je kniha trochu zmatenější, přeci jenom je vidět, že to je úvod do nějaké větší série a navíc je zde potřeba vysvětlit nový fantasy svět. Musím se přiznat, že v tom světě se teda ještě pořád trochu ztrácím, ale předpokládám, že s dalšími díly se snad zorientuji o trochu víc. Kniha je psána velice čtivě, příběh odsýpá a nemůžu říct, že bych třeba i jenom jednou nudila. Postavy si zamilujete, hlavní hrdinka je vtipná a sarkastická a mužští hrdinové také nejsou k zahození. Dialogy mezi postavami jsou opravdu vtipné a já jsem se u některých hlášek pořádně nasmála. Pomalu se zde rýsuje romantický trojúhelník, který mi přijde spíše trochu zbytečný, ale uvidíme, co se z toho vyvine. Překvapilo mě, že kniha se z podstatné části zaměřuje právě na vztahy, ale předpokládám, že další díly budou už více zaměřené na tu "záchranu" světa, která je nám slibována v anotaci. Jediné, co bych vytkla, je to, že mi přišlo, že zde nebyly některé věci dovysvětlené. Například to, proč si bohové za Spasitelku vybrali právě Alex? Na začátku se dozvídáme, že na našem světě zuří bitva mezi dobrem a zlem, a je potřeba zabít jakéhosi Ďábla, ale přitom v průběhu knížky ani jednou nezaútočil. Snad se odpovědi na tyto a některé další otázky dozvíme v dalších dílech, do kterých mám rozhodně v plánu se pouštět.

4⭐/5⭐ Až na ty některé nedovysvětlené věci jsem byla opravdu mile překvapena. Pokud máte rádi urban fantasy, tak Odstíny života určitě zkuste, myslím si, že tahle knížka rozhodně stojí za přečtení a nebudete litovat.

Cress
19.07.2020 5 z 5

4,5
Moc děkuju autorce za poskytnutí e-knihy k recenzi.
Tahle kniha pro mě bylo milé překvapení. Po přečtení ukázky, jsem věděla, že bude hodně čtivá, ale skrývalo se v ní o mnoho více. Začátek je lehce zmatený, přece jen jsme v novém světě, nevíme, jak funguje magie, ale po pár kapitolách se to napraví. I když ve funkci světa a zákonech magie mám pořád trochu mezery, které autorka nejspíš vyplní v dalším díle (nebo to taky bylo někde v knize zmíněné, ale já to zapomněla, to by mi bylo podobné).
Kniha nepatří mezi nejoriginálnější, i tak si to užijete. Jak už jsem zmínila je opravdu čtivá, děj hezky plyne. Některé události se seběhly na můj vkus až moc rychle, ale to je lepší, než kdyby se to nějak táhlo.
Postavy jsem si zamilovala od první stránky. Mají mezi sebou skvělou chemii a vtipnými hlášky nešetří. Občas jsem se zasmála i nahlas a to se mi zas tak často neděje. Tady bych ráda vyzdvihla Mikaylu, která na první pohled možná nevypadá sympaticky, ale mě si získala.
V knize řeší vztahy víc než byste čekali, což je přesně můj šálek čaje. Nechybí scény, kde máte motýli v břiše a nejradši byste byli na místě hlavní hrdinky.
Konec byl celkem uzavřený, ale pořád zbylo spoustu otázek, které vás navnadí na další díl. Tak doufám, že vyjde, co nejdříve.
Pokud si stále nejste jistí jestli si knihu přečíst, podívejte se na autorčin blog, kde najdete prvních pět kapitol. http://lusyadams.cz/

martina1199
06.06.2020 2 z 5

Četla jsem už první vydání tohoto příběhu, bylo to někdy před sedmi lety. Je to už dlouho, takže nedokážu obě verze porovnat do detailu. Příběhu zůstalo to, co mě bavilo už dříve - záhadný Liam a skvělá postava čarodějky Mikayly. Zůstaly však i věci, co mě moc nebraly už tehdy, a působily na mně podobně i s časovým odstupem. Především postavy přitažlivých sexy lovců a náznak milostného trojúhelníku (i když ve vztahu k druhému mladému muži jde spíš o nevybouřenou sexualitu hlavní hrdinky). Taky se to celé hodně točí právě kolem vztahů mezi jednotlivými postavami místo toho, abychom se víc dozvěděli o proroctví, roli Spasitelky aj. Docela by mě zajímalo, proč si "bohové" vybrali za Spasitelku naprosto nezkušenou a nepřipravenou holku, když mohli oživit třeba některého z mrtvých lovců nebo jiných borců, kteří už prošli tréninkem a mohli se rovnou pustit do práce? Čekala jsem prostě trochu více urban fantasy, a dostala opět spíš paranoramal romanci. Což nemyslím jako urážku. Je vidět, že autorka umí vyprávět, jelikož se to čte dobře, některé momenty jsou opravdu vtipné. Kniha je koncipována jako první díl série, takže předpokládám, že autorka více prozradí v dalších dílech. Třeba v nich Alex trochu víc dospěje a stejně tak příběh.

Bee
21.05.2020 5 z 5

Dnes jsem dočetla nové - editované - vydání knihy a musim říct, že jsem fakt milé překvapená. Už původní verzi jsem hodnotila plným počtem a teď bych nejradši ještě přidala. Oproti původní verzi jsem měla pocit, že čtu úplně jinou knihu, a to myslím v pozitivním smyslu slova. Děj je propracovanější, postavy ještě vymakanější a funguje mezi nimi skvělá dynamika. A některý hlášky mě rozesmívají ještě teď, několik hodin po dočtení.
Co se děje týče, nemám co vytknout. Nemohla jsem se odtrhnout a přečteno jsem měla za jedno odpoledne. Další díly nedočkavě vyhlížím.