Odsouzeni k opakování

Odsouzeni k opakování https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163926/bmid_odsouzeni-k-opakovani-qPi-163926.jpg 4 3 2

Historie nám nabízí rady, jak v dnešním životě rozumně uvažovat, jednat a rozhodovat. Autoři knížky - američtí historici - využívají znalostí ze svého oboru a prostřednictvím vyprávěných příběhů z historie, které poukazují na logický průběh a strukturu vybraných historických událostí, předkládají čtenáři příklady chování a jednání jednotlivých historických postav jako modely pro jeho vlastní chování, jednání a smýšlení. Kniha má charakter zábavné příručky. Ke každému vyprávění je na závěr připojen shrnující odstavec v podobě konkrétního morálního závěru, který z příběhu plyne. Při bližším srovnání nelze nevidět v pojetí vyprávění jednotlivých historických příběhů a v moralizujícím cíli, který si kladou, jistou, byť vzdálenou podobnost s takovými literárními díly jako jsou Ezopovy a La Fontainovy bajky.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Euromedia
Originální název:

Condemned to repeat it , 1998


více info...

Přidat komentář

Kakho-Oto
20.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Čtivá publikace o 50 kapitolách, z nichž se každá věnuje jedné historické události, na které pak demonstruje poučení pro lidstvo i jednotlivce. V každé kapitole jsou však načrtnuty další historické události, které naplňují danou poučku. Co se týče historických událostí, obsahuje kniha několik notoricky známých (např. "nicnedělání" Kutuzova při vpádu Napoleonových vojsk do Ruska v roce 1812, Kroisova sebestřednost, očkování kravskými neštovicemi), avšak také těch podstatně méně známých.

Pawlisman
07.04.2017 4 z 5

Ale jo, sice popisek knihy a předmluva hlásá a navnadí více, než je pak zdrávo a realita, ale pěkné krátké střípky z historie lidstva. Především mě zaujali ty zaručeně skutečné jako například z počátku Vatikánu atd., než ty biblické a bájné. Po čase se však omrzí a na konci jsem už knihu četl na přeskáčku. Chybí něco více, nějaké tajemno a intelekt. Texty jsou příliš povrchní.


Autorovy knížky

Wick Allison
americká, 1948
2001  73%Odsouzeni k opakování

Kniha Odsouzeni k opakování je v

Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x