Odsouzeni k manuální práci - Vzdělanostní reprodukce v dělnické rodině

Odsouzeni k manuální práci - Vzdělanostní reprodukce v dělnické rodině https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164426/odsouzeni-k-manualni-praci-vzdelanostni-reprodukce-v-delnicke-rodine-164426.jpg 5 5 3

Kniha se zabývá procesem předávání vzdělanostního statusu z jedné generace na druhou. Zaměřuje se na dělnickou rodinu a zkoumá mechanismy, které vedou k tomu, že tak značná část dětí dělníků končí na konci devadesátých let dvacátého století v české společnosti se stejným vzděláním jako jejich rodiče. Srovnávací skupinu k dělníkům tvoří rodina vysokoškoláků. Na základě analýzy kvantitativních a kvalitativních dat o dělnících a vysokoškolácích autor ukazuje, že strukturální bariéry dané nerovnou distribucí ekonomického a kulturního kapitálu, které mezi těmito dvěma typy rodiny v české společnosti nalezneme, nejsou zdroji jejich odlišného jednání, jež vzdělanostní systém zhodnocuje a tak vzdělanostní nerovnosti mezigeneračně udržuje. Je tomu naopak: odlišné jednání a odlišné postoje jsou reakcí na strukturální bariéry, které mezi dělnickou a vysokoškolsky vzdělanou rodinou existují. Tento závěr poukazuje na autonomní roli kultury jednotlivých sociálních vrstev v předávání vzdělanostního statusu.... celý text

Přidat komentář

KejmlP
08.04.2017 5 z 5

Jeden z klenotů našich sociologických studií. Kniha ukazuje, jakým mýtem je často tradovaná rovnost šancí v naší společnosti. Právně sice ano, ale na základě výzkumu je krásně vidět, jak nás na každém kroku ovlivňují determinanty a postoje prostředí ze kterého jsme vzešli, a jak je téměř nemožné je překonat a vymanit se z okovů předurčujících naši životní dráhu. V druhé části knihy pak autor přechází ke kvalitativními výzkumu, kde na výpovědích respondentů ukazuje rozdíly v přístupech jednotlivých tříd. Velmi mě bavilo tyto výpovědi porovnávat s mými praktickými zkušenostmi.

Atisa
21.01.2014 5 z 5

Rozhodně zajímavý námět na výzkum a taktéž zajímavé výsledky. Tato knížka se stala mou nejoblíbenější v oboru sociologie.


Mr. Sova
13.12.2013 4 z 5

Rozhodně dobrá myšlenka pro výzkum a sepsání práce, ale nemyslím, že by se "dědění povolání z generace na generaci" nebo spíš převzetí vzdělanostních aspirací od rodičů mohlo týkat celé české společnosti. Části se však určitě týká. :)

Štítky knihy

vzdělanost

Autorovy další knížky

Tomáš Katrňák
česká, 1973
2004  96%Odsouzeni k manuální práci - Vzdělanostní reprodukce v dělnické rodině
2011  80%Na prahu dospělosti
2008  60%Spříznění volbou? Homogamie a heterogamie manželských párů v České republice.
2002  0%Zmaturuj z náuky o spoločnosti
2005  80%Třídní analýza a sociální mobilita

Kniha Odsouzeni k manuální práci - Vzdělanostní reprodukce v dělnické rodině je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst12x
Chci si koupit4x