Odplata

Odplata https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415046/bmid_odplata-DVe-415046.jpg 4 111 37

Píše sa rok 1946. Vojnový hrdina a vážený farmár Pete Banning zastrelí rovnako rešpektovaného a obľúbeného metodistického kazateľa Dextera Bella. Napriek snahe rodinného právnika odmieta svoj čin vysvetliť. Naliehanie nezaberá, jeho reakcia je stále rovnaká: „Nemám čo povedať.“ Pete Banning patrí k veteránom, ktorí počas druhej svetovej vojny na Filipínach prežili neslávne známy Bataanský pochod smrti. Viac ako sedemdesiattisíc vojakov vtedy prinútili kráčať v horúčave celé dni bez jedla a vody, čo si vyžiadalo tisíce obetí. Ostatných čakalo niekoľkoročné peklo v japonskom zajateckom tábore. Petov syn Joel sa s následkami otcovho mlčania nedokáže zmieriť a pátra po motíve nezmyselného činu. Napokon sa rozuzlenia dočká. A je viac než prekvapivé. Autor sa v najnovšom románe vracia do fiktívneho mesta Clanton v okrese Ford, dejiska viacerých svojich diel – Kedy zabiť, Zoznam, Sudca, Mississippské poviedky, Platanový rad.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Reckoning , 2018


více info...

veverkaVv
veverkaVv
22.03.2024 3 z 5

U tohoto autora jsem byla překvapena vývojem děje. Nečekala jsem, že tato kniha bude jiná, než ostatní, které jsem od něho četla. Nejvíce mě zasáhla prostřední pasáž, kde jsou líčeny útrapy válečných zajatců. Konec není překvapivý, spíše očekávatelný.

Danago
Danago
20.02.2024 3 z 5

Za mě trošku slabší kniha od autora znám lepší . Je trochu jiná než ráda čtu, i když se zakládá na skutečné události. Konec je bohužel dost prvoplánový , což mě hodně zklamalo . Přesto jsem místy četla jedním dechem. Ale jsou tu i pasáže ,které opakují pořád dokola jedno a totéž, což mě nebavilo. Knížka je pomalá. Není jen z prostředí práva a soudní síně , ale i z období druhé světové války, to mě asi bavilo nejvíce .V tom je kniha jiná. Ale není skvělá, což mě mrzí


Luigi1
Luigi1
27.10.2023

Velmi dobře napsané moc dobře propracované

WaN635
WaN635
06.12.2022 3 z 5

Nic moc. Potenciál to mělo, námět zajímavý. Ovšem souhlasím s komentáři přede mnou. Zdlouhavé, občas nudné, pak najednou to mělo spád a závěr byl překvapivý.
Musím říct, že v průběhu čtení jsem se musela podívat na obálku, zda - li opravdu knihu napsal Grisham, protože jeho knihy jsou většinou jiná liga.

jana277
jana277
19.09.2022 4 z 5

Boli state, ktoré som čítala so zaujatím, ale aj také, ktoré ma veľmi neoslovili. Námet dobrý, súcitíte so sympatickými hlavnými postavami, prajete si, aby sa všetko obrátilo v ich prospech a nakoniec prekvapivé rozuzlenie.

Lucia1989
Lucia1989
13.05.2022 1 z 5

Milujem filmy podľa jeho kníh, ale tie knihy... :-/ Stále sa snažím dať Grishamovi ďalšie a ďalšie šance, ale nejako ma jeho knihy neberú. Námet dobrý, ale viac ako polovica knihy je nudná a stále sa tam rieši to isté. Opisy z vojny boli zdĺhavé. Rovnako to vyzeralo so súdnymi ťahanicami. Koniec síce trochu prekvapil, ale ja som od začiatku nečakala som prvoplánový koniec, ktorý mal akože počas knihy z deja vyplývať.

Gemma88
Gemma88
07.04.2022 2 z 5

Je to smutný příběh, částečně založený na skutečných událostech. Rozdělený na 3 části, z kterých první část končí v půlce knihy, přitom by se dala shrnout na pár stránek.. Nekonečná a nudná.. Druhá půlka knihy je sice zajímavější, ale bohužel jsem se do čtení musela nutit.

santa1212
santa1212
12.03.2022 5 z 5

Další parádní Grishamovka, i když tentokrát trochu netypická. Poměrně velkou část knihy zabírá příběh z války, který je ale také strhující. Závěr mě překvapil. Za me jedním dechem přečtená knížka.

veronika9761
veronika9761
10.03.2022 3 z 5

(SPOILER) Prvni tretina knihy byla jen roztazena anotace do stovky stranek, druha byla o valce (cteni o valce nesnasim) a treti byla az na poslednich dvacet stranek skoro az zbytecna. Cekala jsem mnohem zapletenejsi konec, vsechno bylo nakonec temer takove, jak od zacatku vypadalo. Nejhorsi Grisham, co jsem kdy cetla.

petrarka72
petrarka72
20.12.2021 4 z 5

Grisham píše rozmanité příběhy na jedno jediné téma. Přesto mě i tentokrát dostal. A ano - atmosféra je strhující.

cca
cca
20.10.2021 4 z 5

Ačkoliv hlavní zápletka jako taková za mě nepřinesla žádné velké překvapení, kniha mě dostala tím, jak navodila atmosféru 50. let na jihu USA a především také retrospektivními částmi věnovanými válce.

madem
madem
01.10.2021 4 z 5

Miluji jeho knížky. Vždycky vím, že překvapí a hádám, jak to skončí. Tato kniha končí smrtí a vy hádáte proč. Jedna věc vypadá více než jistě a vy se jí držíte, abyste na konci zjistili pravdu, která je zcela jiná.

111moni
111moni
16.03.2021 2 z 5

Nevím, jestli je to mnou, nebo autorem, ale jeho knihy si pamatuji jinak. Kdyby se autor věnoval jen válce, patrně by to bylo ucelenější a smysluplnější. Tady jsem si připadala jak oslík ve Shrekovi - už tam budem, a pořád nic. Nakonec tedy rozuzlení, ale tedy nic moc na to, co člověk musel přelouskat

Artep25
Artep25
17.02.2021 3 z 5

Já jsem naopak byla trochu zklamaná ,nebyla to typická "grishamovka" jak jsem zvyklá. Možná by mi to ani tak nevadilo ,ale nelíbilo se mi ,že to bylo méně o právnických bitvách a takové to kdo z koho .Hlavní postava mi lezla na nervy svou zarputilostí a tak trochu jasný konec už od začátku .Takové to wau se prostě nekonalo .Aspoň u mně teda ne .

orinka3
orinka3
22.07.2020 3 z 5

Takhle mě doběhnout! Tak já se celou knížku snažím nepodívat na konec. Protože na začátku je zatvrzelý vrah, odmítající prozradit motiv svého činu, obhájci neřekne vůbec nic, čeho by se on mohl chytit na obhajobu - a sedne bez vysvětlení na elektrické křeslo. Válečný hrdina, který přežil japonské zajetí na Filipínách a všemožné útrapy, se vrátí na rodinnou farmu, aby tam zastřelil místního kněze. Svoji rodinu dostane do smutné situace, když se na ní vdova po zastřeleném domáhá odškodného. Manželka vraha žije v psychiatrické léčebně, záhadně mlčí. Jeho děti jsou z toho naprosto vykolejené, jelikož jim nikdo není schopen vysvětlit, PROČ se to stalo. Na konci se čtenáři vysvětlení dostane. Mezi námi.....tak blbý konec jsem opravdu nečekala. Proto jenom 3 hvězdičky, kvůli zbytečnému čekání na velké překvapení, které se nekoná.

Ivan F
Ivan F
18.06.2020 4 z 5

Grisham už neprekročí svoj tieň, čo je škoda. Ako o ňom napísal Stephen King, je to šikovný škrabák kníh, ale už len rutinný škrabák. Rutina dýcha aj z tohto diela, pretože ten/tá, kto už prečítal nejakých pár stoviek kníh, tak vie, že ak sa v knihe príliš okato poukazuje na nejakú osobu, tak tá to nie je. Presne ako tu, len som musel čakať na posledných pár strán, aby mi spisovateľ naservíroval skutočnú osobu zodpovednú za všetko, čo sa v knihe udialo - teda okrem druhej časti knihy, nazvanej tak pekne, kostnica. Druhá časť je tam len na podtrhnutie celkového vyznenia knihy a kľudne by sa bez nej zaobišla. Ak by som si chcel (a to rozhodne nechcem) prečítať niečo bližšie o Bataanskom pochode a partizánskej vojne na Filipínach, siahnem po inej knihe. Ako celok je kniha fajn, ale kvalít najlepších Grishamoviek nedosahuje - toto píšem takmer stále, Grisham posledných pätnásť rokov nie je tým, kým býval, šikovným škrabákom.

LoArmistead
LoArmistead
05.06.2020 5 z 5

Wau! John Grisham feat. William Faulkner. Grishamova inspirace Faulknerem je zde totiž zjevná. Konec konců se zde slavný spisovatel na kratičký moment objeví i jako postava. A protože miluju Mississippi a Faulknera, Zúčtování mně pohltilo. Od Faulknera si vzalo tragičnost, osudovou bezvýchodnost a dobové zasazení. Grisham pak přidal svižný a čtivý jazyk, právničinu a tradičně poctivě nastudované dobové reálie. Výsledný mix je velmi zdařilý, byť možná pro některé Grishamovi fanoušky příliš temný. Já naopak doufám, že Grisham na téhle notě ještě chvíli vydrží. 5*

Dashmo
Dashmo
06.05.2020 4 z 5

Bolo zaujímavé čítať o priebehu bojoch na Filipínach a túto časť som zhltla hneď. Čo sa týka prvej a tretej časti tam som trocha na pochybách. Záver šokantný

Zorro89
Zorro89
26.02.2020 5 z 5

Pro mě asi nejsilnější příběh od Grishama. Příběh poutavý, některé pasáže poučné historicky Tajemství Lizi a Peta se oddalovalo, stejně jako konečný verdikt nad jejich majetkem. Z příběhu se dá pochopit, jak válka, možná nepřímo zmařila několik životů. Liza měla říct možná Petovi pravdu. Celkově velmi pesimistické, knížka podle mě není pro každého a není vyloženě odpočinková, ale je ze života.

Vera1718
Vera1718
05.02.2020 2 z 5

Je pravda, že jsem knihu přečetla téměř "jedním dechem" a opravdu mě zajímalo, jak se příběh vyvrbí. Nicméně tato knížka mi asi vůbec nesedla, do postav jsem se vůbec nemohla vcítit a občas mi přišly ty sáhodlouhé popisy právnické práce celkem zbytečné. Nuže, alespoň jsem se dozvěděla něco o válce na Filipínách.