Odolnost: Přežít těžkou dobu

Odolnost: Přežít těžkou dobu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501418/mid_odolnost-prezit-tezkou-dobu-YCV-501418.jpeg 4 10 4

Nová kniha Františka Koukolíka Odolnost je určena širšímu okruhu čtenářů a pojednává o chronickém psychosociálním stresu, s nímž se v životě setká každý. Jeho příčiny mohou být objektivní: bída, válka nebo přírodní katastrofa. Ze subjektivních příčin stresu u dětí lze uvést rozpad rodiny, zneužívání nebo šikanu. V dospělosti může kdykoli a kohokoli z nás potkat vážné onemocnění, ztráta zaměstnání či bydlení, rozvod nebo smrt člověka, kterého jsme milovali. Ve stáří roste pravděpodobnost onemocnění a navíc je nutné se vyrovnat s nevyhnutelným závěrem života. Část populace chronickému stresu podléhá, jak dokládá spotřeba cigaret, alkoholu, drog, psychofarmak, obezita, prevalence deprese a sebevražd. Vyrovnat se s chronickým psychosociálním stresem, jehož míra v současnosti rychle roste, je nutné a nesnadné. Klíčová je odolnost. Svoji genetickou výbavu ovlivnit nemůžeme, vše ostatní lze pochopit a snažit se při velkém a velmi dlouhodobém úsilí alespoň korigovat tak, abychom o stres denně nezakopávali. Tato knížka pojednává o odolnosti a o tom, jak se dá zvyšovat. Budeme ji potřebovat.... celý text

Přidat komentář

Taťka Hraboš
27.12.2023 5 z 5

Já jsem byl i s touto knížkou pana doktora velice spokojený. Je pravda, že řada informací v této knize pro mě nebyla neznámá, ať už jsem je četl v jiné Koukolíkově knize nebo v textech jiných autorů. Je také pravda, že na toto téma vyšlo mnoho knih řady jiných autorů, kteří problematiku řeší podrobněji, na druhé straně však rozhodně ne z tolika různých hledisek, jak to Koukolík činí v této knížce. Myslím si, že právě stručnost je tím, co celkové hodnocení knihy na tomto fóru snižuje. Mně osobně ale tento styl docela vyhovuje - žádné zbytečné pentličky, jen prosté informace, naprosto dostačující k tomu, aby si člověk dokázal udělat představu, co by ve svých životních zvycích a postojích měl změnit, aby svou odolnost posílil.

vlkcz
21.02.2023 1 z 5

Pan doktor umí psát a přednášet jistě poutavě. Bohužel u této publikace to příliš nepotvrdil. Stručný přehled názorů na to, co se odolností rozumí, čím je podmíněna, jak se projevuje v různých etapách života působí spíš jako podklady pro slidy do prezentace.
Tématu zvyšování odolnosti je věnováno posledních zhruba 15 stran, přičemž nejvýraznější dojem na mě zanechalo konstatování, že vzhledem k tomu, že většina faktorů je dána geneticky přes fungování nervového systému, se vzhledem k jeho velké setrvačnosti dá odolnost zvyšovat jen pomalu. A u toho mála konkrétních návodů, které se v knize objevují se mi chtělo vykřiknout spolu s pomocným učitelem Václavem Poustkou: "Ale to nemusel psát, to přece každý ví."


harena
09.01.2023 5 z 5

Nejprve si ujasníme, co je vlastně odolností, definici, společné znaky a dále MUDr. Koukolík pokračuje trochu náročnějším vyprávěním o genech, neuroendokrinním systému, o typech stresu a osobnosti. Pro mne byly zajímavé vazby mezi matkou a dítětem, dále také co je důležité, aby děti dovedly lépe čelit stresu. Jsou tu i příklady z Ugandy, kde byly děti násilně rekrutovány. Knížka je krátká, zajímavá, podnětná a dobře čtivá i pro laika, jako jsem já.
Inspirující věta na str. 55:
"Mimochodem: lidi je možné požádat, aby si několikrát do týdne napsali seznam toho, zač jsou vděční. Významně to zvýší pocit, že jim je dobře, neboli wellbeing."

R.E.M.
15.09.2022 5 z 5

Odolnost, definice pojmu, její popis. Zdroje, které odolnost zvyšují - sociální, kulturní i ekonomické zdroje, faktory, které naopak odolnost snižují v emoční, sociální, kulturní a/nebo ekonomické oblasti.
To vše a nejen to najdou čtenáři v této kvalitně napsané knížce.