Odložený život

Odložený život https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459139/bmid_odlozeny-zivot-pk4-459139.jpg 4 203 70

Od oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim prešlo sedemdesiatpäť rokov a Dita Kraus, rodená Polachová, jedna z tých, čo prežili, sa rozhodla napísať knihu spomienok nielen na koncentračný tábor, ale na celý svoj život. Narodila sa v rodine pražských židovských intelektuálov, chodila do školy, mala veľa kamarátov a nikdy jej ani na um neprišlo, že je v niečom iná. Až keď si jedného dňa našla na lavici kus papiera so slovami: Si Židovka. „Čo je to Žid?“ spýtala sa rodičov. Zakrátko to pocítila na vlastnej koži, keď po vyhlásení Protektorátu Čechy a Morava začali platiť vyhlášky a zákony, ktoré krok za krokom vylučovali židovské obyvateľstvo z väčšinovej spoločnosti. Po čase ju ako trinásťročnú deportovali s rodičmi do geta v Terezíne a neskôr do Osvienčimu, kde jej otec zomrel. Dita s matkou prešli selekciou doktora Mengeleho a s ďalšími spoluväzenkyňami ich poslali na nútené práce do Nemecka. Krátko pred koncom vojny ich presunuli do koncentračného tábora Bergen-Belsen, kde sa dočkali oslobodenia. Po vojne sa Dita vydala za Otta Krausa a veľmi pútavo opisuje situáciu a nálady v povojnovom Československu, v roku 1948 zasiahnutom februárovými udalosťami. Tie napokon prispeli k rozhodnutiu Krausovcov emigrovať aj s ročným synom do Izraela. Je to ďalšia kapitola ich života, síce slobodného, ale aj plného úskalí, akými boli existenčné zabezpečenie rodiny, hľadanie optimálneho zamestnania, aby uživili rozrastajúcu sa rodinu, choroby a pre Ditu napokon aj smrť najbližších.... celý text

Literatura faktu Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

A Delayed Life: The True Story of the Librarian of Auschwitz , 2020


více info...

Přidat komentář

Emily82
27.12.2023 5 z 5

Skvělý pohled do života přeživší. Cením si hlavně popisu dalších osudů, kterým se většina knih už nevěnuje, přestože jsou také zásadní. Jak holokaust ovlivnil nejen přítomnost, ale i budoucnost, s čím se ti lidé museli naučit žít... To je poselství, kterému bychom se měli věnovat. Že s koncem války pro tyto lidi problémy neskončily.

simca9342
22.04.2023 5 z 5

Podtitul knihy Osvětimská knihovnice je jen jako záminka na dílo italského autora Antonia Iturbeho, který se nechal inspirovat životním osudem židovské dívky Dity.
Smutné až tragické vyprávění a vzpomínání na nepředstavitelnou minulost se střídá s nynějším pohledem autorky na svět.
Jako čtrnáctiletá nastoupila do vlaku směr Terezín , pak Osvětim. Přežít dnes asi nejznámější koncentrák se silnou vůli k životu a doslova plnými hrstmi naděje.
Dita je jedním z nich.
Hlavně je důkazem toho, že i když máte těžký život tak za něco stojí. Přežila, po skoro otrocké práci se vdala, měla tři děti a dodnes žije.
Poutavý román z války obsahuje pár hezkých vzpomínek včetně vztahů s rodiči, kamarády a také to jak jela s kamarádkou v posledním voze tramvaje určeném pro Židy a jeden pán po spatření hvězdy řekl: " Tady s námi jedou dvě princezny se zlatou hvězdou."


konicekbily
09.04.2023 4 z 5

Biografie židovské dívky a postupně, jak dorůstala i ženy, od narození, přes různé prožitky mírové a válečné, mi dalo nahlédnout do jakých problémů se může člověk dostat, pokud se dostane do vírů války a co musí udělat, aby se dostal k normálnímu životu.

Rilian
28.03.2023 5 z 5

Neuvěřitelný životní příběh, který mnohonásobně překonává literární zpracování v podobě Osvětimské knihovnice (A. Iturbe). Měl jsem nedávno příležitost paní Krausovou poznat. I ve svém pokročilém věku jezdí po školách a vypráví svůj příběh. Je to velice vitální a příjemná osoba, a i když byl její život mnohdy odkládán, přesto poskytl mnoha lidem poučení a inspiraci. Ještě dnes mě mrazí, když paní Krausová zakončila své vyprávění slovy: "Tak to byl můj holocaust."
Myslím, že o válečných letech bylo zde již mnoho napsáno, nicméně neméně zajímavou částí knihy představují léta v izraelském kibucu. Byl jsem překvapen, jak byli Židé, kteří přežili holocaust přijímáni v novém státě Izrael. Podle přesvědčení velkého množství lidí mohla žena přežít koncentrační tábor jenom za předpokladu, že se prodávala esesákům. V případě muže muselo jít o bývalého kápa. Tento přístup změnil až proces s Adolfem Eichmannem v roce 1962.

Nikola086
13.03.2023 5 z 5

Autobiografie skutečné osvětimské knihovnice. Kdo četl Osvětimskou knihovnici (A. G. Iturbe), tak by měl určitě sáhnout i po skutečném příběhu hrdinky.
Kniha je psaná velmi čtivě, ale občas se může zdát, že pasáže zbytečně natahuje.
Musím přiznat, že jsem očekávala krapet více, konkrétně o části života z Osvětimi, ale samozřejmě chápu, že je velmi těžké promluvit o takových zážitcích. I přesto je kniha velkým přínosem pro čtenáře, protože má možnost dočíst se o životě před válkou, i po válce, že nebylo tak snadné odcestovat do Izraele.
Vřele doporučuji čtenářům vyhledávající autobiografie :)

Knihomolka506
05.01.2023 5 z 5

Dita Krausová, jméno ještě dnes málo známé. Divka narozena v české židovské rodině se svými sny a hodně dlouhým životem stejně jako jiné děti jejího věku. Ten její zůstal odložený na mnoho let. Po pár stranách jsem plně pochopila celou podstatu hrůzného příběhu. Ve své biografii popisuje jak krásné dětství (později život po osvobození) tak osudový transport, jak sem tam přelstila kápa, esesáky, aby si zachránila život. Nebo krásnou vzpomínku z Terezína, kde se účastnila ve slavné opeře Brundibár, aby na chvíli všichni zapomněli na to špatné...
Vyprávění v ich-formě je doplněno autorčinymi kresbami namalovanými v Terezíně a rodinnými fotografiemi z archivu, které jsou teď pro jednu z několika set přeživších holocaustu vzácnou vzpomínkou.

kalinkacz
26.12.2022 4 z 5

Po inspirativním setkání s Ditou Krausovou jsem si přečetla její novinku Život s Otou. Ta mě dostala natolik, že jsem sáhla i po její autobiografii Odložený život.
A bylo to zase silné a nezapomenutelné. Byť literatury s tematikou druhé světové války vychází stále dost, tak si myslím, že má i tak co nabídnout… Sama jsem se o tom přesvědčila a tvorbu Dity Krausové z celého srdce doporučuji.

Lauralex
02.12.2022 5 z 5

Ve válečné literatuře s tématem holokaustu jsem, si myslím, znalec, mám opravdu načteno, ale v poslední jsem ji tolik nevyhedávala, knih už je přehršel a některé mě nelákají, protože se náměty často opakují, takže si vybírám. V případě této knihy tomu ale bylo jinak.

Příběh paní Dity Krausové se mi zaryl pod kůži už dávno před tím, než jsem knihu vůbec četla. Paní Ditu a její knihu jsem poznala skrze silný rozhovor v České televizi, který mě hluboce zasáhl. Zcela konsternovaná jsem ho sledovala do 1 hodiny ráno, ani jsem nedutala, další dvě hodiny jsem nad ním přemýšlela a až do brzkých ranních hodin jsem z toho nemohla usnout. Od té doby jsem na to myslet nepřestala, budou to už 3 roky a její slova už nikdy nevymažu z hlavy. Jen málo věcí se mnou v životě pohnulo tak, jako tohle. Nedokážu to vysvětlit, ale bylo to úplně jiné než všechny takové rozhovory s přeživšími holocaustu. Všechno měla vepsáno v očích, které za ni mluvily samy, a mě to silně ranilo. Tak živě, až mi z toho bylo fyzicky zle. I když jsem to nezažila a nedokážu si to ani v nejmenším představit, cítila jsem se toho součástí, zažralo se mi to až do morku kostí, až mě to rozplakalo. Za ni, za všechny. Cítím ty emoce až do teď. Mám pocit, že tolik bolesti snad člověk ani není schopný unést, zároveň mít tolik síly, že to celé přežil.

Nabízelo by se, že si po tom knihu okamžitě přečtu, ale odhodlala jsem se k tomu až nyní. Asi jsem se bála, nevím, měla jsem z toho velký respekt, věděla jsem, že to nebude lehké čtení a věděla jsem, že na to musím být připravená. Samozřejmě si netroufám a ani nechci tuhle knihu hodnotit jako takovou, protože to je jeden lidský život, děsivý a nemilosrdný, to se hodnotit ani nemůže. Nicméně tahle kniha je výjimečná právě tím. Když už teď čtu válečné knihy, mám radši ty reálné, autobiografické než ty fiktivní, má to úplně jinou hloubku a atmosféru. Přes všechnu tu hrůzu a utrpení píše paní Dita svůj příběh s pokorou a láskou k životu, lidsky a ladně, jakoby všedně, když vám vaše babička vypráví o svém dětství. Nesnaží se udělat senzaci, nepřikrášluje to, nezveličuje, podává to prostě tak, jak to bylo, a ta upřímnost, přirozenost a jakási syrovost, neškrobenost a hlavně i smíření, je ta nevětší síla.

Rozhovor a vyprávění paní Dity na mě zapůsobilo tak, že jsem vnitřně dospěla k tomu, že už nechci na žádné místo koncentračního tábora, nebo aspoň v dohledné době určitě ne, za poslední 3 roky se moje přesvědčení nezměnilo. Nemyslím si, že je špatné, že se na ně lidi chodí dívat a zajímají se o to, sama jsem navštívila Terezín a Osvětim, ale po tomhle uvědomění bych se tam cítila nepatřičně, nevhodně. Těžko se to vysvětluje, ale slova paní Dity mě tak ovlivnila v životě a byla pro mě tak bolestná, zdrcující a děsivá, že bych si to nedovolila. Ne že by to bylo neuctivé, naopak, ale nedokázala bych se tam s tím vnitřně smířit a srovnat.

Tahle kniha mi paradoxně ukázala, jak je ten život krásný. Ten náš, co teď žijeme. A i ten paní Dity, za což jsem nejvíc šťastná, protože ona nezahořkla, což ji i její knihu dělá o to hodnotnější.

Paní Dita Krausová je moje hrdinka, i když to sama odmítá, ale je to jeden z nejsilnějších, nejpokornějších, nejhodnějších a nejkrásnějších lidí, které jsem kdy poznala, obdivuju ji a nesmírně si ji vážím. Všechno krásné do života, který bude, doufám, ještě hodně dlouhý, paní Dito, jste úžasná, smekám před Vámi.

dennydee
09.08.2022 2 z 5

No, začátek slibný, bavil mě popis dětství.. Ale život po válce v Izraeli mě prostě nebavil číst, musela jsem se nutit, tudíž jsem závěr ani nedočetla.

Radka1911
04.08.2022 5 z 5

Nádherná a smutná biografie. Doporučuji k přečtení.

jadunka
04.07.2022 5 z 5

Knížku jsem přečetla téměř jedním dechem. Na rozdíl od ostatních knížek z období druhé světové války paní Krausová popsala svůj život komplexně. Co bylo před válkou, během ní, i po ní. Jsou to vzpomínky milé a zároveň neskutečně silné babičky a já mám radost z toho, jak je paní i přes svůj vysoký věk aktivní.

Zorka
13.06.2022 5 z 5

Skutečný příběh Dity Krausové opravdu stojí za přečtení a nemá zas tak moc společného s beletrizovanou formou života D. Krausové - Osvětimskou knihovnicí. Tato kniha je literatura faktu a má nepochybnou vypovídací hodnotu. Velmi mě zaujala část týkající se života v Izraeli a v tamních kibucech, o nichž jsem doposud v žádné knize nečetla.

HockeyGirl
07.05.2022 3 z 5

Odložený život byla knížka psaná hlavně jako vyprávění, což není můj "šálek čtení". Raději mám i přímou řeč, což v této knížce byla minimálně. Dočetla jsem ji, ale docela jsem se s ní trápila. Naštěstí nebyla tak tlustá, takže se to dalo. Konec byl moc dojemný, pěkný a navíc se mi líbilo, že měla knížka i fotky. Bohužel jsem dala jen 3*, protože styl psaní mi moc neseděl. Jinak pěkné čtení, plné hrůzy, ale reality, která se stala.

Analady
27.03.2022 4 z 5

Kniha o obyčejném a zároveň neobyčejném životě. Četla se hezky. Líbilo se mi, že nepopisuje jen život za války, ale kniha je vzpomínkou na celý život od dětství, přes život v koncentračním táboře, život po válce, emigraci a život v Izraeli. Ačkoliv zažila mnoho těžkých chvil, tak to bylo milé vyprávění, jako když babička vypráví vnoučatům o svém životě.

ela1972
05.01.2022 5 z 5

Moc hezky napsaný smutný život ženy, která si toho dost prožila. Jak je psáno níže, je to zároveň život obyčejné ženy, manželky, přítelkyně i matky. Přiblížila také život v kibucu, o kterém jsem věděla jen okrajově. Jen se teď musím poohlédnout po knihách jejího muže.

misssicccka
01.10.2021 5 z 5

Je to krasa a hruza zaroven. U teto knihy nelze hodnotit jinak nez plnym poctem. Od vysvetleni samotneho nazvu knihy pres liceni detství, pobytu v ghetu, taborech az po liceni vztahu s vlastnimi detmi, je to neuveritelna citova naloz. I presto, ze autorka do citlivych mist vlastne jen tuka, mate jasno. Nekdy neni potreba licit vse prilis naturalisticky.
Pravdou ovsem je, ze pokud prectete prvni
Osvetimskou knihovnici, pak budete asi zatizeni jejim preciznim dejem a zde vas to bude rusit (jak to, ze si toto nepamatuje, dyt to preci bylo takto ;))
Jako bonus se dozvite, jak to skutecne bylo s Fredym Hirschem.
Vzdavam hold Vam, Edito Polachova (Dito Krausova), jste neuveritelne silna bytost.

GYROTOURBILLON
10.08.2021 5 z 5

Kdysi již dávno mně zaujala Osvětimská knihovnice od Iturbeho. Tato kniha je knihou faktů samotné Dity Krausové.
Téma samozřejmě neuvěřitelné, neodpustitelné. Kniha má v sobě vše, autorka i po takové době vzpomíná na detaily, které nutili zde přítomné myslet na přežití.
Ano, knihu doporučuji , je to jedna z nej... knih o Osvětimi a dalších koncentračních táborech.

LucieT
09.06.2021 5 z 5

Přečetla jsem na téma koncentračních táborů a 2. sv. války už mnoho knih, tahle však vyniká tím, že navíc vypráví co bylo před tím, i co bylo potom. Uvítala jsem, že zvěrstva páchaná v táborech zde nejsou popisována nijak drasticky a syrově, přesto to však prožité hrůze nijak neubírá.

eraserhead
04.03.2021 4 z 5

Na knize je krásné to, že je to v podstatě život obyčejné ženy. Byť pro mnohé život neobyčejný. Kniha je zvláštní. Zpočátku mě moc nebavila, jakoby autorka chtěla zmínit cokoliv, na co si vzpomene a občas se dlouho věnovala nezajímavým věcem. Ale k jejímu životu to patřilo. Na knize se mi líbilo a zaujalo mě hned několik věcí - autorčin nadhled a snaha nedělat ze sebe nějakou oběť. Dané věci se prostě staly, jako součást (jejího) života a po nich šel život dál, byť se vzpomínkami. Asi málokdo nebo nikdo ze čtenářů knihy si nedokáže představit nebo se alespoň jen trochu vcítit do toho, co autorka popisuje. Naprosto mnou vnitřně v knize otřásly dvě věci - když někomu, kdo zažil to co ona, kdo zažil pokus o naprosté setření, zničení a smazání jejího lidství, po válce její židovští krajani řekli: "Musíte přejmenovat vaše dítě, protože jeho jméno není židovské." Já na jejím místě bych se otočil na patě, poslal je do (víte kam) a už by mě tam nikdo neviděl. Druhá věc bylo setkání s člověkem (židem), který prohlašoval, že koncentrační tábory přežili jen kolaboranti a kurvy. Právě tenhle pohled neidealizování mi na knize přišel nejvýraznější a nejdůležitější. Paní Dita Krausová prostě popsala svůj život, se vším všudy. Jeden lidský život. V dobrém i zlém. Život, který nebyl jen o druhé světové válce a koncentrácích, ale i o poválečném Československu, přesunu do Izraele, hodně kniha řekne o kibucích (na něž mi trochu popravila pohled) a přátelstvích a setkáních, která přetrvala i půl staletí. Jsem hodně rád a těší mě, že se dožívá tak vysokého věku a, jak sama píše v závěru: "Jsem šťastná, že přes Hitlerovy snahy nás vyhubit tu je nyní čtrnáct Krausových poválečných potomků."

LintuShelly
21.01.2021 5 z 5

Je neuvěřitelné jak dokáže člověk být silný. Dechberoucí čtení, které každého donutí se zamyslet, co se dělo.