Odloučení

Odloučení https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360782/bmid_odlouceni-FsM-360782.jpg 3 71 22

Dějištěm psychologického románu je Řecko, kam hlavní hrdinka vyráží hledat svého stále-ještě-manžela Christophera. Výprava to je trochu podivná: iniciována je totiž hrdinčinou tchyní Isabellou, která se strachuje o svého dlouho se neozývajícího syna a snaše klade trochu za vinu, že na horký jih neodjela spolu s ním. Isabella však netuší, že se synův vztah již před několika měsíci rozpadl, jen o tom pár – na Christopherovo přání – ještě nikomu neřekl. Pro vypravěčku se tak cesta stává příležitostí k poslední rekapitulaci a reflexi odumřelého manželství. Na Peloponés vyráží s odhodláním požádat o rozvod, v téměř opuštěném hotelu však nenachází ani svého chotě, ani klid a jistotu. Dny trávené čekáním jsou vyplňovány nicneděláním a trochu polovičatými pokusy o turistiku. Mladičká recepční Marie prožila – zdá se – s Christopherem intenzivní milostné vzplanutí a neočekávaný příchod manželky jí tak rozbíjí sny, které si začala nechávat snít o cizinci, co si ji odvede do velkého světa... Pak je okradený Christopher nalezený mrtvý u cesty o pár městeček dál, do Řecka přijíždějí jeho rodiče, a vztah, který se rozpadl, aniž by o tom kdokoli zvenčí věděl, dostává paradoxně nové impulzy. Manželka-exmanželka, vdova-… exvdova?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

A Separation , 2017


více info...

Přidat komentář

Felidae
03.12.2023 5 z 5

Velmi zdařilý psychologický román s výborně zvládnutými charaktery a atmosférou.

Imor
19.09.2023 4 z 5

Věcně a bez emocí podané téma rozpadajícího se manželství, obohatila autorka perfektním popisem tísnivé atmosféry řeckého města. Kniha jejíž obsah je natolik frustrující, dává knize zvláštní přitažlivost. Opět Odeon vydal dobrou knihu.


Komaeda
22.06.2021 1 z 5

Za mě teda nuda nuda nuda. Donutila jsem se knihu dočíst...

petrarka72
06.05.2021 3 z 5

Pochmurná kniha o předstírání, napsaná příliš nezaujatě na to, aby mě vtáhla. A je mi úplně jedno, že to tak autorka pravděpodobně chtěla...

Anna27
16.02.2021 4 z 5

Příběh zajímavý, stojí za přečtení. Akorát bych tedy nemohla žít jako vypravěčka. Žít odloučeně s manželem, jež mi byl věčně nevěrný, tomu rozumím, ale následně po jeho smrti předstírat vdovský smutek a nechat si tím ovlivnit i svůj dosavadní život se snoubencem namísto pravdy mi přišlo trošku uhozené.

Nikychlupova
31.01.2021 3 z 5

Nevím, nijak mě nezaujala.

1987
16.04.2020

Toto je pravdepodobne kvalitná literatúra. Občas som sa nad niečím pozastavil, ale inak je pre mňa táto kniha jemná, sivá a zabudnuteľná ako jej obálka.

Jorgito
18.03.2020 2 z 5

Toto nebyla trefa ani blízko černé...utahané jak sopel, prakticky nic moc se neděje, paní si pouze přehrává život v hlavě, záchranou byl faktor smrti, který tomu trošku dal ráz, ale spíše slabší článek jinak dokonalé edice Odeon

hermína14
08.06.2019 4 z 5

Velikým zločinem je anotace na přebalu knihy! Dumání hlavní postavy a pohnutky činů (spíš nečinů) jsou ponorné, pohodlné a pochopitelné..ač jeví se zvenčí jistě absurdně. Je snazší zachovat setrvačnost, když pominou důvody ke změně, ale někoho dalšího to třeba bolí.
"...to manželství zhynulo rukou mé představivosti."

Lucina88
24.12.2018 1 z 5

Tak tohle bylo úděsný. Táhlo se to jako sopel. Mám ráda knihy od Odeonu, ale tohle teda jsem nezvladla. Téma zajímavé, ale špatně zpracované.

micha-ella
03.11.2018 3 z 5

Přečetla jsem to během jednoho dne. A jak je mým zvykem, teprve potom anotaci a komentáře, ještě že tak, anotace prozrazuje celý děj!
Přemýšlení, úvahy a emoce hlavní postavy příběhu mě bavily, ale už bych se k této knížce nikdy nevrátila.

Adriana.82
28.09.2018 3 z 5

Moc mě to nechytlo. Bylo to takové unavené,ospalé ....

Disease
26.09.2018 3 z 5

Čekal jsem více děje a dostal skoro jen samé pocity. V první polovině mi atmosféra připomínala trochu McEwanovy Cizince ve městě.

adorjas
23.08.2018 3 z 5

Knihu som dočítala pred 2 týždňami a vzhľadom na to, že som o nej nenapísala pár slov, tak to znemaná iba jediné, vyšumela mi z hlavy. Téma bola tak skvelá, ale nakoniec som tam len videla osoby, ktoré sú nešťastné, kopú okolo seba ručičkami a naďalej sa nechávajú zväzovať spoločenskými konvenciami...

intelektuálka
01.08.2018 4 z 5

Ano - odloučení a rozpad jednoho vztahu jde do hloubky - v podstatě monolog ženy, která rekapituluje a analyzuje příčiny...

Konec každého vztahu má souhlasné symptomy a také symptomy individuální ...

"Každý šarmantní muž je podvodník... prázdnotu svého života vyplňuje záletnictvím - posledním svobodným prostorem pro dobrodružství..."

A konfrontace života a smrti - protože muž je nalezen mrtev :

"nejdůležitější muž v jeho životě - muž, který mu způsobil smrt - stejně jako mu matka dala život..."

A závěrem : z mnoha rovin odloučení, které se tímto románem prolínají je nejsmutnější odloučení mezi pohodlnou existencí a životem v pravdě.

Mnoho myšlenek ze života - autorka mne zaujala.

čika
01.08.2018 4 z 5

Velmi zvlastna, chladna az analyticka kniha. Zanrovo tazko zaraditelna a asi sa l nej nevratim, dokazala vsak velmi presne pomenovat urcite stavy v partnerskom /a nielen/ zivote...autorka je vyborna pozorovatelka...az vas strasie

Natyna3
21.06.2018 3 z 5

Zde byla bohužel má očekávání zklamána. Doufala jsem ve strhující příběh, ale nakonec to byla nezazivna četba, a já se nemohla dočkat konce. Když konečně přišel, zjistila jsem, že příběhu absolutně chybí pointa.. I přesto, že jsem z knihy vytáhla alespoň pár zajímavých myšlenek, jsem zklamaná. Nakonec ještě dodám, že jsem vůbec nepochopila absenci uvozovek nebo jiného označení přímé řeči. Vadilo mi to a rusilo to mou soustředěnost.

jiri77
24.05.2018 4 z 5

Kniha plná emocí, úvah nad partnerským a společenským životem. Hlavní hrdinka je taková neznámá a pomalu odkrývá své tužby,touhy a strach z toho co bude dále , i to prostředí Řecka po požárech, optimismu moc nepřidá. Je pravda,že příběhu chybí čtivější děj a nějaká pointa ale přesto je to zajímavé čtení,které nutí čtenáře tak trochu popřemýšlet. Jak je napsané v doslovu knihy,Odloučení je studií frustrace.

kalinkacz
22.05.2018 3 z 5

Podle anotace zněla tato kniha parádně... Bohužel anotace zahrnula skoro polovinu děje a i když je kniha hodně krátká, tak se táhla jako sirup... Rozhodně by jí troška svižnosti neuškodila... I po dočtení si stojím za tím, že námět byl super, jen to provedení by rozhodně chtělo trošku pozměnit... To už je ale jen mé vymrčování, protože Odeonky jsou bezchybné....

TinaTina
19.03.2018 2 z 5

Tady jsem zřejmě sáhla vedle. Námět vypadal velice zajímavě. Ale nijak mě tato tvorba neoslovila.

Štítky knihy

partnerské vztahy Řecko americká literatura manželství zmizení lidí

Autorovy knížky

Katie Kitamura
americká, 1979
2018  62%Odloučení

Kniha Odloučení je v

Přečtených89x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených2x
Knihotéce86x
Chystám se číst64x
Chci si koupit17x