Odkaz lovce tajgy

Odkaz lovce tajgy https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204130/odkaz-lovce-tajgy-204130.jpg 4 67 13

Poučný dobrodružný román o výpravě lovců do neprobádaných prázdných končin sibiřské tajgy, kterou vede sovětský geolog Oleg. Cílem výpravy je nalézt tajemný poklad, o němž zanechal Olegův děd, známý geolog a odpůrce carismu Fektisovjen velmi neurčitou zprávu. Nález pak předčí všechna očekávání - pokladem je naleziště vzácné rudy molybdenitu. 1. vydání (ve Světě sovětů).... celý text

Přidat komentář

Cinik
28.01.2023 3 z 5

Kvalitní dobrodružný román, bohužel trochu znehodnocený komunistickou propagandou, kterou do něj jeho skrznaskrz rudý autor na vícero místech vecpal.

lynxir
08.12.2022 2 z 5

Jediné, co za to stojí, jsou ilustrace Z. Buriana. Příběh nic moc, takzvaní lovci střílejí na vše, co se jen pohne, soudruh Luskač má neskutečný sklon k přehánění ve všech směrech a komunistický postoj k veškeré situaci je opravdu naprosto tupý.


Yarwen
26.08.2022 odpad!

Autor knihy byl zaslepený komunistický fanatik, pro kterého vše, co bylo za cara, je špatné a kruté, zatímco krása sovětského socialismu nemá vadu na kráse (sic!). Bohužel tyto bludy a předsudky vkládá i do zvířecí říše - rozlišuje hodná zvířata (prasata, jeleni, sobi či losi) a zlá zvířata (medvědi, vlci, levharti či tygři). Zlá zvířata je třeba bezpodmínečně vyhubit, byť je to nelehké a nechtějí dát své CARSTVÍ zadarmo. Boha jeho!!?! Na tomto základě je postavena tato kniha s naprosto jalovým příběhem, ve kterém se výprava snaží v tajze nalézt poklad pro sovětský lid. Jsem už ve věku, kdy si v textu dokážu podobné zvrácenosti odfiltrovat, ale kniha je určena pro dětského čtenáře, a tady bych se opravdu bál, aby některý z autorových nesmyslů v dětské mysli nezůstal. A stejně tak jako je autor neúprosný ke krásným šelmám, o politické zaslepenosti nemluvě, budu já neúprosný k jeho knize. Těch pár zajímavých zvířecích příběhů na jednu hvězdu nestačí.

Meda77
17.01.2022 3 z 5

Na Luskače trochu netypická kniha, většinou se zaměřuje na přírodu lovce a zvěř, tady ovšem trochu brousí do dobové historie, ačkoliv to není nijak zcestné, trochu tomu chybí šťáva a napětí. Určitě má lepší kousky. Tuto knihu řadím spíše do průměru.

mira.k
13.03.2021 5 z 5

Klasika dětství. Dobrodružství, politiku neřeším.

Blue
02.03.2021 3 z 5

Několikrát jsem zvažoval, jestli mám číst dál. Na jedné straně jsou tu opravdu pěkné pasáže, líčící sibiřskou přírodu, některé dobrodružné scény jsou rovněž velmi povedené, na druhé straně jsou tu místa vyloženě iritující, zejména odstavce takzvaně poplatné době. Kdyby byly pouze poplatné, ale ony jsou míněny vážně. Autor tu poukazuje na strašný carský režim ve chvíli, kdy někde nedaleko místa putování jeho knižních hrdinů čile prosperují gulagy zřízené vládou lidu, která konečně nenáviděný carismus vystřídala. Těžko se to čte. Takže ve výsledku je to kniha velmi rozporná a takový je i čtenářský zážitek.

minirock
24.11.2020 4 z 5

Další dobrodružná kniha z edice KOD z ruského prostředí od českého spisovatele. Pan Luskač velmi poutavě popsal výpravu několika vědců do tajgy, která pátrá na základě indicií v Puškinově knize veršů po tajemném pokladu který před lety nalezl dědeček jednoho z účastníků a rozhodl se předat jej budoucím generacím. Cesta do vzdálených hor je provázena nebezpečnými příhodami při setkáních s divokou zvěří ale i skupinou darebáků kteří mají na neznámé přírodní bohatství též zálusk. Nakonec je tajemství tajgy odhaleno a vše dobře dopadne. Knížka se mi dobře četla, je poměrně napínavá a přírodní krásy Sibiře moc pěkně popsány.

Hugomil
28.11.2015 4 z 5

Hezká vzpomínka na dětství...

SiuxBeast
17.04.2014 4 z 5

Příjemné čtení, krásně popsaná příroda...

corvo
25.12.2013 3 z 5

Dobrodružný průměr. Jen nechápu, proč autor zařadil výskyt levharta a rysa karakala do oblasti pramenů řeky Leny. Tyto šelmy se v oblasti zdejší zeměpisné šířky (už dost na severu) nevyskytují.

Ikkju
15.04.2013 4 z 5

Příjemná oddychovka s tónem trochu poplatným době. Potěšilo mě že puškinovi veřše sloužící jako indície k cestě za pokladem znám ještě ze školy nazpaměť, v originále...

petka-2007
22.01.2013 4 z 5

Příjemná vzpomínka na dětství.

Donatello
02.01.2013 5 z 5

Nesmírně napínavá knížka a je i trochu poučná s příměsí detektivky, tipnul jsem si správně kdo, je bude zločinec :P