Odhalená ekonomie

Odhalená ekonomie https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361856/mid_odhalena-ekonomie-UFq-361856.png 5 14 4

Odhalená ekonomie je patrně po letech první kniha na toto téma, nad níž laik nezačne zívat hned po třetí stránce. Charles Wheelan čtivě a srozumitelně vysvětluje ne vždy jednoduché ekonomické jevy a zákonitosti. Dozvíme se, proč i dobře míněné zásahy ve prospěch neprivilegovaných mohou napáchat více škody než užitku. Bude nám jasnější, jaká je role vlády, regulátorů, centrální banky, co to je ono záhadné “kvantitativní uvolňování”. Najdeme v knize výklad o hodnotě informací i lidského kapitálu a jeho vztahu k produktivitě. Pochopíme lépe daně, i jak se navzájem ovlivňují ekonomika s politikou. Řada možná dosud záhadných termínů se nám stane srozumitelnější. Nevtíravě se seznámíme s přínosy nedávných ekonomických nobelistů a za co si cenu zasloužili. Autor se s úspěchem vyhýbá ekonomickým předsudkům a klišé. Duchaplné, zajímavé čtení, a velmi dobrá investice. Což je pro svět ekonomie jistě smysluplná součást.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Ekonomie a obchod

Vydáno: , Bourdon
Originální název:

Naked Economics. Undressing the Dismal Science , 2002


více info...

Přidat komentář

Mety15
01.10.2023 5 z 5

Od této knihy jsem měl opravdu velká očekávání, kniha je i tak dokázala velmi rychle překonat. Myslím si, že pro člověka, který se chce o ekonomii něco naučit bez jakýchkoliv ekonomických pouček je tato kniha naprostá bomba. Už se těším, až si přečtu také další knihy od pana Wheelana.

hu_87
18.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha je tak dobrá, že i když jí mám půjčenou a téměř celou přečtenou, plánuji si ji stejně koupit.
Jsem člověk, donedávna ekonomií totálně nedotčen, ale tahle knížka ve mně vzbudila přirozené zvídavé sklony a nyní už se mi ekonomie nezdá jako typicky nudná věda. Naopak. Velmi doporučuji. Napsáno lehce, čtivě, srozumitelně. Mnoho praktických příkladů a věcí, které jste třeba netušili - nebo vás ani nenapadlo o nich nijak hlouběji přemýšlet.


david5341
13.09.2022 5 z 5

Skvělá kniha, která popisuje běžné věci z ekonomického pohledu a nabízí spoustu zajímavých příkladů především ze Spojených států, ale i ze světa.

Muhibbis
14.02.2017 5 z 5

A + popularizácia vedy. Keby sa podobnej pozornosti dostalo iným spoločenským vedám, možno by sme dokázali eliminovať konšpiračné teórie bez väčšej námahy. A možno ani nie. Napokon, veď si vezmite, koľko námahy sa vynaložilo na ľudový výklad evolučnej teórie a všetko sa len zhoršilo. Na druhej strane, pre mňa ako pre človeka, ktorý ide maturovať okrem iného aj z ekonómie, rozhodne mimoriadne užitočná kniha.

Štítky knihy

peníze ekonomie globalizace zahraniční (mezinárodní) obchod kapitál

Autorovy knížky

Charles Wheelan
americká, 1949
2017  97%Odhalená ekonomie

Kniha Odhalená ekonomie je v

Právě čtených5x
Přečtených19x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst37x
Chci si koupit5x