Odešla do tmy
Do města přijela pouť – a jedna dívka zmizela. Jedné letní noci roku 1994 v ospalém přímořském městečku beze stopy zmizela šestnáctiletá Flora Powellová. O pětadvacet let později Flořina sestra Heather nakráčí do cizího domu, kde chladnokrevně zavraždí dva lidi. Případ se dostane na stůl novinářce Jess, tohle však pro ni nebude práce jako každá jiná. Sestry Powellovy bývaly její nejlepší kamarádky, až do onoho léta, kdy se všechno pokazilo. A tak se Jess vrací do rodného městečka, aby o případu napsala reportáž. Netuší, že pátráním po klíči k oběma záhadám vystavuje sama sebe nebezpečí…... celý text
Originální název: Then She Vanishes, 2019
Komentáře knihy Odešla do tmy
Spousta předhazovaných vodítek jinam a samotný vniřní boj novinářky k pachatelce, jak ohledně minulosti, tak jak se postupně mění podle vyplývajích událostí, to vše beru jako plus.Ale bylo to na mě nějak dlouhé a postavy strýčka a osobní život novinářky by si zasloužily trochu více.
Jak hluboko je člověk schopný zabřednout, aby si kryl vlastní záda? A platí opravdu, že krev není voda, a to i ve chvíli, kdy nás začne dusit? Příběh otevírá nepříjemnou otázku - může být i sesterská láska pokřivená natolik, že se z ochrany stává zbraň?
Děj je dávkovaný postupně z pohledu různých aktérů a každý z nich do příběhu vnáší jiný proud - strach, popření, vinu i tiché ospravedlňování vlastních činů. Psychologická rovina je nenápadná, ale vytrvalá. Ukazuje, jak snadno se mlčení může změnit ve spoluvinu a jak tenká je hranice mezi loajalitou a zradou.
Ten, kdo by mohl vnést trochu světla, raději odchází do tmy. A zůstává jen mrazivý pocit, že některé pravdy nejsou pohřbené proto, že by nešly odhalit, ale proto, že by jejich vytažení na světlo zničilo víc než jen jednoho člověka. Protože někdy není největším zlem samotný čin, ale ticho, které ho tak dlouho chrání, až se stane součástí rodiny.
Výborná kniha, ukázkový psychothriller, který má všechny potřebné a mnou milované ingredience - tajemství z minulosti, jehož stíny zasahují do aktuálního dění, zajímavou hlavní hrdinku, překvapivé rozuzlení, záhadné zmizení.
Bylo to zajímavé, jak se osudy všech propojovaly. Nechybělo tomu napětí, i když rozuzlení bylo, aspoň pro mě, překvapující.
V poslední době vyhledávám přesně tento typ thrillerů. Je to první kniha od autorky, ale už mám další dvě. Za mě naprostá spokojenost.
Zdlouhavé a ne vždy obratně napsané - ale číst se to dá a pro dlouhé noci, po kterých nemusíte vstávat, nenáročná a vcelku příjemná zábava. Vzápětí zapomenu, o čem to bylo, ale nevadí. Jen cesta Flory možná utkví.
Na zaklade mistnich hodnoceni jsem cekala trochu vic. Nemohla jsem se zacist, nakonec jsem knihu prelouskala, az do konce, ale ten mi prisel tak vyumelkovany, ze muj dojem bohuzel nenapravil.
Přečteno za dva dny, kniha mě držela v napětí od začátku až do konce. Naprostá spokojenost a doporučuji.
To bylo utrpení. Děj se vlekl. Zvraty se nekonaly, jenom nesmyslné jednání úplně všech postav bez výjimky. Závěr zcela zřejmý. Po dočtení zůstane divná pachuť, pokud se zamyslíte nad chladnokrevným jednáním skutečného pachatele. Můj jediný zájem byl to dočíst a vrátit do knihovny. Žádné sympatické postavy, všichni nějakým způsobem narušení. Anotace byla nejnapínavější částí knihy.
Jess je novinářka v malé redakci, přesto má dojem, že ji všichni sledují. Posledních 18 let neměla žádnou blízkou kamarádku a i svému příteli se se svými problémy nebo myšlenkami nesvěřuje. A pak jednoho dne je z vraždy dvou lidí obviněna Heather. Stejná Heather, která byla její nejlepší kamarádkou, když jim bylo čtrnáct, než se ztratila Flora, starší sestra Heather. Jess je poslána šéfredaktorem napsat článek. Snaží se však opět navázat kontakt s rodinou Powellových. Její dilema nakolik jsou si blízcí a nakolik má plnit své novinářské povinnosti ovlivňují její objektivitu.
Vzala jsem si s sebou na dovolenou a za dva dny přelouskala na pláži. Námět byl zajímavý, zápletka solidně vystavěná.
Vleklo se to, vůbec jsem se nemohla začíst. Je to za škatulky neurazí, nenadchne. A ještě ke všemu nemám v knize ráda, když zlo zůstane nepotrestáno...
Po dlouhé době jsem narazila na thriller, který mě chytil už od první stránky a nepustil až do konce. Žádná hluchá místa, jen strhující tempo a neustálé napětí – kapitolu po kapitole jsem byla zvědavá, jak to se sestrami vlastně je. Překvapivě mi tentokrát nikdo z postav nelezl na nervy, což se mi nestává často, a závěr jsem si opravdu vychutnala. Dlouho se mi nestalo, že jsem dočetla a usmívala se jak měsíček na hnoji s pocitem, že tohle bylo prostě skvělé čtení :o) Mám asi novou oblíbenou autorku!
Pribeh zajimavy, zapletka zajimava, postavy zajimave, ale celek nejak neladil. Cetla jsem snad na 10 pokusu. Konecne docteno.
Opravdu dobře napsaný thriller. Všechny dějové linky jsou dotažené, takže konec je překvapivý, ale uvěřitelný.
Tato kniha byla naprostá paráda. U knihy mě velmi zaujala anotace, a tak jsem se do ní pustila. Za mě parádní thriller. Čtivé, napínavé a do poslední chvíle netušíte, jak to všechno bude. Rozuzlení parádní. Knihu jsem si opravdu moc užila a můžu jen doporučit.
Musím říct, že začátek byl, no řekněme zajímavý v tom, že už od začátku víte kdo je vrah. Tak jsem si říkala, o čem zbytek knihy bude. Nicméně i tak se s tím autorka poradila moc dobře. I tak vás čeká kniha plná překvapení, tajemství, zajímavých zápletek a rozuzlení. Čtivá knížka, vřele doporučuji všem, co mají rádi thrillery.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
drogy detektivní a krimi romány thrillery reportéři, reportérky, zpravodajové zmizení lidí rodinná tajemství britská literaturaClaire Douglas také napsal(a)
| 2024 | Odešla do tmy |
| 2025 | Zmizelé dívky |
| 2023 | Záhada domku číslo devět |
| 2025 | Skrytá za lží |
| 2026 | Nesprávná sestra |

100 %
Odešla do tmy
Napínavé až do posledního řádku.