Oddanost

Oddanost https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435752/bmid_oddanost-Ye5-435752.jpg 4 26 7

Proč člověk píše? Takovou otázku si klade básnířka, spisovatelka a hudebnice Patti Smith ve svém eseji. Ve vyprávění, jaké čtenář zná z její poslední knihy M Train, nás opět zavádí do svých běžných dní. Provází nás ulicemi Paříže, kde na návštěvě u svého nakladatele Gallimarda vzpomíná na Modiana, Camuse, Nabokova, Mišimu; vede nás do přímořského městečka Sète, kam cestuje vlakem na představení své knihy, do rodinné vily Alberta Camuse, kam dorazí na osobní pozvání jeho dcery, a především opět "dovnitř" svých denních rituálů, díky kterým čtenář náhle pochopí, odkud pocházejí jednotlivé střípky, ze kterých se skládá příběh o oddanosti, který tvoří stěžejní část tohoto poetického díla: příběh o setkání mladé vzdorovité dívky a vznešeného staršího muže. Oddanost odhaluje pozadí tvůrčích procesů a je průvodcem po atmosférách a pocitech, které se uvnitř básnířčiny mysli pojí do literárního díla.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje Povídky
Vydáno: ekniha , Dokořán
Originální název:

Devotion , 2017


více info...

Přidat komentář

Vrbická1999
26.06.2023 5 z 5

Pohled do duše Patti Smith skrz její myšlenky přenesené na papír mě nikdy neomrzí. Je neuvěřitelně inspirující člověk. Tato kniha je srdcovka!!

pajaroh
31.10.2022 4 z 5

Moje první kniha od Patti Smith a hodnotím ji velmi dobře. A možná jsem ovlivněna podmínkami, za kterých jsem ji četla - podzimní vyhřátá louka, kafe v termosce, pohled na spokojené hrabající psy - a odtud jsem se lehce přenesla do Paříže i do myšlenek Patti Smith, stejně jako do nosného příběhu bruslařky. Jen její básně ke mně (zatím) moc nepromlouvají.


poni
16.08.2021 3 z 5

Kniha na mě působí jako fragment nějakého většího souboru. Čekala jsem něco jiného. Nebylo to špatné, ale...

ozzak
31.12.2020 5 z 5

moc pekne čtení

Jackjelly
09.08.2019 5 z 5

Zachycení náhlé inspirace, nádech temnoty nad lyrikou nevyzpytatelného života.

"Nikdy jsem své rodiče nepoznala. Odvezli je z Estonska uprostřed jara do pracovního tábora na Sibiři.
Z jakého důvodu?
Žádný důvod není třeba, když chceš nahnat lidi jako ovce."

A návštěva Camusova domu a možnost listovat jeho rukopisem musí být hodně silný zážitek.
Příjemné čtení někde mezi poezií a zábleskem osudu.

Edit: Tak jsem shlédl film Risttuules, který se stal pro Patti jedním z inspiračních podnětů pro toto dílko. Mohu jen doporučit.
https://www.csfd.cz/film/372036-ve-vetru/komentare/

Darkleynon
17.01.2019 1 z 5

Za mě esej intelektuální plkání alla Kundera (občas protkané světlými momenty, kdy autorka navozenou atmosféru náhle rozboří něčím tak dokonale lidským, jako je nutnost odejít na toaletu). Povídka lepší, ale nijak zvlášť mě neoslovila. Rozhodně nemám pocit, že by měla být vydána jako samostatné dílo. Víc by jí sedlo, kdyby byla zařazená ve sbírce podobně laděných povídek.

pista53
11.12.2018 2 z 5

Velmi zvláštní kniha. Lyrická, jemná a intimní. Skoro deníkové záznamy střídají vzpomínky na rodinu a někdy až niterné střípky nálad. Poezie. Bohužel druhá část - příběh mladé dívky a staršího muže, se mi nelíbila.