Od sebe k sobě

Od sebe k sobě https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38968/bmid_od-sebe-k-sobe-khG-38968.png 4 63 16

Náhlá životní změna - nejasná sexuální orientace - náraz jiné kultury. To je počáteční situace mladého hrdiny, který nás s nadhledem a sebeironií provází dvěma roky svého zmateného a bouřlivého života v Irsku.

Žánr:
Novely , Literatura česká

Vydáno: , LePress
více info...

hromes
hromes
21.09.2023 3 z 5

J. Folný mě trochu irituje, ale do určité míry mi z jeho knih vždycky něco uvízne v paměti. Jeho příběhy mi jsou v lecčems bližší než nějaká přeslazená MM romance, protože jsou alespoň ze života. Paradoxně jsem si jeho první knihu přečetl až teď. Asi do poloviny jsem si říkal, proč to vůbec čtu, ale nakonec jsem za to celkem rád.

Borek9
Borek9
09.01.2023 2 z 5

Napsáno čtivě, neměl jsem komu fandit, takže 60%


KláraH.
KláraH.
07.02.2022 3 z 5

Moje první od autora. Wow, to je teda jízda, najednou mi můj život přijde až nudný! Dokážu se vcítit do pocitů, ale dělá mi problém pochopit tu promiskuitu. Přitom nechci věřit, že to v takovém měřítku běžně funguje , ale podle knihy to tak opravdu vypadá. Na druhou stranu, je to ich forma, tedy tu nelze generalizovat. Takže vlastně cajk.

JiříM
JiříM
10.09.2021 5 z 5

Moje první kniha od autora. Nečekaně zaujala!

twigxi
twigxi
10.08.2021 2 z 5

Prijde mi, ze tohle je lepsi jako blog na webu. V knizni podobe to nemelo ten spravny spad, aby si kniha udrzela moji pozornost. Sto lidi, sto chuti, ja se bohuzel nudila.

jan8862
jan8862
22.08.2020 5 z 5

výborná kniha plná životnícvh zkušeností a eskapád :-)

Kverulant
Kverulant
16.06.2019 3 z 5

Byl jsem pravidelným čtenářem blogu Biboye, ze kterého kniha nakonec (bohužel mírnou antiporno čistkou) vznikla a po skoro 10 letech od vymazání blogu jsem si konečně knihu půjčil. Příběh vychází z autorových zkušeností, což dodává peprnosti určitý náboj - a sex a požitky jsou tu hlavní téma, vždyť hlavní hrdina objevuje v zahraničí homosexualitu a velmi promiskuitně a nemonogamně řádí v irském městě. Forma krátkých kapitol je svěží a čte se to dobře i trochu puberťácký styl psaní příběhu sedí. Děsně mě otravovalo, že hrdina (kterému zjevně nedělá problém "přepnout na bisexuála" během celkem krátké doby) trpí určitým distancem od gay komunity v Corku tím, že o všech pořád mluví jako o buznách, teplouších, a často připomíná svojí bisexualitu (a jak ještě pořád "může s holkama"), jako kdyby měl strach akceptovat, že je vlastně teplej, nechybí ani klišovité pohrdání mladíka maskulinní gay kulturou dospělých chlapů ve Španělsku. Sex si musíte trochu domýšlet, protože autor si milostné akty většinou odškrtává pár větami jako položky na nákupním seznamu bez emocí a detailů, vyjímkou je snad jen romance hrdiny s (mnohem vyspělejším) Irem, která mě hodně bavila, protože jsem jí uvěřil. Na debut a přepsaný blog to není špatný, ale není úplně dobrá ta literární nadstavba - orámování deníku přidaným prologem a epilogem, nahrazujícím čtenářsky neuspokojivý konec. Na českou LGBT literaturu s výhradami výše ujde, ale v paměti vám Od sebe k sobě dlouho nezůstane.

Měňavka
Měňavka
09.07.2018 5 z 5

Dokonalé. Jsem opět nadšená a nemůžu se dočkat až zase něco vyjde. Pan Folný výborně píše, barvitě vypráví zážitky ze života, o radostech, starostech a těžkých rozhodnutích v životě lidí, kteří patří do vyhraněné komunity. Velmi doporučuji!!!

greatbear
greatbear
24.03.2018 4 z 5

Po nadšení z Buzíčků jsem se vrhl na tuto knížku... Není tak čtivá, poutavá, dokázal jsem od ní odejít a zase se vrátit..... Bohužel ukazuje gaye jako sexuální mašiny, kteří se honí jen za sexem a ničím jiným. Ano, je to pohled autora a možná jeho dřívější život.... Byly chvíle, kdy bych mu nejraději propleskal tváře :)
Konec knihy takový divný....
Snad autorova poslední kniha VÍKEND V LONDÝNĚ bude lepší...

Prey
Prey
27.02.2016 3 z 5

Po překvapivě dobrém dojmu z Buzíčků jsem přečetl i tuhle knihu. Začnu od konce. Kniha má vlastně dva a oba dokonalé, jeden otevřený, který by fungoval sám o sobě, a druhý, který jistou otázku zodpoví a ještě je správně smutný, dojemný. Ale co zbytek knihy? V první řadě se mi líbil styl, jakým je text napsaný, protože autor z toho nedělá nějaké vyšší umění a vyjadřuje se tak, jak je hlavnímu hrdinovi (jemu?) přirozené. A to samozřejmě není jednoduché, tak psát. Neznamená to ovšem, že by tam nebylo moře pozérství, vždy však odpovídá postavám. (Hodně mě pobavila scéna, kdy je pro jednou náš macho odmítnutý, Rafou, a hned píše, že ho vlastně ani nechtěl, že je neatraktivní.) A teď k tomu, proč nemůžu jít s hodnocením výš, i když to třeba není vina knihy, ale moje. Zaprvé nechápu bisexualitu. Toleruju, respektuju, ale nechápu, neodpovídá mé životní zkušenosti. Zadruhé se mi příčí popsaná míra promiskuity, ten nekonečný lov, fuck-fest, jeden „šlong“ za druhým, o otvorech ani nemluvě. Mít vztah, ve kterém to naprosto dokonale šlape i v posteli, ale stejně dobíjet a vybíjet jinde?! Buzíčci víc nabídli i druhou stranu mince, citovou prázdnotu, kvůli které se, aby nenastala, vyplatí nadrženost krotit. Protože jsem jim dal čtyři hvězdičky, tady musím jít níž, i když jsem rád, že autor dostal šanci svou knihu na podobné téma vydat. Queer nakouknutí do Irska za to stálo.

ondras666
ondras666
24.08.2015 5 z 5

Čtivá a zábavná. Ukazuje gay svět poněkud jednosměrně a to jako honbu za sexuálním dobrodružstvím. Ale děj je svižný a svým obsahem překvapil.

TheMajkee
TheMajkee
20.06.2014 4 z 5

Velmi příjemná a nenáročná oddechovka, kterou jsem zhltnul během jediného dne. I když se příběh vesměs točí okolo jednoho a toho samého, neztrácí to v průběhu drive a díky tomu, že je to celé psané v ich formě, udržuje si to svižnost - právě díky vyprávění hlavního hrdiny. A velmi mě bavily ty různé slovní příměry, čeština je zkrátka krásnej jazyk, obzvlášť v literatuře (i když tohle není žádná vysoká literatura).

babyboar
babyboar
20.01.2014 5 z 5

Po dočtení Buzíčků jsem zařadila na svůj seznam knih k přečtení i tuto a nyní na ní uzrál čas a opět hodnotím velmi kladně. Plusové body dávám za to, že se tam objevují země, které mi byly vždy blízké a kam bych se ráda podívala (Irsko, Portugalsko). Líbí se mi jak autor vtipně srovnává národní mentalitu. Někomu se může zdát, že je kniha až příliš, ale je o hledání. Nejen o hledání sexuální identity, ale prostě o hledání místa na slunci, o hledání lásky a možná i smyslu života, o hledání, které podnikáme všichni každý další den našich životů.Souhlasím s Pavo.Klima, že epilog mne také zasáhl, možná ještě o něco více, neboť Seamusovi jsem celou knihu fandila, a přestože kniha končí možná happy endem, je vlastně dost hořký.

Pavo.Klima
Pavo.Klima
22.12.2013 3 z 5

Nebyl problém knížku odložit, když tomu okolnosti chtěly.... Ani nebylo obtížné v rozečteném pokračovat. Ale jakoby už přečtené krátké epizodky ze života Honzy v Irsku byly napsané tak "lehkým perem" pana Folného, že se hluboce do paměti nevryly... a myslím, že z ní i brzy vypadnou. Třeba to i s níže zmíněnými sexuálními jednorázovkami byl záměr autora... přiblížit tak "rychlost" homo-života čtenářům všem. Zasvěceným i těm neznalým pohledu gaye na život.

Každopádně jako oddechové čtení tato deníková (prý tak trochu původně blogová) bisex novelka poslouží. Je napsaná vtipně, ironickým jazykem zasaženým homo realitou (tedy nadrženě, povrchně, ale i s citem pro věc...). Některé úseky ukazovaly, že i gay/bisexuál má duši, že láska neexistuje jen v hetero verzi.

Realita jednorázovek (jak píše předchozí hodnotitelka) je možná ještě bouřlivější, ale i tak jsem rád za nadzvednutí pokličky v homo vztazích širšímu obyvatelstvu.
Každopádně epilog byl tak trochu navíc... I když ta možnost v něm mě zasáhla.

Tak trochu jsem měl pocit, jako bych četl homo "následovnici" Haliny Pawlowské. Pokud by vyšlo pokračování (a nemyslím tím Buzíčky od stejného autora), přečtu si ho.

evasamankova
evasamankova
22.10.2013 3 z 5

Po nadšení z Buzíčků jsem sáhla i po této autorově první knize. Je čtivá, ze života, jistým způsobem i hodně nostalgická, hledání svého já, ale toho alkoholu a jednorázovek bylo na mě trochu moc -) Druhá autorova kniha se mi líbila o něco víc díky literárně propracovanější formě.

Aries
Aries
26.07.2011 5 z 5

teď jsem knížku dočetla (tajně v práci v archivu, protože jsem se nemohla odtrhnout), je vážně skvělá, doporučuji - 5*

Štítky knihy

homosexualita

Autorovy další knížky

Jan Folný (p)
česká, 1977
2013  76%Buzíčci
2018  69%Víkend v Londýně
2010  83%Od sebe k sobě
2022  77%Hotel Royal

Kniha Od sebe k sobě je v

Právě čtených2x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených8x
Knihotéce54x
Chystám se číst68x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x