Od katakomb ke světové církvi

Od katakomb ke světové církvi https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60413/bmid_od-katakomb-ke-svetove-cirkvi-658af6bc898c4.jpg 4 5 3

Kniha rozhovorů s prof. Češkou, historikem, který se zabýval dějinami starověku, překlady z latiny a textovou kritikou, uvádí čtenáře do světa vztahů mezi církví a římským státem. V chronologicky řazených kapitolách jsou vystiženy nejdůležitější události světských a církevních dějin od 2. do 5. století včetně pronásledování křesťanů, konstantinovského obratu a prvních tzv. ekumenických koncilů. Češka je autorem drtivé většiny textu, Hanuš mu pouze klade otázky.... celý text

Přidat komentář

kirkous
17.01.2022 4 z 5

Přemýšlel jsem, proč má kniha formu rozhovoru, když v podstatě o rozhovor (dialog) nejde. Češka odpovídá na Hanušovy otázky písemně, někdy mi přijde, že i ty otázky jsou druhotným konstruktem, text se dá číst i bez nich.
Rozdíl oproti obornému pojednání spočívá v neexistenci poznámkového aparátu. Jakoby se jednalo o záznam univerzitních přednášek, nebo text z nich čerpá.
Bohužel kniha není ani moc přehledná co do orientace v ní.
Ale je dobře odborně fundovaná.
Těžiště rozhovorů leží ve 4. století, podobně jako většina jeho prací, např. Češkova kniha Římský stát a katolická církev ve 4. století je nyní volně k dispozici online.

fes
01.06.2020 5 z 5

Kniha na řadě konkrétních událostí a dochovaných materiálů dokládá, jak nesourodá množina sekt tvořila tzv. prvotní či ranou církev (do 4. st.), jak se tyto nejen neshodovaly ve věrouce, ale jak se i vzájemně neuznávaly a exkomunikovaly, ba dokonce přímo nenáviděly, válčily mezi sebou a vraždily; dokládá i to, jak se Ježíš r. 325 "stal Bohem" z ryze politické vůle té patrně nejagresivnější sekty, která se dovedla spojit s pohanským císařem, a násilným vnucením, s čímž většina tehdejších křesťanů nesouhlasila. Nakonec i samotný císař toto dogma osobně neuznával, a před smrtí se dal pokřtít arijánským knězem, který Ježíšovo božství odmítal.
Kniha předkládá fakta, která středověká církev překrucovala, zamlčovala a místo nich šířila účelové výmysly, a která ani dnešní církve své ovce neučí, ba tvrdí jim naprosté smyšlenky a lži.
Reálné dějiny církve, jaké by se měly učit ve školách a měly by s nimi být seznamovány i ty zbytky věřících, které ještě v naivní, ba i fanatické nevědomosti v církvích zůstávají.
Nedivím se, že kniha je k nesehnání; za mne plný počet bodů.


Max
27.03.2011 5 z 5

Kníha se četla moc pěkně. Forma rozhovorů je opravdu pro toto téma vhodná, protože dokáže více zaujmout. Není to pouze suchý výčet historických událostí.

Štítky knihy

rozhovory rané křesťanství církevní dějiny, dějiny církve

Autoři knihy

Jiří Hanuš
česká, 1963
Josef Češka
česká, 1923 - 2015

Kniha Od katakomb ke světové církvi je v

Přečtených7x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x