Očista - fakta a svědectví

Očista - fakta a svědectví https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113927/bmid_ocista-gh0-113927.JPG 4 20 4

Moderní ruská, ale i dřívější protistalinská sovětská histografie hodnotí výsledky Stalinových čistek v Rudé armádě v letech 1937 - 1938 mimo jiné takto: ... z pěti maršálů byli popraveni tři. Moderní ruská, ale i dřívější protistalinská sovětská histografie hodnotí výsledky Stalinových čistek v Rudé armádě v letech 1937 - 1938 mimo jiné takto: ... z pěti maršálů byli popraveni tři. Z pěti velitelů armády nezůstal naživu ani jeden. Čistku nepřežil ani jeden armádní komisař prvního stupně. Ze dvanácti armádních velitelů druhého stupně bylo pohřbeno všech dvanáct, ... . Celkem přišlo v čistkách o život čtyřicet tisíc velkých vojevůdců .... Dále historici tvrdí, že: ... porážka Rudé armády v roce 1941 je přímým důsledkem čistek. V roce 1941 postrádali zbylí sovětští velitelé nezbytné skušenosti, neboť na svých místech byli nejvýše jeden rok ... Viktor Suvorov ve svých knihách ovšem klade provokativní otázku: "Jak se mohlo stát, že před popravčími četami skončilo necelých dvacet procent mužů s nárameníky, přesto však v roce 1941 neměla VETŠINA velitelů za sebou více než rok zkušeností s výkonem funkce ...?"... celý text

Žánr:
Literatura naučná

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Očištenije


více info...

Přidat komentář
vvikingg
vvikingg
26.02.2023 5 z 5

Suvorov vyvrací mýtus o ,,geniálním,, Tuchačevském, alkoholikovi Bljucherovi, rudém kozákovi Schmidtovi, sadista Jakir, Dybenko a dalších generálech které nechal v letech 1937-1938 popravit. Většinou šlo o generály, kteří si vysloužili ostruhy za občanské války a ustrnuli v další činosti,nebo se snažili zastínit Stalina, případ Tuchačevskij. Čistky armádě spíše prospěli než oslabili, pěkný je příklad generála Apanasenka, který převzal po popravě Bljuchera Dálněvýchodní front, Bljucher zde za 18 let velení nevybudoval ani1 km silnic, stačilo zničit železnici a armáda byla, odříznuta a nemobilní, Apanasenko logicky uvažoval a vybudoval hned 1000 km silnic. Těch příkladů je zde více, zajímavé jsou i úvahy z Goebbelsova deníku, který Stalina tajně obdivoval a napsal, že podobné čistky měl udělat Hitler mezi svými generály.Podle mě jedna z nejlepších knih od Suvorova.

Pirkus
Pirkus
31.10.2021 2 z 5

Velice zajímavý pohled na dějiny "z druhé strany". Ze strany, která nebere Sovětský svaz jako ty nepřipravené a hloupé. Člověk, který neustále četl, jak to dělal Stalin špatně, najednou vidí, že to bylo možná jinak.

Bylo zajímavé číst si historii jednotlivých lidí. Lidí, jež Stalin "očistil", abych využil názvu knihy.

Kniha samotná by si zasloužila plný počet hvězdiček, ale možná jen v originálním znění. Český překlad (a jeho korektura - pokud vůbec nějaká byla) značně devalvoval "hodnotu" této knihy.

To, že nejsou za tečkou dělány mezery, to by se dalo přejít, ale že místo Rudá armáda čteme Rudí armáda a další a další školácké chyby, to ne.

Uznávám, že je kniha delší a práce překladatelova nemusela být úplně snadnou, kontrola po něm by však měla být samozřejmou.


Belbo
Belbo
27.03.2015 2 z 5

Asi nejlepší Suvorov - bez zbytečné vaty a "úvah".

vitavita
vitavita
10.03.2012 3 z 5

Zajímavý pohled - rozhodně bych v té době nechtěl v Rusku žít.