Oči soumraku

Oči soumraku https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22326/bmid_oci-soumraku-DOI-22326.jpg 4 102 13

Slim McKenzie je na útěku, protože zabil svého strýce Dentona. Není to však jen policie, před kým Slim prchá. Prchá také před bytostmi, z nichž jedna se usadila i v těle jeho strýce než jej zabil, a ovládla jej. Jsou to „skřeti“, tak si je Slim pojmenoval. Ví, že jsou zákeřní, zlí a plní zloby a pomstychtivosti vůči lidské rase, kterou chtějí zničit. Ví rovněž, že je nevidí nikdo z lidí kromě něho. Vedle dalších paranormálních darů má totiž i „oči soumraku“, jak to nazvala jeho folklórními mýty žijící babička, jež mu umožňují vidět věci, které druhým zůstávají skryty. Pomocí „očí soumraku“ a za pomoci přátel kolotočářů, v jejichž srdečné společnosti našel útočiště, musí zjistit původ netvorů, jejich záměry a také způsob, jak je zničit než oni zničí nás.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , BB art
Originální název:

Twilight Eyes , 1987


více info...

Přidat komentář

aliza
18.10.2022 4 z 5

kniha se moc dobře četla, originální scifi zápletka, lehce by si člověk mohl představit, že v některých lidech jsou doopravdy zlí "skřeti". Takže kniha se mi líbila, určitě stojí za přečtení.

ludek.n
22.06.2020 3 z 5

Se Slimem MacKenziem, hlavní postavou Koontzových Očí soumraku, zažívám silné déjà vu - jako by z oka vypadl jinému Koontzovu hrdinovi - podivnému Oddu Thomasovi. I on může vidět podivné netvory, kteří se živí lidským strachem, bolestí a utrpením. Protože však série o podivném Thomasovi je daleko mladšího data, vykrádání sebe sama se tak děje vlastně v obráceném gardu. Slim MacKenzie každopádně není událostmi vlečený Odd Thomas, ale spíše transformovaný Van Helsing, který se vydal na lov, jen místo upírů jsou předmětem jeho zájmu skřeti. Koontz si už našel svůj styl psaní a drží se ho jako čert kopyta, což v jeho případě není nějaká zásadní výtka. Horší je, že tentokráte jakoby nás chtěl utlouct slovy. Především pasáže ve druhé části knihy zabloudily v labyrintu, který nemá začátek ani konec. To, co zpočátku vypadá jako zábava, postupně přechází v nudu a nakonec v utrpení (jak se nekonečně vlečeme důlními štolami). Koontz má dar psát zajímavě a vymýšlet uhrančivé zápletky, v Očích soumraku ale napínal strunu snad až příliš.


wlado
15.09.2019 3 z 5

Od Koontza som určite čítal lepšie knihy, no autor má nadanie vykresľovať príbeh tak, že sa dobre číta. Nenudil som sa a ako oddychovka bola kniha dobrá.

DominaCZ
26.04.2019 odpad!

V těch dobách byli King a on skutečným Kingem, jenže dnes už tohle nikoho nevyděsí a popravdě asi ani skřetík nebo jeho popis nikoho nezaujme.
Mně navíc vadila romantická lásečková linie.
Ta nemá v boji se skřety co dělat.
Tuny stran a keců okolo (bacání skřeta nožíčkem u autodromů trvalo 15 stran !!!) to vše zazdily ještě víc.
Přeceňovanej autor.

eraserhead
10.05.2018 3 z 5

Možná paradoxně se mi z celé knihy nejvíce líbil autorův doslov na závěr. Občas nějaký autor napíše knihu, která se trochu vymyká z toho, co od něj již čtenář četl. U Koontze bych u sebe za takovou knihu označil právě Oči soumraku. Přijde mi, jako spíše od jiného autora než od něj, podstatně odlišná od všeho, co jsem od něj zatím četl (a není toho nějak zvláš moc). první část, odehrávající se na pouti mě docela bavila, ta druhá na mě byla až moc akční.

aladin1406
03.04.2018 5 z 5

Za mě plný počet hvězd,kdo má rád hororovou,tajemnou a napínavou atmosféru,tak je tato kniha přímo pro něj.Super čtení !!!

greatbear
14.03.2018 odpad!

Zklamání... Knihy od Koontze jsou zajímavé, napínavé, čtivé, ale tohle??? Děs, hrůza, přemáhám se do další a další stránky, vůbec mě to nebaví. Odkládám.

Demimortuus
09.10.2017 4 z 5

Zápletka se skřety, které může vidět (skoro) jen hlavní hrdina, mi připadala natolik neatraktivní, že jsem četbu dlouhou dobu odkládal. Nakonec však musím říct, že Koontz zvládl skvěle charaktery i pouťové kulisy. Člověk fandí jak při zamilovávání se, tak při boji se skřetím neřádstvem. Za mne tedy příjemné překvapení.

macka55
16.03.2016 4 z 5

Můj oblíbený autor, na každou novou knihu se těším jako děcko na vánoce. Tato kniha má pro mne nezapomenutelnou atmosféru, jistě jí lze lecos vytknout, ale já jsem spokojená.

IWINDA
13.02.2016 5 z 5

Tato kniha se autorovi velmi povedla, nepamatuji si názvy knih, myslela jsem že jsem ji ještě nečetla, ale záhy jsem se rozpomenula na celý povedený, napínavý děj.
Nezbývá než doufat, že je to fantazie, kolikrát o tom velmi pochybuji:-)
Doporučuji.

kilometr
09.07.2015 odpad!

Touto svou knihou jste mě nepotěšil pane Deane,tak ani já Vás nepotěším.Začneme tím,co mě těšilo.Prostředí poutě je dobře vybráno,ale ne zcela vyčerpáno.Intimní scény mají šťávu a líbili se mi tak,že jsem si přál,přečíst si nějaký erotický román od Vás.Scény napětí a souboje se skřetama mě nebavili a zoufale nudily.Už jsem neměl dlouho chuť knihou prašit nebo jí přiložit do kotle,jako při čtení Vašeho díla.5%.

ZÓNA
24.02.2015 3 z 5

Ve své podstatě dobře napsané. Ne zcela originální námět, možná přespříliš stran. Koontz dovede přesvědčivě vykreslit postavy, jejich charaktery a čtenář je dobře vtažen do děje. To je obrovské plus. Ale závěr románu se mi zdál příliš upachtěný a předvídatelný. Samozřejmě vás skřeti nepříjemně překvapí a každý se na chvilku zamyslí nad tím, zda-li to opravdu ve skutečnosti tak není. Určitě vás i napadne: Byli Hitler a Stalin a další krutovládci skřety?

čef
19.10.2011 4 z 5

Tento sci-fi thriller mi tak úplně nesedl, Rhymovky jsou lepší. Zde jsou i hluchá místa. Nezatracuji, číst se to jistě dá.