Ocelová klepeta

Ocelová klepeta https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13283/bmid_ocelova-klepeta-bv6-13283.jpg 4 47 7

SS Wotan série

< 3. díl >

Válečné lítice série

4. díl

Cyklus Válečné lítice Čtvrtá autorova kniha z řady Válečné lítice. Ocelovými klepety nazývají vojáci SS jednotky Wotan nový tank, který má německé armádě zajistit vítězství u Kursku a pomoci ke konečnému vítězství. Nastupují tedy vysilující pochod na východ, tam se však dozvídají změnu plánu a rozkaz přemístit se k Itálii. U Neapole úderný prapor čeká osudové překvapení v podobě spojeneckých armád. Pro své knihy čerpá autor náměty z autentických vzpomínek důstojníka Dodenburga, jehož rukopis byl nalezen dvacet let po válce.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Claws of Steel , 1974


více info...

Přidat komentář

Eicherik
03.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Příprava na Operaci Citadela, hrůzy bombardování Hamburku, poprava britských letců a pak už stěžejní část tohoto dílu, bitva u Kurska. Nakonec přijde rozkaz k přesunu do Itálie, kde čeká nový nepřítel, Američané. Knihy této série jsou poměrně stručné, ale věcné. Obsahují mužský pohled na válku a na sexualitu. Výraznou postavou této řady je Schulze. Má úspěch u žen, je vychytralý, válka se mu hnusí, ale pokud ho má člověk v boji po svém boku, může se na něj spolehnout. K jednotkám SS se dal kvůli ženě, netušil, že kvůli lesbě.
Citace: "My jsme prostě prokletý! Vy i já, Wotan a celý SS - prostě všichni. Jsme prokletý!"

čef
21.02.2019 5 z 5

Těžiště tohoto dílu Válečných lític je bitva u Kurska, kde padla poslední naděje Říše na zvrat v boji se SSSR. Opět děsivé scény z války strojů, ve které padaly mladé životy pro nic a za nic a také na Sicílii s nástupem mladých tváří Američanů, ještě plných nevinnosti, kterých se ještě nedotkla brutalita a nepoznamenala hrůza totální války. Naši hrdinové si už pomalu nebo rychleji, podobně jako miliony jiných Němců, uvědomují, že už jde jen o záchranu vlastního života. Někteří z toho chmuří, jako hlavní hrdina von Dodenburg, jiní švejkují jako hyperpotentní a vyčůraný Schulze. Historicky hodně zajímavé, literárně v daném žánru dokonalé.


cepice
30.09.2018 4 z 5

Pro všechny fanoušky literatury o druhé světové válce je tohle jedna z knih na doporučeném seznamu literatury. :)

Až na ten polootevřený konec je to super.

coquus
19.05.2018 4 z 5

Jedná se o válečné příběhy z pohledu německých vojáků v roce 1943. Válečné štěstí se obrací, a tak můžeme pozorovat nejen rostoucí pochybnosti o konečném vítězství, ale i o smyslu celé války vůbec. Některé scény sice jsou popisovány dost drasticky, domnívám se však, že na to, jaké hrůzy se tam musely dít, to je ještě slabý odvar.

dearkiki
13.07.2017 5 z 5

Řekla bych, že některé popisy jsou tu ještě drsnější než je u Kesslera obvyklé, ale stejně jsem tu knížku přečetla na jeden zátah během odpoledne. Nedalo se od toho odtrhnout. Skvělá oddychovka, jako vždy. Těším se na další.

technik1965
06.08.2013 4 z 5

Lahké - oddychové čítanie, dobre sa kniha číta.

Donatello
02.01.2013 4 z 5

Moc pěkně napsaná knížka a čtivá kniha, zvláště dobře jsou zde vylíčeny detaily, jak to vypadá v tanku po průstřelu pancíře... Nedobré pro slabší povahy...