Obžalovaná Adina Mandlová

Obžalovaná Adina Mandlová https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381982/mid_obzalovana-adina-mandlova-zQX-381982.jpg 4 27 6

Autor Radek Žitný přichází se svou novou knihou, která je výpovědí o dosud ne zcela zmapované části života české prvorepublikové filmové hvězdy Adiny Mandlové, totiž soudních kauzách, které provázely její kariéru. Sporů v životě české herečky bylo dost a většinou neskončily příliš šťastně. Teprve nyní se dostávají takto uceleně na veřejnost. Mnohá fakta a archivní materiály v autentické podobě, o něž se Radek Žitný ve své práci opírá, budou překvapením pro mnoho čtenářů. Jde například o dobové výslechové protokoly, s nimiž běžný člověk se nemá možnost seznámit. Obsah publikace je exkurzem do dob první republiky, protektorátu, poválečného souzení kolaborantů i do činnosti StB, která vydírala a cíleně likvidovala české umělce. Kniha také obsahuje dosud nepublikované fotografie.... celý text

Přidat komentář

Harry
10.12.2019 3 z 5

O A.Mandlové jsem přečetl skoro vše, takže z téhle knihy jsem se moc nového nedozvěděl, jen ty citace z protokolů apod. Byla to určitě velice zajímavá žena, která si nedělala nic z toho, co si o ní kdo myslí a ten hon, který na ni po válce Češi spustili, si určitě nezasloužila-to, že se zkompromitovala s německými pohlaváry přece nikomu neublížilo.

Izu
27.02.2018 2 z 5

Kdo má o Adine něco načteno,je tato kniha zklamáním.


Mates84
28.12.2017 4 z 5

Kniha je peknym doplnenim ke kniham o zivotopise AM(Dneska uz se tomu smeju,AM famy a skutecnost)Jedine co mi trosku vadilo,ze nektere casti se opakovaly porad dokola.

Lilly4
30.07.2017 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Za zmínku stojí, že umřela v nemocnici na mužské části chirurgického odd., protože se s ženami-pacientkami se nesnesla.
Adina byla okouzlující, talentovaná a vtipná, ale taky velmi složitá osobnost, která byla až do konce svého života ostrá jako břitva, náladová a nespokojená.

Lucina88
30.04.2017 4 z 5

Kniha se mi mc líbila, možná pro to, že jsem nečetla ještě knihu Adiny Mandlové Dneska se tomu směju.

Psaní mi přišlo příjemné a nenásilné, přečetla jsem jedním dechem.

minirock
26.11.2013 3 z 5

Na knihu o mé oblíbené prvorepublikové herečce jsem se moc těšil, bohužel nepřináší nic nového. Ano, jsou zde citace z protokolů a výpovědí Adiny když se po válce bránila proti nařčení, že spolupracovala s Němci. Nic takového jí však dokázáno nebylo a původní trest jí byl nakonec po jejích odvoláních snížen. Některé úryvky se opakují, což začíná i nudit. Co jsem ale nevěděl je to, že Adina nebyla pohřbena ale její popel byl rozprášen na loučce vedle budovy krematoria ve městě Blatná. Zajímavá je také informace, že její bratr na ni, když byla v emigraci, donášel StB. Myslím, že život a filmová kariéra Adiny Mandlové byly už dostatečně zdokumentovány a jen těžko se může najít něco nového. Přesto je počin Radka Žitného chválihodný, shromáždil velké množství archivních dokumentů a jeho vědomosti o Adině Mandlové jsou přes jeho mládí značné.