Obsluhoval jsem anglického krále

Obsluhoval jsem anglického krále https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108337/bmid_obsluhoval-jsem-anglickeho-krale-eAo-108337.jpg 4 1758 212

Nové vydání s ilustracemi Michala Machata představuje román, který již patří do kánonu české literatury, v kontextu soudobého výtvarného a grafického názoru. Součástí knihy je CD s kompletním textem načteným Miroslavem Masopustem (ve formátu MP3).

Přidat komentář

klaraj093
09.03.2024 3 z 5

Kniha byla rozhodně obsáhlejší než film, který jsem viděla předtím. Nevím jestli to byl jenom můj pocit, ale přišlo mi to docela zdlouhavé. V tomto případě se mi asi filmová verze líbí více. Nicméně kniha je to pěkná.

Durancie
06.03.2024 2 z 5

Kolaborantský skrček celý život touží mít vlastní hotel, nakonec má hostinec v horách a sbírku zrcadel.
Stejně jako předchozí Postřižiny, ani Anglický král mě nijak neoslovil. A opět z typicky hrabalovských důvodů. Nesympatická hlavní postava, opakující se pasáže a celkově rozvleklý děj.
Četla jsem v rámci ČV (držitel ceny Jaroslava Seiferta) a víckrát se k ní vracet nebudu.


Timkim
06.03.2024 1 z 5

Nějak mi došla slova. Takovou hovadinu jsem už dlouho neposlouchal. Film vidět rozhodně nechci. Jedna hvězda pouze za snahu něco dát na papír. Špatné, velmi špatné. 20%

opic 12
21.02.2024 4 z 5

Pídění,hemžení,človíčkaření.
Lásko má,pojd blíž lehni si ke mě.
Vzbud se,jestli spíš stiskni mě pevně.
Ráno,ráno je to dávno ...
Podivuhodné příběhy Jana Dítěte.
Je to dávno.Na den přeně je tomu...ehm ted si nemůžu vzpomenout.Hodně jsem Byl Při Tom,viděl jsem příliš.Poznal jsem všemožné týpky,různých povah i kast.Někdy milejších povah i povah na políček vhodných.Ne nejsem Forest Gump.Jsem váš a tam od vás.Pingl malinkej snaživej šikovnej.Fascinován něžným pohlavím.Má náklonost.Utápět se v klíně,lůně ženském.Jsem čestný i nečestný,ale ne šlechtic.Přeju si malinký hotýlek a hodnou ženušku.Snad nechci příliš ? Obsluhoval jsem habešského krále a pak přišli,oni.Zle matičko zle,hitlerovci zde !
Je to vcelku zvláštní knížka.I většina věcí,co se v ní událo bylo zvláštní.
Není snad svět okolo nás právě přesně takový ?
Hrabalovsky okouzlující.O dobrém i zlém pro lidičky a hlavně o lidičkách,jako takových makových i onakých.
Vzbud se,jestli spíš ještě mě líbej. Miluju tě,víš svět je tak divnej.
Ráno,ráno je to dávno ...

Rapeh
16.02.2024 3 z 5

Tak nevím jestli je lepší kniha nebo film.

Hall3006
10.01.2024 4 z 5

Doposud jsem viděl jen filmovou verzi tohoto díla. Odlišnosti byly překvapivé i potěšující. Některé scény by zřejmě film znepřístupnili, byly tedy vypuštěny. Kniha byla více přímočará a méně učesané věty, dlouhá souvětí a svérázná větná skladba jistě někomu činí potíže. Je to však klasika pana Hrabala, která však má stále co říci. Jsem za čtenářskou výzvu rád, kvůli ní jsem si knihu s filmovou obálkou a fotografickou přílohou pořídil. Nechci psát, že je to povinná četba, ale poctivý čtenář by si neměl vybírat jen módní literaturu a občas sáhnout po klasice.

Týna24
21.11.2023 2 z 5

Knihu hodnotím dvoumi hvězdičkami z pěti, děj knihy za mě špatný neni, ale styl psaní se mi nelíbí, dlouhé rozepisování do detailu a hlavně dlouhé věty.

petrn
20.10.2023 2 z 5

Nevím, jestli je to mým současným rozpoložením, ale kniha a styl psaní mi vůbec nesedly. Příběh víceméně o ničem a až na poslední pětinu knihy spíš iritující - čtenář bude vědět), hlavní postava nesympatická a přihlouplá, některé pasáže strašně rozvláklé a otravné (popisování toho, jaké bude mít kravaty, nebo jak si vyskládává peníze po podlaze). Stále opakující se "obsluhoval jsem habešského císaře" a návlékání šerpy bez jakékoliv souvislosti, nebo různé jiné výlevy (potomstvo zlé, blbé a zločinné) byly jen posledním hřebíčkem do rakve.

Friedulka
21.08.2023

Jedna z nejkrásnějších a nejlidštějších knih, které znám. Dlouhé odstavce bez interpunkce mistrně vyjadřují naléhavost sdělení hlavní postavy jménem Jan Dítě (zde plně platí nomen omen). O čtenářovu pozornost se také postarají opakující se úvodní slova každé kapitoly: Dávejte pozor, co vám teďka řeknu".
Co stránka, hluboká pravdivá myšlenka. Jan Dítě mi byl sympatický od samého začátku, získal si mé srdce svou opravdovostí a schopností vidět svět citlivýma dětskýma očima.
Ke knize se opakovaně vracím. Filmová podoba se mi vůbec nelíbila.

exlibris470
14.08.2023 5 z 5

Knihu jsem četl po mnoha letech podruhé. Jedna z nejlepších knih, jaké kdy byly napsány,
v tuzemské literatuře rozhodně. Naprosto nerozumím komentářům některých čtenářů, například tomu příspěvku, který je uveřejněný před tímto.

Robodlak
14.08.2023 2 z 5

Kniha se na jednu stranu dobře čte a je zajímavá. Na druhou stranu obsahuje ohavně kruté scény, které mi nejdou dohromady s celkovým pojetím vyprávění. Zajímavé také je, že film mnohé zamlčel a mnohé nesmyslně nadsadil.

Lele61
06.08.2023 4 z 5

Hrabal nám představuje takový hořkosladký příběh Jana Dítěte, který se z obyčejného mladého pikolíka díky své snaze postupně propracoval až na milionáře a majitele hotelu. Působivě líčí touhy, vzestupy a později i pády hlavní postavy během jeho životní pouti. Kniha je dle mého názoru stejně dobrá jako film.

stoun25
20.06.2023 5 z 5

To co tady někteří píší jako negativum, to jest Hrabalovy dlouhé odstavce, je přesně to co se mi na jeho díle strašně moc líbí, ten neuvěřitelně dlouhý tok myšlenek zachycených na papír.
Pan Hrabal je pro mě mistr pera.

Knihomol170
25.05.2023

(SPOILER) Příběh je o celém životě Jana Dítěte, který se chce se stát milionářem. Začíná v hotelu Praha, kde se stal pikolíkem a snaží se přijít k majetku. Po nějaké době přestoupí do hotelu Tichota. Poté se stává pomocníkem vrchního Skřivánka, který dokonce obsluhoval anglického krále v hotelu Paříž. V tomto hotelu Jan Dítě obsluhuje habešského císaře. Němci obsadí Čechy a Jan si vezme Němku Lízu za ženu, ale Němci ho stále nemají rádi. Manželé mají syna, který pořád tluče hřebíky do podlahy a po smrti Lízy je odvezen do dětského domova. Jan dostal poštovní známky po Líze, za které si koupí hotel v Praze a je jedním z nejlepších hoteliérů v okolí. Chce být vnímán jako milionář, a proto se nechá dobrovolně zavřít do vězení s milionáři, ale ti ho stále nepovažují za milionáře, i když má 2 miliony. Svůj život dožívá v horách o samotě, ale je šťastný z dobře prožitého života.

rafan65
12.05.2023 4 z 5

Pěkná originální kniha která mě docela potěšila. Příběh Jana Dítěte který jako obyčejný číšník žije svůj sen že bude jednou milionář je veselý a smutný zároveň. Kniha opět sálá autorovou moudrostí a krásně vypráví příběh všech postav. Podle mě je lepší než filmová verze.

martinasudová
10.01.2023 4 z 5

Poslouchala jsem a bylo to krásný.
Potom viděla film a ten mě nenadchnul.
Po přečtení komentářů číst knihu asi nikdy nebudu.
Ale audioknihu vřele doporučuji.

lucygreen
24.12.2022 4 z 5

Knihu jsem četla dost dlouho (absence odstavců a skoro i kapitol). První asi třetina mě moc nebavila, ale pak se to rozjelo a já zase koukala, kolik všeho možného je autor do svých knih schopný dát. Opravdu hodně různorodý a působivý děj. Mám pocit, že bylo skvělé vidět hl. postavu jak postupně kráčí životem, někdy i trochu s absurditou.

rickiwolf
24.11.2022 4 z 5

Z jeho knih se mi tato líbila nejvíce. Také proto, že jsem neviděl její zfilmovanou verzi.

Adla173
31.10.2022 4 z 5

Hrabalovou knihou Obsluhoval jsem anglického krále, jsem se musela doslova prokousat. Prvních 150 stran jsem se do čtení musela nutit. Děj byl zajímavý, ale vadil mi styl, jakým byla kniha napsána, především to, že byla členěna do příliš dlouhých odstavců. Naopak se mi líbilo využití nepřímé řeči, které není příliš časté.

Posledních 50 stran jsem přečetla jedním dechem, asi jsem si už zvykla a čtení šlo rychleji.

n.ezn.amy
15.08.2022 5 z 5

Příběh chlapce Jana Dítěte, který jako obyčejný číšník a sní o svém vlastním hotelu, o tom že bude milionář, vážený člověk a majitel vlastního hotelu. Proplouvá životem třicátých let, válečné doby až do padesátých let. Ovšem žádná doba mu nepřeje a on je přesto šťastný v tom co dělá a i když ho stíhají životní tragédie, on je vnímá jinak a život miluje tak jak je. Hrabal dokázal krásně psát o životních osudech lidí, jejich štěstí i neštěstí, radosti i tragédiích, ale vždy tak krásně popsal lidský život.