Obsedantně-kompulzivní porucha

Obsedantně-kompulzivní porucha https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408309/bmid_obsedantne-kompulzivni-porucha-bMk-408309.jpg 4 8 3

Obsedantně-kompulzivní porucha je relativně časté a většinou celoživotní psychické onemocnění, které se týká přibližně 3 % populace. Léčbu však zpravidla vyhledá jenom část těchto osob, které mají závažné a obtěžující příznaky. Léčbou a výzkumem obsedantně-kompulzivní poruchy (OCD) se autoři zabývají již několik desetiletí. V našich podmínkách chybí dostatek základní odborné literatury v českém jazyce, proto se rozhodli své dlouholeté zkušenosti přetavit do této monografie. Kniha přináší souhrn výzkumů příčin a způsobu léčby OCD za posledních čtyřicet let a osvětluje problematiku z mnoha hledisek: věnuje se jak biologickému, tak psychologickému či psychoterapeutickému pohledu. Psychoterapeutické přístupy jsou probírány zevrubněji především proto, že jsou pokládány za účinnější a trvalejší. Publikace je koncipována tak, aby z ní měli užitek jak odborníci (psychiatři, psychologové, praktičtí lékaři, poradenští pracovníci), tak studenti těchto oborů, ale i ti, kteří poruchou trpí, a jejich blízcí. Čtenář si může vybrat informace na různé úrovni odbornosti podle svých potřeb a možností.... celý text

hu_87
hu_87
01.08.2021 5 z 5

Na našem trhu jedna z nejkomplexněji probraných učebnic z hlediska problematiky OCD, značná část knížky je také věnovaná léčbě a terapii. Za mě super.

muchomurka
muchomurka
24.11.2019 4 z 5

Knížku jsem nepřečetla celou, protože jsem to nepotřebovala. Četla jsem hlavně začátek - úvod do nemoci a to mi velmi pomohlo pochopit OCD, co to obnáší. Přesně tyto informace jsem hledala. Zbytek knihy jsem si prolistovala, abych věděla, co v ní všechno najdu a vím, že když budu mít další otázky ohledně diagnostiky či léčby, kam sáhnout.
Oceňuji, že i když je to především odborná kniha určená odborníkům, studentům, tak je napsaná tak, že i laik ji velmi dobře pochopí a dobře se mu čte.
Jen bych ráda, kdyby k daným příkladům bylo napsáno, jak to dopadlo.


PerchtaR.
PerchtaR.
17.04.2019 5 z 5

Tato publikace téma obsedantně – kompulzivní poruchy rozebírá ze 3 možných přístupů: z biologického, psychologického a psychoterapeutického. Nejpodrobněji jsou popsány psychoterapeutické přístupy, protože jejich výsledky jsou považovány za nejlepší a nejtrvalejší. Kniha je napsána tak, aby informace v ní obsažené měly hodnotu jak pro profesionály, tak pro laiky, kteří se potřebují s nemocí blíže seznámit, ať kvůli sobě nebo kvůli někomu blízkému.

Štítky knihy

obsedantně kompulsivní porucha

Autoři knihy

Ján Praško
slovenská, 1956
Jana Vyskočilová
česká, 1977

Kniha Obsedantně-kompulzivní porucha je v

Přečtených11x
Knihotéce6x
Chystám se číst13x
Chci si koupit1x