Obrazy dobra a zla

Obrazy dobra a zla https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71850/obrazy-dobra-a-zla-71850.jpg 5 22 5

Teoretická meditace nad zlem a dobrem v aspektu rozhodování a zrání člověka na životní cestě.

Náboženství Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Votobia
Originální název:

Bilder von Gut und Böse , 1952


více info...

Přidat komentář

Aeon
24.04.2022 5 z 5

(SPOILER) problematika zla a dobra (pretoze boh riekol, ze stvorenie je dobre ale na posledny den riekol, ze je to velmi dobre aj ako zlo samo o sebe :-)). podstatny je vztah, ktory je pre bubera velmi charakteristicky. zlo alebo dobro ako dve samostatne jestvujucnosti su urcite skutocne, ale ide o nas vztah a pohlad, aky im priznavame. zlo je pohanac k tomu, aby sme sa realizovali. pokial avsak prepadneme do iluzie toho, ze sme sami bohovia, tak je s nami koniec a budeme sa furt mutit v nespocetnych myriadach vlastnych obrazov, iluzii a ako by aristoteles povedal - moznosti. podstatne je im dat tvar a spravne formovat vlastnu dusu - a to mozeme len jednou cestou - oddanim sa bohu.

cital som po snad 10 rokoch. a cela kniha nabrala uplne inu dimenziu. ako buber spomina, myty bez skusenosti kazdeho z nas su len polovica pravdy :-)

jozik_v_tumane
01.01.2021 4 z 5

Velmi náročný text. 3/4 jsem nepochopil (nevěděl, co PŘESNĚ má autor zrovna na mysli) a 1/4 byla skvělá. Velmi zvláštní styl psaní, úsporný až k nesrozumitelnosti. Zdá se mi, že částečně je na vině i překlad.


jakub2199
16.01.2019 4 z 5

Zajímavé dílo - to je nejspíš hodnocení, které by se za mě pro tuto knihu hodilo nejlépe. Kniha je rozdělena do třech částí a připadalo mi jako bych četl tři různé knihy, přestože všechny zaměřené na stejnou problematiku. První část bych popsal jako ryzí komentář k starozákonní bibli. Ale komentář tak zevrubný, že u čtenáře předpokládá hlubokou znalost komentovaného textu (v určitých pasážích jsem se dokonce nemohl ubránit pocitu, že předpokládá znalost textu v originálním hebrejském textu). Pro mě nejslabší část knihy, vysvětlení symboliky a její kritické porovnání s před-starozákonními texty bylo přesto rozhodně poučné. Druhá část splnila mé očekávání nejvíce, projevil se v ní Buber jako filosof-vypravěč, když vysvětluje asyrské mýty a dává je do kontrastu s biblickými a snaží se tak vysvětlit přednášenou problematiku. Pro čtenáře obeznámené s autorovým texte Cesta člověka podle chasidského učení bude tato část velice povědomá. Poslední část je veskrze filosofickou polemikou, prakticky oproštěnou od jakékoliv náboženské svázanosti dogmatu a užívá předchozí texty jako odrazoví můstek. Ptá se po původu zla. Bohužel jde také o nejnáročnější část celé knihy. Pro mě natolik komplikovaná, že pro mě čtení bylo jako plavání v rozbouřené vodě. Chvílemi jsem se v textu ztrácel a chvílemi jsem autora chápal a tak se to stále střídalo. To však nelze dávat na vrub ani překladu (který byl proveden stejnou překladatelkou jako Cesta člověka a tam byl bezproblémový) a už vůbec ne autorovi. Chyba leží na mé straně a k textu se budu muset vrátit v budoucnosti až do něj trochu více dozraji.

Mimir
20.04.2018 3 z 5

Ide o veľmi citlivú exegézu knihy Genezis v podaní Martina Bubera. Myslím, že kniha by mala byť simultánne čítaná s bibliou, pretože môže poslúžiť ako dobré kompendium k pregnantnej symbolike starého zákona.

PAVEL z BRNA
13.10.2013 5 z 5

Velmi zajímavá kniha zvláště pro zájemce o hlubší pochopení Starého zákona.

Štítky knihy

zlo filozofie dobro exegeze Bible židovská filozofie Genesis (První kniha Mojžíšova)

Autorovy další knížky

Martin Buber
izraelská, 1878 - 1965
2005  89%Já a Ty
1990  93%Chasidská vyprávění
1996  73%Gog a Magog
1994  90%Obrazy dobra a zla
1999  88%Problém člověka

Kniha Obrazy dobra a zla je v

Přečtených35x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst14x
Chci si koupit5x