Obrázky z Paříže

Obrázky z Paříže https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41241/obrazky-z-parize-41241.jpg 5 49 9

Obrázky z Paříže jsou literárně-cestopisným pohledem na francouzskou metropoli. Kniha nemá charakter turistického průvodce, ostatně autor připouští, že během celého roku, kdy v Paříži pobýval, nebyl ani jednou na Eiffelovce a úspěšně ignoroval i další slavné pamětihodnosti. Zavede nás však na místa, která on považuje za půvabná a mnohé z nich pro čtenáře objeví. Poznáte, že Paříž je městem malebných zákoutí, fascinujících detailů, luxusních bulvárů i úzkých středověkých uliček. Dočtete se o slavných postavách města, ale i o obyčejných lidech. Jan Šmíd parafrázuje větu E. Hemingwaye, který dal městu hold svou krásnou knihou Pohyblivý svátek a tvrdí, že kdo jednou mohl alespoň chvíli žít v Paříži, tak ho to poznamená na celý život. Knihu provázejí barevné snímky renomovaného fotografa Jana Šibíka (Reflex) a přes padesát ilustrací Martiny Skaly, které dodávají vtip, něhu a eleganci.... celý text

Přidat komentář

Chesterton
18.08.2018 5 z 5

Jan Šmíd už je pro mne Pařížanem a polovičním Francouzem. Paříž je městem mého srdce a knihy tohoto muže jsou naprosto dokonalé:) Úplně se vidím u Louvru s kávou, jak píše Clea. Asi jsem milovník některých starých časů a určitě zákoutí a uliček a míst co mají duši.

Clea3112
18.08.2018 4 z 5

Hlazení po duši. Každý, kdo se dotkl Paříže, cítí její vůni a chuť na stránkách autorových esejí. Je to čtení pozvolné a vychutnáte si jej, jen pokud k němu přistupíte jako k odpolednímu popíjení kávičky v Tuilerijských zahradách nedaleko Louvru.


zoew
26.09.2016 3 z 5

Místy čtivé a zajímavé, místy zas trochu nudné a rozvláčné. Za mě průměr.

katerinn
17.09.2016 5 z 5

Knížku jsem si půjčila před svou první návštěvou Paříže. Je to čtení milé, pro milovníky starých časů, zákoutí a uliček, skvěle doplněné ilustracemi Martiny Skaly. Autor popisuje některá místa tak hezky, že jsem si je poté musela projít. Z jeho knížek doslova dýchá, jak má autor Francii rád..

Every man has two countries. France and it´s own.. Thomas Jefferson

xxtom
04.11.2014 5 z 5

Příjemné vyprávění o Paříži.

Janamarie
24.01.2012 5 z 5

Kniha je vytištěna na krásném papíře, je vkusně ilustrovaná Martinou Skalou, se kterou se Jan Šmíd seznámil při svém pobytu v Paříži. Je zde i mnoho krásných fotografií Jana Šibíka. Již samotné jméno autora knihy je zárukou dobrého počtení.

tee
02.09.2011 4 z 5

Kniha se moc krásně četla, naskytla mi rozsáhlejší pohled na celou Francii a mimo jiné jsem v ní našla tipy i na nějaké další knihy, vřele ji doporučuji, pokud se o Paříž a celou Francii zajímáte o trochu víc:)

WEIL
20.08.2011

Paříž jako by byla už městem minulosti.

Historie je v ní silnější než přítomnost.

triatlet
23.02.2011 5 z 5

Jan Šmíd dokáže podobně jako Karel Kyncl zachytit duši místa, kde pracuje jako reportér.