Obraz pekla a jiné povídky

Obraz pekla a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41802/bmid_obraz-pekla-a-jine-povidky-093-41802.jpg 4 145 12

Historické, magické i fantastické příběhy z pera slavného povídkáře. Je v nich cítit kritika moderní japonské společnosti, připomínání tradičního myšlení a současně vliv klasických západních autorů.

Přidat komentář

Rebellion
25.07.2022 4 z 5

Všechny povídky v tomto souboru mi přišly zábavné, čtivé a kvalitně napsané. Přesto každé chybělo něco "víc", nějaký přesah, který by jim dal nezapomenutelnost a chuť si je přečíst ještě jednou, jako například povídky z knihy Jednadvacet polibků od Roalda Dahla. Takto mě kniha pouze na jeden den zabavila a nic dalšího jsem si z ní neodnesla. Jediná povídka, u které jsem se trochu zamyslela nad naší společností, byla Mezi vodníky, kde jsem také ocenila originální popis života vodníků.

Greenfingers
22.01.2022 5 z 5

Většina povídek ve výběru se mi moc zamlouvala, zejména první dvě (Obraz pekla a Rašómon) a pak ta nejdelší - o vodnících.
Od autora jsem doposud nic nečetl, ale po této mé první zkušenosti si rozhodně nenechám ujít jeho další povídkový soubor.


Ellen16
18.05.2020 5 z 5

Moje úplně první setkání s japonskou literaturou. Povídky jsou skvělé, není mezi nimi ani jediná, která by se mi nelíbila, nejlepší byly Rašómon a Obraz pekla.

sika444
14.03.2019 4 z 5

Vybroušené povídky. Rašómon má skvělou atmosféru, V houštině provokuje mnohoznačností. Vodnická anabáze je už trochu vyčpělá. Škoda. Možná mohly být do výboru místo ní zařazeny jiné kratší povídky.

belerofontes
11.04.2018 5 z 5

Rašomona jsem viděl nejdříve jako filmovou adaptaci od Akiry Kurosawy.Myslím že právě především díky tomuto filmu je Rjunosukeho výběr povídek známý. Když jsem pak četl knihu s úžasem jsem si uvědomil,že Kurosawa to poskládal a z více zdrojů a konkrétní povídce Rašomon film dějově vůbec neodpovídá.Nicméně geniální nápad popsat zločin z mnoha úhlů pohledu (zločinec,policajt,soudce,oběť) udělal z těchto povídek nestárnoucí a poučné čtení.

Mr.BFU
05.06.2017 3 z 5

Kniha se objevila ve filmu Ghost Dog - Cesta samuraje.

Miliarda
13.03.2017 4 z 5

Ve výsledku mě kniha jako celek docela bavila, avšak jak už to u povídkových knih bývá, jedna povídka nadchne, druhá zklame. Naštěstí u této knihy počet povídek s kladným hodnocením je nepoměrně větší než počet těch, kterým bych dal záporné hodnocení. Zejména pak povídky Obraz pekla, Rošomón a Mezi vodníky řádím mezi absolutní skvosty, jež do značné míry utvořily mé kladné hodnocení na tuto knihu.

Knišíl
06.01.2017

Zajímavé a poučné texty, které především vynikají svou atmosférou, jistou nedořečeností a historickým podkladem.

LucieT.
31.03.2016 4 z 5

Velice příjemná sbírka deseti kratších příběhů, odehrávajících se v různých obdobích historického Japonska. Svět fantazie, mytologických bytostí, zločinu, šílenství a obřích nosů :) Sbírka rozmanitých humorných, ironických i tragických příběhů, z nichž každý přináší určité morální ponaučení. Některé povídky slabší, ale celkově čtivé, zábavné, skvěle napsané.

józi.odkudkam
25.03.2015 4 z 5

Po shlédnutí Ghost doga jsem si musel Rašómona přečíst i já. A nemůžu říct, že bych litoval.
Jak už to u povídkových výborů bývá, něco je slabší a nudí, něco je lepší a baví. Ale za příjemně divně netypické sci fi (?) Mezi vodníky a Obraz pekla, jenž je zas skvěle vypointovanou úvahou nad povahou umění.. a vůbec, za osvěžující nahlédnutí do východní mentality, s klidem 4**** dám.

Drolin
25.07.2014 4 z 5

Sbírka kratších, ale o to lépe struktorovaných příběhů. Mimo (z kinematografie) známých V houštině a Obraz pekla vyniká i poslední, a nejdelší, povídka Mezi vodníky.

Etela
11.12.2011 5 z 5

Některé povídky slabší, některé až tak sugestivní, že jsem se při čtení strachovala jak to dopadne:) Nejvíce bych vyzvedla Obraz pekla, Nos a Kesa a Moritó