Obrana masochismu

Obrana masochismu https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323014/mid_obrana-masochismu-Vof-323014.jpg 4 4 3

V této provokativní knize Anita Phillips inteligentně zachraňuje masochismus před klinickým diskurzem, který jej nazývá patologickou chorobou, a navrací jej do kontextu odlišné lidské zkušenosti a uměleckého vyjádření. Výsledkem je neotřelý a fascinující moderní náhled na touhu, zvědavost a erotično.Od té doby, co Baron Richard von Krafft-Ebing začal v devatenáctém století termín „masochismus“ razit, byl mylně pojímán jakožto slabší protějšek sadismu, avšak Anita Phillipsová, redaktorka britského akademického časopisu Interstice (Škvíra), tento mýtus vyvrací a tvrdí, že masochismus je „hluboce autonomní“. Umění, jak ztvárnit masochistické fantazie, píše, je „být zraňován tím správným způsobem a v ten pravý čas, a to podle sofistikovaného, člověkem vytvořeného scénáře“. Phillipsová jde zpátky k Freudovi, Jungovi, Foucaultovi a Leu Bersanimu, aby vytvořila novou definici masochismu, přičemž zkoumá populární kulturu, aby demonstrovala jak jeho nutnost, tak mocný vliv, jaký měl na západní kulturu – od Modrého sametu Davida Lynche k Zázraku růže Jeana Geneta, jakož i k obrazům umučeného Krista v Novém Zákoně. Ukazuje, že masochismus je zdravou součástí lidské psychiky, jež si užívá tajné rozkoše při vytrvalém imaginárním či reálném utrpení z rukou jiného člověka, který je zpraven o tom, že konečným výsledkem je uspokojení. Podle autorky nelze masochismus ztotožnit jen s pudem smrti – má totiž více společného se životem. Ve svém asi nejpůsobivějším argumentu se zaměřuje na vztah mezi kreativitou a masochismem, při němž spojuje složitost tvůrčího přetavení s komplikovaností masochistické touhy. Všichni umělci, odvažuje se Anita Phillipsová tvrdit, jsou v podstatě mistři v masochismu. Dle její definice se výraz masochismus ani tak moc netýká sexuální praktiky jako spíše touhy po sebezničujícím zážitku, po čemkoliv, co zbourá hranice ega a uvolní v jedinci cestu k jakési blaženosti či extázi. A právě masochisté jsou podle ní zběhlí v hledání takových zkušeností, přičemž si dokážou namíchat přímo koktejl ze života a smrti: strádání, bolest, rozkoš, rozpolcenost, trans. I když Anita Phillipsová vykládá velmi stylizované rituály sadomasochistických hrátek, jejím cílem je pouze zdůraznit jejich symbolický význam, nikoliv zredukovat masochismus na nějakou přijatelnou formu laskavosti. Chce pouze odejmout pejorativní osten, který slovo masochismus má, a zkoumá způsob, jakým by mohl masochismus zásobovat jedince nepřebernými možnostmi. Úchvatně dokazuje moc masochismu, který v sobě zahrnuje eros i thanatos, temnotu i světlo, touhu i její nevyhnutelnou ztrátu. Anita Phillipsová odhaluje odvěký vztah mezi bolestí a romantickou láskou. Svou studii završuje skvělým pohledem na souvislost mezi spiritualitou a sexualitou. Bravurně dává do souvislosti představy náboženského sebeumrtvování a masochismu. Kniha je psána s vtipem a znalecky a jistě vyvolá napjatou diskusi o tom, jaká je vlastně povaha sexuality.... celý text

Literatura naučná Erotika Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

A Defense of Masochism , 1998


více info...

Přidat komentář

LuT
25.09.2019 3 z 5

Asi jsem čekala trochu více...nebylo to vyloženě špatné, jen moc slov...ale jasné, je to jen jeden subjektivní pohled. V podstatě chápu, co tím autorka chtěla říci, protože zmínila asi všechny možnosti.

IŠ
26.11.2017 3 z 5

O této knize mi řekla kamarádka a já ji požádala, aby mi ji půjčila. Popravdě doteď nechápu svou motivaci si ji přečíst, protože když se řekne masochismus, tak si představím dva lidi, jak jeden dělá z lásky tomu druhému „bolí“ a ten si to náležitě vychutnává. Proč něco před někým obhajovat, pokud jde o dobrovolné rozhodnutí dvou svéprávných jedinců? V tomto případě si na obhajobu umím představit formát A5. Anita mohla napsat – dělá mi to dobře – tečka. Jenomže ona na to potřebovala 200 stran. Začátek knihy jsem si docela užívala. Je psána takovou zpopularizovanou formou. Člověk nesmí očekávat žádnou akademickou rozpravu, ale i přesto se autorka snaží přijít s novou definicí masochismu. Od Sacher – Masocha, přes Sadeho, Junga a Freuda, přes hledání masochismu, ať už skutečného nebo domnělého, v literatuře i ve filmu, nakonec tvrdí, že: „...masochisté jsou pluralističtí a mají širokého, expanzivního ducha“. Za zlomový okamžik považuji, když z masochismu (u)dělá politické téma. Ten je tak prezentován jako archetyp Jungova stínu feministického hnutí a v duchu gender rovnováhy píše: „...masochismus, kdysi sféra muže, jenž se chtěl těšit z pocitu, že se dostává do postavení podřízenosti, lze dnes vidět jako problém žen, které odvrhly sekundární status a touží po rovnosti“. Jinými slovy – feminismus se postará o to, aby sexuální rozkoš masochismu nebyla dopřána jen mužům, ale i ženám. Někdo si může myslet, že Anita v knize provokuje, když uvádí: „…utrpení, které ženy, zvláště v minulosti, přijímaly, lze chápat jako poskytování určitého druhu rozkoše“. Které ženy, Anito ?! Já si myslím, že jsi se musela při výprasku uhodit do hlavy nebo jsi šla pro jahody ke dvanácti měsíčkům a cestou snědla nějaké toxické bobule.
Hned na začátku knihy autorka uvádí principy, kdy lze hovořit o masochismu. Jedním principem je sex. Tím druhým je přítomnost druhé osoby, i kdyby se měla objevovat jen v představách. Není to prostě one man show. Tyto dva principy potom několikrát ve své knize popře uváděním zcela nevhodných případů masochismu. Autorka připisuje masochismu „širší poselství“ a dává ho do souvislosti s askezí, mystickou či náboženskou zkušeností. Dát rovnítko mezi bičíkem navozený orgasmus a někoho, „ kdo trpí a umírá za křesťanskou víru“ chce hodně „odvahy“. Je to vážně zajímavý čtení. Za mě se ovšem Obrana masochismu v této knize koná dost nešťastně.


horkosladka
29.10.2017 4 z 5

Být nerozumně zbožňován většinou u objektu oddané lásky vyvolává reakci odporu. I když osobu, která je poblázněná, zprvu vnímáme jako přitažlivou, brzy tento dojem vyprchá, jakmile se její city vyjasní. Probouzí v nás despekt a výsměch, jako kdyby nám po těle lezl slimák. Běhá nám z ní mráz po zádech. A to všechno kvůli její neopětované lásce k nám. Ten, kdo potvrzuje naši atraktivitu, by měl být podle zdravého rozumu hodnocen podle svých lichotivých postojů, podle vlastností posilujících jeho ego. Většina z nás ubohého neopětovaného milence vědomě ignoruje, jako by nás jeho existence dusila. Neopětovaným milencům se instinktivně posmívají právě ti lidé, které oni potřebují jako protějšky. Je paradoxní, že také tento posměch potřebují, že vyžadují být vnimáni jako opovrženíhodní, že potřebují být ponižováni.

Štítky knihy

homosexualita láska erotika BDSM masochismus

Autorovy knížky

2016  70%Obrana masochismu

Kniha Obrana masochismu je v

Právě čtených2x
Přečtených7x
Knihotéce5x
Chystám se číst8x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x