Obr Dobr

Obr Dobr https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114205/bmid_obr-dobr-49l-114205.jpg 4 416 100

Malá osiřelá holčička, která žije v Londýně, se jedné noci probudí a uvidí něco, co by vlastně vůbec vidět neměla. Jeden moc a moc hodný obr se krade nocí a plní hlavy spících dětí samými krásnými sny. Protože ho ale nikdo nesmí poznat, vezme holčičku s sebou do své jeskyně v zemi obrů. Tam teprve začnou ta správná dobrodružství!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The BFG , 1982


více info...

Přidat komentář

martina.culik
09.03.2024 5 z 5

Nejprve jsem viděla film, takže jsem příběh znala.
Smekám ovšem před překladatelem, jelikož téměř v každé větě bylo slovo, které neexistuje nebo bylo nějak zkomoleno. Co se týče slovní zásoby je to opravdu výborná kniha.
"Nemůžu mít pořád pravdu. Někdy jsem v právu, jindy v levu.

dRobert
25.01.2024 5 z 5

Geniální kniha, geniálně přeložená


poetree
27.11.2023 5 z 5

Poslouchali jsme audioknihu a já i děti jsme nadšení. A mé srdce milující čestinu plesalo nad vtipnou hrou obra Dobra s jazykem :-D

Karabach
05.11.2023 5 z 5

Osmiletý syn u čtení této pohádky neusínal a pozorně poslouchal, což je pro mě vždy znamení kvalitní dětské literatury.

Welinie
26.07.2023 5 z 5

Mně i dětem se líbila moc.

EliskaD
09.01.2023 5 z 5

Krásný a nápaditý pohádkový příběh. A velké ocenění patří fantazii překladatele za výrazy jako fňokurky a další.

los
01.01.2023 4 z 5

Dahl prostě umí napsat kvalitní moderní pohádku: originální nápad, který nevykrádá zavedené postavy a osvědčené motivy; dětský hrdina, s nímž se čtenář/posluchač může snadno ztotožnit nebo s ním soucítit; současný a známý (skutečný) svět s aktuálními reáliemi a zároveň jiný, paralelní, striktně oddělený tajemný, do nějž mohou vstoupit jen vyvolení; speciální jazyková rovina, jíž rozumí jen cílový čtenář (dítě); nevtíravě výchovný apel a dobrý příklad s poučením; napětí a v neposlední řadě vtip a zábava

líbí se mi, jak samozřejmě je vylíčena přirozená autorita anglické královny, moudré, chápavé, laskavé a spravedlivé - to není jako u nás v Čechách, kde snad stále v duchu nenávisti k habsburské dynastii líčíme panovníky jako zdegenerované idioty neschopné vládnout

samozřejmě skládám velkou úctu překladateli (jednou jsem se pokoušel o amatérský překlad historického slangu zapsaného foneticky a připadal jsem si jak Champollion nad Rosettskou deskou)

ovšem rozhodně nečtěte Obra Dobra dětem před spaním, protože touhle pohádkou je opravdu neuspíte - vyzkoušeno!

GaleW
25.05.2022 5 z 5

Za celou naši rodinu palec nahoru. Příběh je povedený, člověk si s chutí představí obří zemi, fňokurky, veliké uši toho nejhodnějšího obra ze všech a samozřejmě také statečnou dětskou dušičku sirotka Sofie. Přečetli jsme jedním dechem a už se moc těšíme do knihovny na další povedený kousek od pana Dahla.

kamibe
20.03.2022 5 z 5

Dahla mám prostě ráda. Proto jsem si vybrala jeho knížku, kterou jsem zatím neznala, pro doplnění ČV v roce 2018. Přečetla jsem si ji s chutí a bavila mě obzvláště autorova hravost ohledně obrových slov. Myslím, že se docela vyřádil i Jan Jařab, když to všechno překládal. Usmívám se ještě teď nad jmény devíti obrů, nad šumlenkou a vízřacháním i nad pěknými názvy skupin snů - rozhodně bych nerada, aby se mi zdál nějaký krutihrb, radši uvítám zvonkohráče, nebo ještě lépe čarokrásníka.

mot33
06.03.2022 5 z 5

Super hlavně návštěva u královny ,a řeč obra dobra stojí za to.

Knihomolka506
07.02.2022 5 z 5

Ke knize a filmu zároveň: dnes shlédnuto na Netflixu. Musím ale říct, že přátelství oxymorónského velikána (hubený obr) s lidským sirotkem bylo lepší v knižní podobě. Film byl pro mě zdlouhavý a některé věci bych vyřadila. Ale co ve filmu musím pozitivně hodnotit je krajina, animace a obrovo chování k malé holce. Tady mnoho dětských diváků zjistí, že slovo obr neexistuje jen v bájích a mýtech a že každý obr nemusí mít hned náturu Kyklopa. Můžou být i hodní a tolerantní. Jako Obr Dobr.

mazlak
30.01.2022 4 z 5

Asi jsem ve škole chyběl, když se zadávaly knihy pro povinnou četbu, ale tahle tam asi nebyla. Taky by mně zajímalo, jak by se mi to líbilo třeba v deseti letech. Nebo je to jen pro holky? Ty skvělé názvy, jako fňokurka, Flákožrout a jiné knihu určitě obohacují a pozvedávají.

Papimami
10.01.2022 4 z 5

Četla jsem svému dvouleťákovi, trochu nevhodné pasáže o žraní dětí, zvolila bych pro starší děti.

Ivanule
24.09.2021 5 z 5

K tomuto autorovi jsem se dostala až jako dospělá, kdy jsme na jeho knihy narazili s dětmi v knihovně a vybírali si, co si půjčíme na čtení. A je to škoda,protože bych ráda věděla, jak by se mi jeho knihy líbily jako malého holčičce, když vidím a následně slyším, jak jsou moji kluci z jeho fňokurek a dalším super názvům vysmátí a jak se jim příběhy líbí. Za mě rozhodně super kniha a film jsme viděli snad už milionkrát a po přečtení této knihy jsem vyslechla, že by se rádi znovu na film podívali:)

maris123
03.09.2021 5 z 5

Lituji, že jsem se s Dahlovými příběhy nesetkala ještě jako dítě. Nyní patří k mým nejoblíbenějším autorům. Doufám, že si The BFG někdy přečtu v originále.

Charmedka
21.08.2021 5 z 5

Kniha s obrovskou dávkou fantazie a neotřelým příběhem, který by v knihovně neměl nikomu chybět. K tomu krásné ilustrace, které provází celým příběhem. Ano, uznávám, chvílemi byla kniha docela brutální na dětské čtení, ale zas věřím, že dětské poslucháče, potažmo rovnou čtenáře, určitě zaujme a ti budou s napětím sledovat celé dobrodružství. Navíc já od dětství milovala strašidelnější příběhy.

PájaReader
17.06.2021 5 z 5

Knihu jsem četla synovi před spaním a můžu říct,že když usnul,tak jsem si četla dál,protože jsem byla zvědavá,co bude dál. Krásný příběh, perfektní překlad. Nejspíš nebylo vůbec lehké přeložit tolik nových výrazů. No a vízřachání to nás odrovnalo. Od autora jsme četli hodně knih a tahle patří,s Karlíkem a Fantastickým panem Lišákem,mezi naše nejoblíbenější.

Karolina90
14.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Za tu část s komorníkem, a taky kvůli konci, dávám o hvězdičku víc, než jsem původně myslela:)

E_Lan
07.04.2021 4 z 5

Krásně napsaný příběh, vynikající překlad a především zábavné společné čtení s dětmi. Když se k tomu přidá krásně naivní ilustrace, tak je to téměř dokonalá kniha. Jen prostě to téma zlých obrů je pro děti trochu strašidelné, proto za mne o jednu hvězdičku nižší hodnocení od dokonalosti.

Jessybelle
27.03.2021 5 z 5

Začla jsem ji číst synům před spaním... No jak myslíte, že to dopadlo? Uloupila jsem ji a přečetla sama, páč jsem to nevydržela čekat až do dalšího večera... A tuším, že až se dostaneme k šumlence a vízřachaní, tak nebude spát ani jeden...
Mohu jen doporučit, Dahl je pan spisovatel...