Obnažená příroda

Obnažená příroda https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379653/bmid_obnazena-priroda-xva-379653.jpg 4 37 9

Muž na prahu šedesátky, který strávil život v horách severní Itálie a zná je nazpaměť, převádí ilegální běžence přes hranici, ale na rozdíl od svých dvou druhů ze vsi běžencům po převedení vrací peníze. Když se o jeho gestu začne mluvit v novinách a v televizi, je nucen vesnici opustit, odejde do přímořského městečka, kde si najde práci. Jako šikovný řemeslník má pro místní kostel opravit mramorovou sochu Krista na kříži, kterou kdysi vytvořil mladičký sochař hned potom, co se vrátil ze zákopů první světové války. Bylo to na objednávku tehdy liberálně smýšlející církve, která mu dovolila ztvárnit Ježíše nahého, později však dala jeho bedra zakrýt draperií. Teď má být zakrytí odstraněno. Socha skrývá různá tajemství, která pozornému a citlivému restaurátorovi neujdou a nad nimiž se hluboce humánně zamýšlí z pohledu ateisty. Autor nás ve svém posledním, velmi poetickém textu zavede i na skok do bravurně vylíčené rodné Neapole a nebude chybět ani tajuplné setkání protagonisty s jistou záhadnou ženou…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

La natura esposta , 2016


více info...

Přidat komentář

R47
21.01.2023 3 z 5

Zklamané očekávání. Není to špatné. Ale po tom všem kladném hodnocení, co jsem na knihu slyšel, jsem čekal mnohem víc. Ano, je to o vymodelování přirození Ježíše Krista, ale nic šokujícího, ani objevného vás nečeká. Hlavní hrdina mi navíc svojí vykořeněností a věčným pochybovačstvím byl vyloženě nesympatický. Pořád jsem čekal, kdy se to zlomí a kdy ustrnu, ale nechalo mě to podivně netečným. Pro mě průměrná kniha s nevyužitým potenciálem.

Acamar
03.09.2022 5 z 5

Klidná, až minimalisticky neokázalá kniha. Prolínání ústředních motivů domova/odchodu z něj, víry, umění...přiblížení k druhému člověku - cizinci, který na různě dlouhou chvíli protne cestu. Vypravěčem je člověk naprosto nehledající a neambiciózní, napevno ukotvený ve svém životě a názorech, a jen díky nucenému odchodu a neobvyklé sochařské zakázce tak nějak pokojně konfrontován s věcmi dosud zcela mimo jeho obvyklý rámec života a přesvědčení. Vše na sebe nechává působit, s otevřenou myslí a srdcem člověka pokoušejícího se o vhled skrze ztotožnění se s pocity a pohledy těch "vně", nechá sebou proplouvat dojmy a nové poznatky...aniž by jej to však sebeméně změnilo či vychýlilo.
Rozjímavé a zvláštně letmé v odstupu vypravěče jako nezaujatého pozorovatele okolního světa, úspornosti až náznakovitosti jeho pocitů a myšlenek až k lehce nedořečenému závěru, kdy to hlavní - jeho práce na soše - vyvrcholí poslední tečkou, ale jako by autor nenechal vlnu příběhu přirozeně doběhnout, takže něco se už, jako nepodstatné, čtenář nedozví.


maja2712
10.02.2022 5 z 5

Vyzdvihla bych zajímavý námět. Díky jedné soše, u které mělo dojít k restaurování v jejich citlivých partiích (přírodě) jsem nahlédla na téma ukřižování do různých náboženství i do myšlenek velmi přemýšlivého restaurátora a horala. Doporučuji a přeji si číst více knih od tohoto autora.

ujira
20.12.2021 4 z 5

Poznání při restaurování sochy vede k pokoře a z příležitostného restaurátora a horského vůdce se tak stává spolutvůrce. Poznává nejen práci nadaného sochaře, ale skrze dílo i sebe sama. Horal nalézá moudrost, poučení a přátelství u rabína a katolického kněze a pochopení lidské a božské oběti. Zajímavá, poetická, umělecká četba.

PavkaHu
25.04.2021 4 z 5

Zamyšlení, poučení, myšlenky. Zajímavé. Poslech z Můj rozhlas.

olga8832
08.04.2021 5 z 5

Nádherné vyprávěné. Jakoby minimalistické. Poetické. Spojení prostého života a lidskosti se současným neurvalým světem. Doporučuji.

purie
09.11.2019 5 z 5

Po Boží hoře opět mistrovská kniha.
Psaná sevřeně, úsporně, koncentrovaně. Pozorné a pečlivé čtení vyžaduje kratší či delší přestávky, aby bylo možné ji co nejlépe vstřebat.
Poměrně krátký text tvoří příběh kombinující několik motivů, které autor asi velmi důvěrně zná (uprchlíci, život v horách, manuální práce, studium hebrejštiny a Starého zákona ...) a které doplňují nebo lépe řečeno spoluutvářejí ten ústřední, kterým je pravdivé a pokorné poznávání a hledání vlastní osobní víry.
Civilní, přirozené a nemanipulativní pozvání na hlubinu.

Více knih od E.D.L. !!!

ondras666
24.08.2019 5 z 5

Právě jsem dočetl tuhle knihu a přemýšlím, z které strany uchopit její hodnocení...
Kniha se tváří jako něco obyčejného, banální příběh převaděče. Ale zdání klame. A to doslova...
Zdánlivě malá zakázka napravit " zakrytou přírodu" vede k velkým věcem a hlubokým myšlenkám. Prolínání otázek migrace, náboženství a umění zde společně "ladí". A ta závěrečná pasáž, kdy musí spadnout na samé dno, aby pochopil, co vlastně je podstatné, byla krásná.
Za mě bych dal klidně 6 hvězdiček a vím už nyní, že knihu si rád znovu přečtu.

Boboking
18.12.2018 5 z 5

Stejně skvělé jako Boží hora. Příběh stárnoucího člověka z italského venkova, převaděče, příležitostného umělce. S tím spojený jemný, ale jednoznačný pohled na současný problém Itálie - migranti. Ale hlavní téma je nakonec zcela jiné. Takové "choulostivé" (jak ukazuje obálka), chybějící "příroda" na soše Ježíše Krista. Úžasným způsobem zpracované, člověk se i poučí. Poetickým jazykem, s nádhernými myšlenkami, napsaný příběh muže, který v komplikovaném světě hledá krásu, klid a lidskost. Doporučuji.

Štítky knihy

italská literatura rozhlasové zpracování

Autorovy další knížky

Erri De Luca
italská, 1950
2015  81%Boží hora
2018  85%Obnažená příroda

Kniha Obnažená příroda je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce7x
Chystám se číst23x
Chci si koupit10x