Oblíbenec smrti

Oblíbenec smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460788/bmid_oblibenec-smrti-nEH-460788.jpg 4 3 2

Je to již osmdesát let, co vyslal radista pučisty generála Franka do éteru smluvený signál ke vzpouře: Obloha nad celým Španělskem je čistá. Povstání proti demokratické vládě se záhy změnilo nejenom v občanskou válku, ale i v předehru druhé světové války. Se španělskými republikány, sami proti Frankově armádě, marockým žoldákům a fašistickému Německu, Itálii a Portugalsku bojovali dobrovolníci z řady zemí světa včetně více než dvou tisíc československých interbrigadistů. Románový příběh trojice idealistů, Václava Petříka, thälmannovce Hanse Waldeka a španělské dívky Esperity má reálné základy a není náhodou, že připomíná legendární Hemingwayovu knihu Komu zvoní hrana.... celý text

Přidat komentář

Killingjoke
07.02.2021 5 z 5

Španělská občanská válka se prohnala jihem Evropy mezi lety 1936 – 1939. Vojska vedená generalissimem Franciscem Francem tehdy zaútočila na řádně zvolenou republikovou vládu a rozpoutala peklo. Na jeho stranu se postavila vojska Itálie a Německa, čímž rozehrála krvavou předehru 2. světové války. Na stranu republikové vlády však přispěchali dobrovolníci z rozličných koutů světa a jedním takovým interbrigadistou se stává i Václav Petřík, rodák z moravského Třebíče, jenž cítí že tímto svým činem snad dokáže přispět k zastavení vpádu Hitlera do Československa… Výtečná kniha. Jedna z těch, na kterou člověk narazí úplně náhodou, když jej zaujme nějaká obálka knížky. Konkrétně u mě tak bylo, že se mi objevila v jedné z reklam, kterými nás zaplavuje vyhledávač. Koupil jsem a nelituju. Příběh Václava Petříka je totiž protkán nadějí a zmarem, smrtí a láskou. Jako temné bubny v něm duní blížící se nejhrůznější konflikt dějin. Příběh nás od prvních stránek vrhne do děje a sugestivně popíše krvavou hrůznost španělské fronty, strach a bezmoc obyčejných lidí i vojáků. Jako světlý protipól pak stojí Václavova láska ke španělské učitelce Esperitě a přátelství k německému komunistickému interbrigadistovi Hansi Waldekovi. Ti společně čelí náporů frankových armád až do posledního možného okamžiku… Ze Španělské občanské války jsem kdysi dávno četl jen vzpomínaný román Ernesta Hemingwaye – Komu zvoní hrana a musím říct, že tahle knížka se mu opravdu v lecčem podobá. Vlastně v ní tak trochu cítím ozvěnu celé té Ztracené generace. S autorem Ivanem Černým jsem ale setkal úplně poprvé a měl jsem při pohledu na jeho knihy trošku obavu, do čeho to vlastně jdu. O to víc jsem nadšen z toho, jak krásně se tenhle smutný příběh čte. Jak si ty věty krásně plynou, i když popisují naprostou hrůzu a zmar. Jestli má tenhle příběh nějaký skutečný základ je vlastně nedůležité. Hlavní je, že velmi poutavou formou popíše důležité dějiny lidstva a jasně ukáže, že 2. světová válka začala mnohem dřív než v září 1939 a mnozí protifašističtí bojovníci už kráčeli neústupně vstříc tomu zlu dřív, než nás „přátelé“ v roce 1938 prodali v Mnichově… Výtečná kniha, u které mě navíc potěšilo i vložení několika dobových protifašistických plakátů v barevném provedení a pár černobílých fotek.

Bobina74
26.01.2021 4 z 5

Román Oblíbenec smrti je poctou a poděkováním všem statečným Čechoslovákům, kteří se vydali s velkou odvahou bojovat do Španělska, protože pochopili, že právě zde se bojuje i za jejich vlast. Občanská válka v této sluncem zalité zemi byla předehrou druhé světové války. Poznejte lásku českého dobrovolníka Václava a španělské levicové učitelky Esperity, která se zrodila v nelehkých časech války. Více v recenzi od Kniha za knihou :-).