Objev století

Objev století https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23345/objev-stoleti-23345.jpg 3 9 3

Když byla na Západní Sibiři odkryta obrovská ložiska nafty, hovořilo se o této události jako o skutečném objevu století. Mezi sovětskými vědci i praktiky nebylo mnoho těch, kteří věřili, že sibiřská tajga skrývá ve svém nitru opravdové bohatství. G. Sviridov vylíčil v tomto románu složitou životní pouť mladého geologa Farmana Dalmanova, optimistického nadšence, který je přesvědčen o tom, že neprobádanou Sibiř čeká slavná budoucnost.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

Otkrytije veka , 1974


více info...

Přidat komentář

Adapa
10.04.2022 4 z 5

Román z netradičního prostředí a kvalitně napsán. Hlavní postava, ázerbájdžánský geolog Farman Dalmanov, si získal hned mé sympatie. Jen románu výrazně uškodilo neustálé přeskakování děje. Hned v první kapitole autor prozradí, jak vše dopadne a pak v dalších kapitolách vysvětluje, co všemu předcházelo. Chybí tomu tedy spád, touha dozvědět se, jak to dopadne. Jak kdyby se autor nesnažil ani o román, ale o fiktivní dokument objevu ropy na Sibiři.
Farman má svůj sen a jde si za ním. Nejprve je to fotbal, pak studium geologie a pak touha objevit ropu. Když vidí, že se ropa hledá na nesmyslném místě, postaví se systému a i za cenu špatného kádrového posudku. S manželkou, malým synem a hrstkou dobrovolníků se vydává hledat ropu na sever. Čelí překážkám, obstrukcím ze strany úřadů, nedůvěře ostatních. Manželka ho opouští i se synem, ale ani rozvod ho neodradí. Až konečně dokáže světu, že v Poobí se nachází ropa, tak jak bylo napsáno hned v prvních řádkách knihy.
Děj se odehrává na přelomu 50. a 60. let 20. Století, román byl napsán ale na začátku 70. let, takže naštěstí zde není bolševická agitace a neustálé opěvování Stalinovy neomylnosti apod. Román z obyčejného prostředí, plný obyčejných lidí a přitom se tak dobře četl. Jen by stálo za to, ty kapitoly přeházet a sledovat děj od počátku do konce. Mělo by to větší kouzlo.

Filatov
10.10.2020 2 z 5

Nic moc kniha.


tomas5327
02.01.2019 4 z 5

Bavila mě a bavila hodně. Četla se hezky a dobrodružné srdce jásalo. Škoda jen, že autor hned na začátku prozradí jak kniha dopadne. Občas matoucí přeskakování v čase a postavách. Ps: Ať byl/je ten režim jakýkoliv je něco hezkého na tom když lidi pracují pro něco v co věří a milují svou práci. 7/10

Štítky knihy

Sibiř nafta tajga

Autorovy další knížky

Georgij Ivanovič Sviridov
ruská, 1927 - 2014
1979  67%Objev století
1984  100%Bojové rukavice
1982  90%Do posledního dechu
1973  0%Odvážná jízda

Kniha Objev století je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce19x
dalších seznamech1x