Obhliadka bytu

Obhliadka bytu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428139/bmid_obhliadka-bytu-tAA-428139.jpg 4 2055 574

Stačí jediný naozaj, ale naozaj zlý nápad. Viac netreba. Pri obhliadke bytu sa nešikovný a neúspešný bankový lupič zamkne s premotivovanou realitnou maklérkou, s dvoma notorickými obdivovateľmi Ikey, s nepríjemnou multimilionárkou, so smutnou starou dámou, so ženou vo vysokom štádiu tehotenstva, s neznesiteľným starým dudrošom, s králičou hlavou – a neuveriteľne bláznivá tragikomická rukojemnícka dráma je na svete! Lupič sa nakoniec vzdá a rukojemníkov prepustí, ale keď do bytu vtrhnú policajti, nájdu ho prázdny. Pri následných svojských výsluchoch svedkov spoznávame ich pozoruhodné verzie a názory na to, čo sa v skutočnosti stalo. Z výpovedí pripomínajúcich komplikovanú skladačku vyplynie niekoľko otázok: Ako sa lupičovi podarilo uniknúť? Prečo sú všetci rukojemníci uštipační, nevrlí a zlostní? Čo sa to vlastne deje s ľuďmi?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Folk med ångest , 2019


více info...

Přidat komentář

kurama45
15.04.2024 4 z 5

„Jim patří ke generaci, která považovala počítače za magii. Jack je odjakživa bral jako samozřejmost. Když byl Jim malý, trestali se děti tak, že je rodiče posílali do jejich pokoje. Dneska se za trest z pokoje vyhánějí. Jednu generaci hubovali, že nedokáže posedět, druhou zase, že má málo pohybu.“

Backmana milujem. Ale iba raz ročne, aby som sa ho s mojou sarkastickou povahou neprejedla. Autor skladá puzzle, stále berie do ruky tie isté kúsky, ale otočí ich trochu inak a záverečný obraz je vtipný, slniečkový, romantický a šťastný. Pointa je asi tá, že nemáme druhých súdiť, ak neprejdeme aspoň niekoľko kilometrov v ich topánkach, na druhej strane si nemôžem pomôcť a v tomto skôr súzniem s Pratchettom: „… první, co byste nejspíš pochopili po tom, co byste ušli pár kilometrů v jeho botách, by bylo, že vás pronásleduje, aby vás polapil a obvinil z krádeže bot, i když, samozřejmě, asi byste mu utekli, protože by vás musel honit bos.“
Ak dá spisovateľovi a knihe čitateľ šancu, verím, že ho presvedčia, že aj na názore toho druhého záleží, alebo ako hovorí jedna moja tetka: „Všetci sme nejak postihnutí.“

„Co děláte se svými penězi?“
„Kupuji si odstup od ostatních lidí. V drahých restauracích jsou stoly dál od sebe, v letadlech není v první tříde prostřední sedadlo, exkluzivní hotely mívají zvláštní vchody do luxusních apartmá. To nejdražší, co si na nejhustěj obydlených místech světa můžete koupit je odstup.“

Kateřina259
03.04.2024 4 z 5

Moje první kniha od autora. Musím říct, že má dost specifický styl psaní a v příběhu skáče, jak to jen jde - na toto jsem si musela dost zvyknout (začala jsem číst v létě, odložila v listopadu a znovu začala až teď v dubnu).
Asi bych ten příběh o trochu zkrátila, protože v jedné chvíli máte jak příběhu, tak i postav v něm, plný zuby.
Na druhou stranu je kniha protkaná různými moudry, citáty a zkrátka myšlenkami o životě, které vás zasáhnou na místa, o kterých ani nevíte. Hlavně konec je velice dojemný, a i přes neobvyklý styl se chystám na další autorovu knihu.


Michelle13
01.04.2024 4 z 5

Má druhá kniha od tohoto autora a určitě ne poslední. Je to jedinečná kniha plná zábavy a napětí. Příběh se točí kolem skupiny rukojmích, kteří jsou zajati při prohlídce bytu a střetnou se v situaci, která je jedním slovem - komická. Autor dokázal vytvořit úžasnou směsici postav, z nichž každá má svou vlastní osobnost a podíl na šílených událostech, které se odehrávají uvnitř bytu. Jedním z nejzajímavějších prvků knihy je způsob, jakým jsou události vyprávěny z různých perspektiv postav. Každý z rukojmích má svůj vlastní pohled na to, co se děje a jste postupně zavedeni do toho, co se skutečně stalo během této bláznivé události. Tato záhadná komedie nabízí skvělý zážitek, který vás bude bavit a přemýšlet, jak se věci skutečně mají. Autor nám skvěle představuje charaktery postav a jejich vývoj během příběhu je fascinující. Je těžké se nezamilovat do některých postav, zatímco vás jiní budou dráždit a rozčilovat. Autorova schopnost vytvořit živé a autentické postavy je prostě úchvatná. Kniha vás rozesměje, uchvátí a přiměje vás přemýšlet. Je to komedie, která se dotýká různých aspektů lidské povahy a ukazuje, že i v nečekaných situacích může vzlétnout komická jiskra.

Kolaloka
24.03.2024 2 z 5

Za me zklamani, nadsena hodnoceni vubec nechapu. V pulce knihy jsem to vzdala, ne a ne se zacist. Ten humor jsem tam hledala marne a vetsina postav me strasne sr*la.

Aleš.R
10.03.2024 5 z 5

Fredrik Backman je muž velkých slov a velkých gest, který úžasně pointuje situace a nezřídka vás přivede k slzám, ač má jinak až neskutečnej smysl pro humor.

Opět nezklamal. Nádhera.

MarceD.
21.02.2024 5 z 5

Další skvělý Backman. Začátek byl pro mě sice trochu matoucí, ale nedala jsem se a zbytek čtení jsem si náležitě užila.

Dom95
19.02.2024 5 z 5

Tomuhle nikdy nebudu rozumět. Jak někdo dokáže popsat 370 stran o situaci, která reálně trvá tak hodinu a odehrává se v jednou bytě. A ještě to udělat tak mega vtipný! Backman opět nezklamal! Těším se na další knihy :-)

"Láska bolí a možná proto jsou srdíčka špičatá, když je malujeme."

"Tohle není havaj!"
"Ty víš hovno, co je havaj..."

""Co není v hlavě, musí být v nohou." - na tomto místě bychom mohli poznamenat, že když maminka umřela, měla v sobě tolik džinu s tonikem, že se ji z důvodu nebezpečí výbuchu neodvážili zpopelnit, ale to ještě neznamená, že nemohla udílet rady."

""Život tě může zavést kamkoliv, ale ze všeho nejvíc do prdele." To pochopí i sedmileté dítě."

čtenářka76
19.02.2024 4 z 5

Musím přiznat, že jsem knihu četla před rokem a nedokázala jsem ji dočíst. Dala jsem ji druhou šanci, kvůli čtenářské výzvě a udělala jsem dobře. Stačilo se dostat do děje a příběh začíná dávat smysl. Mám ráda knihy FB. Dávám 4*

Luci19346
16.02.2024 4 z 5

Z knihy mám smíšené pocity. Na jednu stranu mi děj přišel spíše jako humorná povídka o velmi nepovedené bankovní loupeži s málo pravděpodobným děje. Ale na druhou stranu, když se zamyslím hlouběji do děje, tak nacházím hodně příběhů šťastných a smutných.

Asi nejvíc na mě zapůsobilo poděkování kamarádovi, kterého autor nedokázal zachránit.

Budu nad knihou ještě dlouho přemýšlet.

Ada0004
03.02.2024 4 z 5

Krásné! Myslela jsem, že si přečtu oddychovku, ale potřebovala jsem mít na knihu svůj nerušený čas. Je zde tolik dojemných a těžkých témat, mnohdy vás kniha pobaví, ale především vtáhne do smutných životů. Je to ale milá Backmanovská pohádka, kterou občas potřebujeme všichni.

dikyzapozornost
31.01.2024 5 z 5

Backman nezklamal.

Tohle je kniha o lidech. A o blbcích. To vám autor řekne hned v úvodu. Je to o lidskosti, o vztazích, jednom náhodném setkání. Je to o prohlídce bytu, jednom individuu s pistolí, jednom králíkovi, policistech, přepadení a o jednom mostu. A je to o nejlepší zápletce, která vás posadí na zadek.

Shrnout děj téhle knihy není úplně jednoduché. Kniha má krátké kapitoly, které jsou vyprávěny retrospektivně, ale zaručí to to, že se od ní nebudete moc odtrhnout. Vážně. Hlavní linka se odehrává v bytě, který se nabízí k bydlení, kdy do bytu plného zájemců vnikne individuum s pistolí. A říkám vám, že ani za mák neodhadnete, jak to ve skutečnosti všechno je. A hlavně proč to tak je. S každou další kapitolou se vám poodhalují lidské životy, ať už páru holek, které čekají dítě, usedlého páru v důchodu, nebo kariérní ženy a králíka. A s každou další kapitolou se vám odhaluje, proč jsou právě teď na jednom místě. A taky proč se pak na policejní stanici u výslechu chovají jako blbci.

Geniální. Naprosto.

Víc asi o ději prozradit nejde, abych se vyvarovala spoilerů, ale říkám vám, tohle chcete číst. Tohle potřebujete číst.

Jestli mám dát ruku do ohně za jedinou knihu, kterou jsem minulý rok přečetla, je to právě za tuhle. Autor si mé srdce získal Mužem jménem Ove, ale tohle jsem taky rozhodně nečetla naposledy. Smála jsem se, brečela jsem a několikrát jsem se přistihla, jak v šoku na stránky zírám s otevřenou pusou. Prostě miluju, naprosto to miluju.

Když jsem přemýšlela, co by se dalo knize vytknout, jediná mě napadla obálka, která mě teda z počátku dost vyděsila. Ale teď k ní nedokážu mít jedinou výtku, protože ji tak pochopíte, že si říkáte, že by jiná být nemohla. Anglické verze, které vypadají na pohled lépe, se ale téhle nemohou rovnat, protože nic neříkají. Tahle říká všechno v tom nejlepším slova smyslu.

Doporučuji prostě všemi deseti.

kacinekgott
30.01.2024 5 z 5

Úzkosti jsem zhltla během jedné noci. Ani mi tolik nevadily ty až moc šťastný konce všech zúčastněných.

Jaehyun
21.01.2024 2 z 5

Knížku jsem dočetla, ale marně jsem hledala ten zmíněný humor a vadilo mi neustálé střídání pohledů. Je to první knížka od autora a asi i poslední, nesedl mi.

huhuhu
13.01.2024 4 z 5

Na první pohled je to taková groteska plná humoru a nadsázky, ale pod povrchem se skrývají velmi vážná, až tragická témata. Můžete to tedy číst čistě jako oddechovku, nebo se vážněji zamyslet nad životem.

Markushka
08.01.2024 4 z 5

Postupně jsem se musela začíst a přijmout styl psaní. Pak už jsem si to mohla užít. Četla jsem ji před nějakou tou dobou a je zajímavé, že si děj a jednotlivé postavy doteď dobře vybavuji včetně jejich promluv. Toto opravdu nemůžu říci o všech knížkách. A je to myšleno v pozitivním smyslu:-))

Elinakqo
26.12.2023 4 z 5

Na začátku se mi nelíbilo, jak se ze všech sil snažil autor být vtipný. Ale jakmile se příběh rozběhl, už vás to vtáhne a chcete za každou cenu zjistit, jak to dopadne.
Příběh o lidech, o životě, reálné i nereálné životní scénáře. Byla to pohádka s reálným koncem anebo realita s pohádkovým koncem?

kata3529
08.12.2023 4 z 5

oddychovka, u které si odpočineš a pobavíš

lidské činy mohou mít zvláštní důvody, dokud se jich na to nezeptáš nebo jim neumožníš vypovídání, nedozvíš se to

příležitost k zamyšlení se nad životem

LuccBizon
06.12.2023 3 z 5

Audiokniha fajn, ale Backmanova limonáda už mi trochu lepí hubu. Naprosto nepravděpodobný příběh v němž se všichni chovají tak krásně sluníčkově, až z toho přechází zrak. Dokonce i ta pizda za přepážkou banky nakonec roztaje. Také ta autorova fejsbůková moudra mi někdy lezou na nervy. Myslím, že si dám antibackmanovskou dietu, protože píše pořád víceméně na jedno kopyto a z realismu se přesouvá snad někam do fantasy nebo spíš do romantické literatury, což je vlastně pro ženy to, co je porno pro chlapy. Čili nic pro mě a vlastně ani pro slušné ženy. Chápu a respektuji, v čem je autor silný a proč se to mnoha lidem líbí, ale já už mám po pěti knihách dost.

marierachel
04.12.2023 5 z 5

Kniha mě nadchla. Je velmi čtivá a není banální. Skvěle balancuje mezi komikou a mrazením v zádech. Moc se mi líbily drobné postřehy o postavách, které dokázaly tak zhuštěně vyjádřit jejich specifickou poetiku. Není lehké mě knihou dojmout, protože často to, co ostatní vnímají jako dojemné, už je pro mě nepravděpodobné nebo kýčovité. Ale když jsem tady četla třeba o tom, jak se Ro radí s tátou i ohledně koupě vajíček v supermarketu, a teď se cítí ztraceně, rozbrečelo mě to.

Je to moje první kniha od Backmana a toužím po dalších. Přečíst tuto knihu není těžké, protože se čte dobře a rychle, není to žádná kláda. Ale plně ji ocení asi jen určité typy lidí.

KK22
29.11.2023 2 z 5

Mám rozporuplné pocity z této knihy. Byla to moje první od autora a čekala jsem asi něco víc. Začátek mi přišel dobrý, co věta to nějaké hluboké moudro a dokonce jsem se párkrát zasmála. Potom to najednou začalo být hrozně zdlouhavé a nezáživné. Zasekla jsem se na části, kde bankéřka diskutuje s králíkem (s prominutím o ničem) a dál to nešlo, přišlo mi to jako ztráta času...
Přečtu ostatní recenze, třeba konec bude dobrý. Ale zatím nevím, zda se ke knize zvládnu vrátit...