Období hurikánů

Období hurikánů https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478385/bmid_obdobi-hurikanu-qoI-478385.png 4 48 9

Šamanka je mrtvá. Někdo ji zavraždil. Nejde ovšem o to kdo, ale proč. Každý by si našel důvod – zpackaný potrat, peníze, drogy, ponížení, zoufalství. Příběhy obyvatel zapadlého městečka v karibské části Mexika jsou naléhavým a surovým svědectvím, které se z románu hrne a valí v proudu vulgarit, nářků a nadávek. Jako by všechny postavy chtěly do každé věty vmáčknout svou bolest, vztek a bezmoc vůči světu a zároveň se nechtěly vzdát své touhy po štěstí. Mexická spisovatelka Fernanda Melchorová tuto životní realitu dobře zná. Popisuje ji mnoho let jako novinářka – za své články získala cenu mexického PEN klubu. Zná ji i jako žena, která v karibské oblasti země vyrůstala. Kniha byla přeložena do několika evropských jazyků, německý překlad získal významné ocenění Internationaler Literaturpreis a v roce 2020 byla kniha nominována na Mezinárodní Bookerovu cenu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Temporada de huracanes , 2017


více info...

Přidat komentář

Lubomeer82
16.07.2023 4 z 5

Román plný domácího násilí, drog, nevázaného sexu, znásilňování, vulgarit a dalších peprností. První asi třetina knihy na mě působila jako nezvladatelné chrlení grafomana/nky, kdy vůbec nemáte šanci se v textu orientovat. V dalších částech se text poněkud ustálí, ale popis věcí, které se na stránkách odehrávají nechcete chvílema ani číst natož pak někdy prožít. Ne, že by to bylo v první části lepší, ale vše nabyde na intenzitě, až do bolesti. Autorka prý popisovanou realitu dobře zná, upřímně jí nic z toho nezávidím.
Mnohokrát jsem knihu během četby chtěl zahodit, ale nakonec jsem ji přece jen dočetl.

Janamed
07.07.2023 3 z 5

Neobvykle vulgární román mexické spisovatelky Fernandy Melchorové určitě není pro ty čtenáře, kteří neholdují nekultivovaným dílům. A přesto, že je odlišný svou koncepcí, která Vám neumožní knihu odložit, abyste neztratili nit, nadmírou užitých vulgarit a obscénních partů, je neskutečné poutavý. Ano! Je to něco jiného, netradičního a určitě kontroverzního. Tečky dílo téměř nezná. Přiznávám dokonce, že některé části mne neustálým hanlivým slovníkem až rozčilovaly a přímo znechucovaly, ale protože takový román nečtu každý den, rozhodně četby nelituji. A určitě se takovým výzvám nevyhýbám. Autorka projevila odvahu vyjít s něčím podobným a překladatelka vládne neskutečně pestrým hanlivým slovníkem. Radost román překládat.


slyvuska
28.03.2023 3 z 5

Teda ze zacatku se kniha cte dost tezce. Hrabalovska super souveti, ktera zacnou na jedne strane a konci az na te dalsi, nejsou nic pro me. Ale postupne se to zlepsilo. Jen mi nejak chybelo ukonceni jednotlivych pribehu postav. V podstate se dozvite o celem osudu jen Samanky, a to proto, ze je mrtva. O ostatnich osobach se vlastne nedovite, jak skoncily. Vzhledem vsak k celemu vyzneni knihy, by to stejne zadny happyend nebyl, ale i presto.

SlamLenka
13.05.2022 3 z 5

Období hurikánů by se dalo shrnout jako proud výpovědí dosti nešťastných a morálně pokleslých hrdinů, kteří žijí v bídných podmínkách a plácají se ve vlastní ukřivděnosti, pocitu nespravedlnosti a nespokojenosti. Pohybují se vlastně na společenském dně, brodí se v bezbřehých nánosech špíny a amorálnosti, zakopávají o vlastní nohy. Ne každý se do své situace dostal vlastní vinou – třeba příběh Normy, kterou z rodiny vyhnalo těhotenství, byl pro mě asi nejsilnější, protože tahle dívka se vlastně stala obětí morálního úpadku jiných. Ale pak jsou tu jiní, z nichž by se vám možná mohl i zvednout žaludek, protože se do toho bahna nechutných činů ponořili zcela vědomě.
Stručně a jednoduše: kniha sice začíná nálezem těla zavražděné Šamanky, jenže nakonec zjistíte, že tohle zdaleka není jediná hrůza, k níž v La Matose došlo a dochází. Možná nejde o takové závažné trestné činy, přesto jsou to často hrozné věci. A pak jsou tu ty intriky…
Autorkou románu je mexická novinářka a spisovatelka Fernanda Melchor, která prý původně plánovala zpracovat další reportáž, nakonec se však rozhodla pro fikci, a to z důvodu bezpečnosti. Tahle informace je docela zásadní, protože to znamená, že Fernanda děj staví na reálných základech. A vzhledem k tomu, o čem kniha vypovídá, je to opravdu drsné zjištění.
Připravte se na souvislý text, kterému vůbec nesvědčí příliš časté odkládání, protože pak byste se v těch proudech nekonečných litanií proložených značnou dávkou vulgarit mohli snadno ztratit. Na tečku za větou tu totiž často narazíte až po x stranách.
Rozhodně to není čtení pro někoho, kdo nesnese explicitní popisy sexuálních praktik (včetně incestu) a násilí – tohle je drsné četba na vlastní nebezpečí.

Toledo
21.04.2022 3 z 5

Ufff, co k této knize napsat. Rozhodně hodně specificky napsané a i samotný příběh je hodně syrový. Na začátku se mi to nečetlo dobře, byla jsem zmatená z postav, ale pak jsem tomu přišla na chuť a za odpoledne máte dočteno.
Mluva vskutnu bez hranic a také příběhy se točí okolo lidí, kteří jsou skoro dnem společnosti.

skrob
10.03.2022 5 z 5

Nic pro citlivé povahy, příběh nebo spíš atmosféra zapadlé vesnice v Mexiku vykreslená z pohledu několika lidí ze spodiny společnosti, zapsaná formou nekonečných vět plných oplzlostí, drsná až dřeň, ale právě proto věřím, že takový svět a lidi tam někde jsou a hledají cestu...

Disease
17.01.2022 3 z 5

Žádný děj, který by rozptyloval od formy. Jenže ta forma (souvětí na několik stránek jako třeba v Hrabalově Obsluhoval jsem anglického krále) po nějaké době začne poněkud iritovat, což sice vzhledem k obsahu je asi správně, ale jako čtenáře mě to zkrátka nenadchlo. Každopádně jsem z podobného soudku četl lepší kousky, nepř. nedávno znovu dočtený Král Havany.

cirruska
29.11.2021 5 z 5

Příběh to byl temný, zvrácený a bylo zde spousta lidské zloby, bolesti, beznaděje a "odpadu". Upoutal mě styl, jakým byla kniha napsána. Dlouhé, předlouhé souvětí, které občas vystřídaly zase kraťunké věty. Objevují se ostřejší i vulgární slova, naturalistické až nechutné popisy, ale to vše mi k příběhu sedělo, dokreslovalo to děj a atmosféru. Čtení vyžaduje pozornost, protože situace a postavy jsou propletené. Vnímala jsem i určitý podtext. Už dlouho jsem nečetla novinku, která by mě tak nadchla.

petrarka72
22.11.2021 4 z 5

Vynikající, i když těžké a depresivní čtení. Všichni žijeme v beznadějně zapomenuté vesnici své malé životy beze smyslu a cíle, ať už nám říkají Šamanka, Ještěra, Luismi, Chabela, Munra, Brando, Norma... Vyprávíme o nich, líčíme násilí páchané i trpěné, nevědomost, posedlost, touhu po lepším i nudu - a všichni se sejdeme v jámě. Přesto...
"Vidíte? To světlo zářící v dálce? To světýlko, které vypadá jako hvězda? Tam musíte jít, vysvětlil jim; tamtudy se z téhle díry dostanete ven."