Obdivné hvízdnutí

Obdivné hvízdnutí https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198687/bmid_obdivne-hvizdnuti-Us5-198687.jpg 4 24 5

Když černošský chlapec Bobo zahvízdá ve venkovském lokále v Mississippi na bílou vdanou ženu a pozve ji žertem na schůzku, nenechá na sebe reakce místních dlouho čekat – Bobo je brutálním způsobem ubit k smrti. Zanedlouho poté se Alice, učitelka na základní škole, rozhodne, že poučí své žáky o dějinách kraje, a na několika školních výletech jim nastíní temnou jižanskou duši: osamělost, alkoholismus, nenaplněné lásky i surové násilí. Formou komického románu, v němž se ozývá lyrismus Williama Faulknera i absurdní humor Flannery O’Connorové, představuje Lewis Nordan zlomový rasový moment padesátých let 20. století: motiv zločinu, způsob nalezení těla i průběh soudního procesu odpovídají nechvalně známému případu vraždy čtrnáctiletého Emmetta Tilla v městečku Money ve státě Mississippi.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Wolf Whistle , 1993


více info...

Přidat komentář
GreenMagritte
GreenMagritte
06.04.2016 4 z 5

Jižanské literatuře musí člověk přivyknout, ale o to ví se mu odmění. Obdivné hvízdnutí je román o rasové segregaci, s cynismem a černým humorem zpracovává skutečný příběh černošského chlapce jehož obdivné hvízdnutí po bílé ženě, ho stálo život. Lewis Nordan mě tímto románem zaujal, ale spíše námětem. Hudba močálu mě svojí jinakostí a nezvyklou lyričností zaujala mnohem více.

DriftBooks
DriftBooks
26.02.2015 5 z 5

Tato kniha je takovou tou „perličkou na dně“... Minulý rok mě podobným způsobem uchvátil „Útěk do Egypta přes království České“ Otfrieda Preusslera. Kniha plná humoru, který vás dojímá. Smějete se na plné pecky, ale slzy, které vám tečou po tváři, nejsou slzami radosti. „Zábavná kniha o lynčování…“ říká se v doslovu. Inu – asi tak…


puml
puml
02.10.2014 5 z 5

Ďábelský román; jako románová verze nějaké temné bluesové balady od Roberta Johnsona. Jakoby se řeka Mississippi rozhodla vyprávět to, co mělo zůstat navždy utajeno. Skryté vášně, segregace, vidláctví v té nejryzejší podobě, žvýkání tabáku, plivání, postávání ve stínu místního koloniálu a pití místní pálenky, černý humor, všudypřítomné dusno a vlhko, strach a takzavné chlapáctví a nakonec na tu dobu jeden vcelku všední lynč, který se trochu vymknul kontrole. Jeden z nejlepších "jižanských" románů v českém překladu a zároveň výprava do srdce temnoty jihu Spojených států. Smekám před mistrným vypravěčstvím Lewise Nordana i před neméně kvalitním překladem Marcela Arbeita. Doporučuji.

RADOST
RADOST
30.05.2014 3 z 5

Vážné téma zpracované s komikou, cynismem, černým humorem. Autor to zvládl, kniha i tak vyzněla pokrokověji, než jednání jejích aktérů. Přesto mi toto absurdní zpracovní jaksi nesedlo. Chvíli mě bavilo, pak i rozčilovalo. Celkový dojem - nechtěla bych žít v té době v těch končinách, ať už se na to dívám tragicky nebo komicky.

MissBlack
MissBlack
23.03.2014 4 z 5

Čekala jsem něco docela jiného. Ale právě proto, že jsem něco jiného očekávala, mě to tak nějak nutilo číst dál.
Ta forma mě překvapila, netušila jsem, jak si vlastně ten "komický román o vraždě" představit, každopádně po přečtení už je mi to jasnější.
Knihu, která je nezvyklá svou formou a pohledem na dané téma (kde bych osobně upustila od až skoro lyrických popisů, protože mě, jakožto čtenáře, kterého zajímá hlavně akce, spád apod., to občas donutilo pár řádků přeskočit) hodnotím kladně.

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Lewis Nordan
americká, 1939 - 2012
1997  85%Hudba močálu
2014  78%Obdivné hvízdnutí

Kniha Obdivné hvízdnutí je v

Právě čtených1x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce7x
Chystám se číst39x
Chci si koupit7x