Obchodníci Venuše

Obchodníci Venuše https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49156/obchodnici-venuse-49156.jpg 4 7 3

Novela, napsaná v roce 1971, na kterou Frederik Pohl navázal šestidílnou sérií Heechee. Audee Walthers je pilot kapsle, který provádí turisty po památkách a odírá je na kost, aby v nehostinných podmínkách přežil. Jestli nevyjde příští kšeft, tak mu selžou ledviny. Prodejem kopií Heechských artefaktů a provázením chudších turistů si na operaci nevydělá a tak čeká dostatečně bohatého turistu, aby si na drahou operaci vydělal dřív než bude pozdě. [fanbook, doslov a bibliografii doplnil Ivan Adamovič]... celý text

Literatura světová Novely Sci-fi
Vydáno: , SFK Winston
Originální název:

The Merchants of Venus , 1971


více info...

Přidat komentář

Ivan F
22.06.2023 4 z 5

Kratučké, ale veľmi dobré čítanie. Je to pomerne vtipný príbeh a mne sa páči jeho pomalé tempo. Pohl sa nikam neponáhľa, ale postupne buduje svet a protagonistov príbehu: cynicko-ironickú hlavnú postavu, vedľajšie postavy, ktorými sú prachatý turisti, hoci bez peňazí - to je ďalší ironický prvok. Ekonomika Venuše je ako divoký západ, s mnohými ľuďmi, ktorí sa na Venušu dostanú len preto, aby zistili, že si to nemôžu dovoliť. No a hlavná postava má problémy so zlyhávajúcou pečeňou (nie, nie od pitia, ale zo zhubného prostredia planéty) a súrne potrebuje prašule na transplantáciu, aj keď ich ten, či si ho najme na prieskum tunelov Heechee, nemá. Skrátka, ironický príbeh s typickým Pohlovým štýlom.

Novela sa neskôr stala predlohou šesťdielneho cyklu Heechee.

pismeno
21.09.2018 4 z 5

Já to četl v Ikarii.
Pro mě půvabné jako sci-fi, díky sci-fi zpracování mi zde nevadila ta vize společnosti, navazující volně na Obchodníky s vesmírem, v nichž mi vadila. Zde mi to dávalo větší smysl. Opravdově se to roztočilo až v Gateway, pro mě vynikající.

Ne zcela věrohodné prostředí Venuše mi při četbě nevadilo. Bral jsem to jako jistou konvenci, ústupek ... aby bylo některé věci vůbec možno v naší planetátní soustavě v rámci sci-fi psát.

První úspěšné sondy Veněra (úspěšné tím, že doletěly a měřily alespoň něco při sestupu k povrchu planety) zanikaly neočekávaně působením tlaku atmosféry ve výškách 26-28 km nad povrchem. Tj. tlak atmosféry byl rámcově znám nejpozději v r. 1969.


Xeelee
30.11.-0001 5 z 5

Audee Walthers je pilot kapsle, kterej provádí turisty po památkách a odírá je (jako všichni ostatní) na kost, aby v nehostinnejch podmínkách přežil. Jestli nevyjde příští kšeft, tak mu selžou ledviny a může se jít zahrabat. Prodejem kopií Heechskejch artefaktů a provázením chudších turistů si na operaci nevydělá a tak čeká na nechutně prachatýho turistu, aby si nechutně drahou operaci moh dovolit a měl ještě peníze na přežití.

Venuše je vylíčena ve shodě s nejnovějšími poznatky počátku 70. let (žlutozelená obloha, síra a chlorid rtuťnatej v atmosféře, nadýchaný obláčky ze solnejch roztoků a některý z fluorovodíku, rychlost zvuku 5 000 km/h, 200 °C, tlak 20 000 mbar... - pro srovnání s realitou poslouží Wikipedie). Ve skutečnosti je na Venuši tlak přes 90 000 mbar (ekvivalent tlaku na Zemi v hloubce 1 km pod hladinou oceánu, atmosférickej tlak je na Zemi 1 000 mbar) a podle doslovu si nejsem jistej, jestli Pohl tlak přizpůsobil svým potřebám, aby se na povrchu vůbec mohlo něco odehrávat, nebo jestli to tak vědcům vycházelo. Kapsle díky dostatečnýmu vztlaku lítaj i bez křídel a jejich provoz je kvůli teplotě atmosféry pěkně drahej (Carnot spočítal výkon tepelnejch motorů jako 1 - teplota prostředí/teplota motoru).

Všechno zajímavý je překvapivě pod povrchem a od Heechů. Podzemí Venuše je provrtáno Heechskými tunely. Audee doufá, že narazí ně nějakej neotevřenej a najde tam neznámej artefakt, díky kterýmu by se z něj stal boháč. Za nějakejch 100 let se jich ale moc nenašlo... [Legie: 90 %]

Kniha Obchodníci Venuše je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce19x
Chystám se číst4x
Chci si koupit6x