Obchodníci se strachem: Průvodce skeptika po klimatické apokalypse

Obchodníci se strachem: Průvodce skeptika po klimatické apokalypse https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402314/bmid_obchodnici-se-strachem-Da6-402314.jpg 4 42 15

Nepropadejte panice. Mocní se odjakživa snaží udržovat v lidech pocity viny a strachu. Apokalyptické zprávy v médiích je proto třeba brát s nadhledem. Kniha Obchodníci se strachem odhaluje, jak se vyrábějí zprávy o katastrofách pomocí statistických triků. Ukazuje, proč selhávají snahy předpovídat budoucnost pomocí počítačů. Popisuje skandály kolem manipulací OSN s daty o globálním oteplování. Dočtete se, jak novodobá cenzura potlačuje nepohodlné názory. A proč na finanční zájmy klimaticko-průmyslového komplexu nejvíce doplatí ti nejchudší. Autor nepopírá změnu klimatu, ale vysvětluje, že klimatické změny provázely člověka odjakživa, stejně jako rozmary počasí. „Pro lidstvo vždy byl problém přežít chladná období. Teplým obdobím se naopak říkalo klimatické optimum. Tvrdit, že se máme bát oteplení, je popřením celé zkušenosti lidských dějin.“... celý text

Přidat komentář

PavelA820
03.02.2022 5 z 5

Vynikající kniha, kde autor poukazuje na to, jak je vše kolem klimatu plné manipulací a nejde o vědu ale politiku. O věci, coby člověk s přírodovědným vzděláním něco vím. Lidé mají představu, že když něco napíše vědec, je to jakoby svaté. Jenže i vědec je jen člověk a podléhá všem svodům. Ostatně autor to popisuje v knize. Ale je mi jasné, že těm, pro které je záchrana klimatu nové náboženství to stejně nedojde.

Hobo
24.01.2022 5 z 5

Kdyby opravdu chtěli "nestranní odborníci" psát z druhé strany, skončili by na opačné straně, jinak nebudou "nestranní".


Iamblichos
22.01.2022 4 z 5

Ak je len spolovice pravda, co sa v knihe pise, tak je nieco moc zle. Privital by som podobnu knihu z druhej strany, resp analyzu naozaj nestranneho odbornika

Maki21
23.07.2021 4 z 5

Kniha je velmi kontroverzní ale mě se líbila tím že se autor nebál poukázat na to jak nás ovlivňují média a že nemůžeme věřit všemu co nám odborníci tvrdí. Velmi mě zarazilo jak autor popisuje že vědci už nejsou nezávislý a publikují na základě toho kdo jim platí. Kniha nádherně poukazuje na to že svět není černobílý a informace je opravdu potřeba si ověřovat i když to bude stát více našeho času.

Marek946
03.03.2021 odpad!

Kniha by se měla jmenovat spíše obchodníci s pochybnostmi a manipulací, neb jde o snahu pana Kremlíka obohatit se na bagatelizaci a popírání vědeckých faktů. 10/10 příznivců manipulace a konspirací doporučuje.

Garik
17.08.2020 3 z 5

Táto kniha je, okrem iného, o šialenstve ľudí, ktorí trpia utkvelou velikášskou predstavou o schopnostiach človeka ovplyvňovať a kontrolovať klímu našej planéty. V danom kontexte preto vyznelo naozaj komicky, keď ju jej autor zakončil nemenej velikášskymi slovami o akomsi „dobývaní vesmíru“.

macek8
24.03.2020 4 z 5

Takže takhle to tedy je! Skvělá a úctyhodná práce. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých, cenných a objasňujících informací. Doporučuji všem, kteří mají rádi pravdu a nesnesou manipulaci.

Kniha má jen jednu vadu na kráse: vadilo mi, jak se autor často navážel do náboženství a církve. Jasně, v některých pasážích se to hodilo (třeba přirovnání ke středověkým odpustkům), ale pokud o církvi mluví neustále s despektem, může se to věřícího čtenáře dotknout (a já jsem věřící). Na to asi autor jaksi nepomyslel. Své evidentní antipatie vůči církvi (a nejen té středověké) si autor mohl nechat pro sebe. Kvůli tomu ubírám jednu hvězdu. Škoda.

KarelŠindelář
26.01.2020 5 z 5

Racionální argumenty a jasná čísla. Tak to má být. Doporučuji každému, kdo si chce udělat racionální názor na problém tzv. změny klimatu.

Hobo
27.11.2019 5 z 5

Další z "kontroverzních" knih, které racionálně posuzují současné problémy světa, a které proto vzbudí buď obrovský odpor, nebo nadšené přijetí. Holt, já patřím do té druhé skupiny.

kamibe
14.11.2019

Pokouším se tuto knihu číst. A protože jsem před nedávnem shlédla pětidílný film o Černobylu, zajímalo mě, co o tom píše. A naprosto mě odradila striktně podaná informace, že "výbuchy jaderných elektráren zabily všehovšudy 50 lidí" (s. 49). Neboť nepočítá oběti, které nastaly následně. Nechci knihu zatím odkládat, názvy mnohých kapitolek mě zajímají, ovšem styl, kterým autor téměř pokaždé něco nebo někoho odsoudí, mě od čtení někdy hodně odrazuje, a to i přesto, že jsem našla místa, v nichž s autorem souhlasím - třeba vybírání špičkových odborníků do špičkových míst bude nejspíš něco podobného jako vybírání ředitelů škol u nás za totality.

TheSarcasm
16.10.2019 5 z 5

Zajímavá kniha. Nepovažuji se za žádného fanatického eko alarmistu ani skeptika, takže se na podobné informace snažím dívat pokud možno objektivně. Musím nicméně přiznat, že spíše skeptické názory mi zatím dávají větší smysl, než bláznivé věštění apokalypsy. Obávám se, že různé Grety a pošuci lepící se k silnicím dělají pro věc medvědí službu. Na druhou stranu bych se rozhodně nebránil přečíst si podobně napsanou knihu jako "Obchodníci se strachem" z opačného úhlu pohledu.

NouNOBADY
16.08.2019 5 z 5

Vynikající. Čtivé a velice dobře ozdrojované.
Velice rád bych si přečetl fundovanou recenzi potrefených

klf76
07.08.2019 5 z 5

Velmi dobra kniha, ktera odhaluje, jak nekteri vedci v osobnim zajmu se nestiti niceho i falsovat vedecka data, aby meli granty, vliv a penize. Pak to prebiraji zeleni kriklouni a povazuji to za svatou pravdu. Pokud vedec, nedolozi odkud cerpal data a co s nimi pak delal, tak to neni veda, ale sarlatanstvi. Doporucuji k precteni, aspon si kazdy udela obrazek sam.

raidmnoid
04.05.2019 2 z 5

Toto je první kniha, kterou jsem se musel nasílu prokousat.
Očekával jsem náhled na dnešní dění z jiného pohledu, ale pan Kremlík se pouze snaží kritizovat vše a všechny. Možná však kniha není o vyvolání všeobecné diskuse o současném stavu klimatu (očištěném o lži obou skupin dotčených) a tedy o přiblížení tématu širšímu publiku, ale pouze o
konstatování, že vše, co se o klimatu říká, je špatně - což je spíše voda na mlýn dědulovi Klausovi, než mě. Pokud tedy očekáváte pouze potvrzení toho, že si můžeme dělat cokoli a Ostrava je nejzdravější město, je kniha určena Vám, protože mě kniha nepřipomínala slova skeptika, ale velmi zapšklého člověka. Což je škoda - potencíál tam byl.

TheRaven
14.03.2019 3 z 5

K samotné otázce toho Kremlík nepřináší mnoho nového, respektive nic, co bychom nečetli ve Skeptickém ekologovi či jiných knihách, nicméně alespoň téma aktualizuje s ohledem na některé nové skutečnosti (Climategate, pátá zpráva IPCC, apod.). V důsledku se ani tak nesnaží argumentovat proti zastáncům globálního oteplování zapříčiněného člověkem (byť uvádí některé důvody, proč si myslí, že je celý současný fenomén z větší části v režii přírody), spíše mu jde o to ukázat, že záležitost je těžce zpolitizovaná a většina aktérů jde hlavně po dotacích či úderných politických tématech, zatímco pravda je až na druhé koleji. V lecčems má zřejmě pravdu, v lecčems patrně ne, avšak útočný, povýšenecký a spasitelský styl, kterým to podává, mu při snaze oslovit čtenáře nejspíš příliš nepomůže, spíš naopak. Asi nebyl úplně šťastný nápad připravit knihu, která působí jako blogový příspěvek roztažený na 200 stran. 50% (2-3*).

Štítky knihy

podnebí, klima doba ledová klimatické změny

Autorovy knížky

2019  70%Obchodníci se strachem: Průvodce skeptika po klimatické apokalypse

Kniha Obchodníci se strachem: Průvodce skeptika po klimatické apokalypse je v

Právě čtených2x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce39x
Chystám se číst27x
Chci si koupit10x