Obchodnice z Amsterdamu

Obchodnice z Amsterdamu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499003/bmid_obchodnice-z-amsterdamu-PdO-499003.jpg 4 26 7

Píše se rok 1892. Lydie truchlí nad ztrátou rodičů, kteří zemřeli krátce po sobě. Zdědila jejich dům v Amsterdamu a venkovský dům v Purmerendu. Navzdory smutku je však plná nápadů do budoucna a rozhodnutá uskutečnit otcovy plány: založit moderní, parou poháněnou sýrárnu. Ale jako žena sama nesmí podnikat. Rozhodne se proto spolupracovat s Huibem, pokrokovým farmářem z této oblasti. Společně postupně budují největší sýrárnu v Severním Holandsku. Píše se rok 1913. Nora, dcera Lydie, se vdává za Ralpha, syna bohatého obchodníka, a pár se usazuje v Antverpách. Po vážném konfliktu s matkou ohledně původu jejího otce by Nora nemohla být šťastnější, že je pryč z domova. Svázaná normami však často pochybuje o své roli ve společnosti a časem také o vlastním manželství. Pak ale vypukne první světová válka a ona uprostřed děsivé noci prchá z města. Jak bude vypadat její budoucnost? A koho její manžel skutečně miluje?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

De kaasfabriek , 2020


více info...

Přidat komentář

raty
12.07.2023 4 z 5

Nizozemská autorka - to jsou pro mě neznámé vody. Vyzkoušela jsem a rozhodně nejsem zklamaná. Zajímavý příběh z neokoukaného prostředí se točí hlavně kolem výroby sýrů, postavení žen ve společnosti na konci 19. a na začátku 20. století a samozřejmě nechybí ani vztahový propletenec. Jediné, co mi úplně nesedělo, je dost úsporný a spíše oznamovací styl vyprávění.

Pepa0216
14.06.2023 3 z 5

Román o postavení žen ve společnosti bych rozdělil na dvě části. Ty první byla za mě spíše horší. Je to takový průměrný román o nešťastné lásce a spletitých osudech. Pro mě nuda... To se pro mě mění až v momentě kdy do knihy přichází situace kolem první světové války. Rázem zjišťuji, že autorka píše velice dobře a kniha je napínavá až do konce. Je dobře že se postavení žen po první světové válce nezměnilo k horšímu, tak jako předtím. Ve druhé části knihy jsem si rozšířil obzory a tak je hodnocení někde mezi oběma částmi knihy.


evineckY
07.03.2023 5 z 5

Začátek této knihy mně zcela uchvátil.
Období páry a silná emancipovaná žena, která si šla za svým snem...
A pak přišla zasraná válka a s ní hrůzy.
Nádherně napsaná kniha, kterou velmi doporučuji !!!

Szilvia1
20.12.2022 5 z 5

Knížka byla krásná,příběh byl zaměřěný spíš na ženy v té době a jak se postavení měnilo s příchodem války.A byla tady i láska,která i když ne napoprvé ale na konec se dovršila.

čef
20.12.2022 5 z 5

Tento styl se mi líbí. Bez zbytečných řečí se kniha zabývá příběhem několika aktivních žen v období na začátku 20. století až do 1. světové války povětšinou v Holandsku a Belgii. Podřízenost žen mužům byla tehdy naprosto legální a až na naše hrdinky většinově přijímána, ale už se blýská na jiné časy. Román končí nádherně básní „Na flanderských polích vlčí máky kvetou…“.

VasnivaCtenarka
25.10.2022 4 z 5

Čekala jsem, že příběh nám přiblíží výrobu sýrů ve výše zmíněném historickém období, ale řekla bych, že v celém kontextu to bylo spíše takové příjemné zpestření a dokreslení příběhu, ve kterém si budeme spíše číst o dvou odvážných ženách, jejichž osudy byly protnuty krutými historickými událostmi té doby.

Autorka knihy Obchodnice z Amsterdamu, Simone van der Vlugt se nechala inspirovat skutečnými událostmi a při čtení je opravdu znát, že při psaní tohoto příběhu věnovala notnou část kvalitním rešerším. Díky rešerším je příběh uvěřitelný a čtivý.

Podívám-li se na tempo knihy, tak to mi přišlo takové příjemně poklidné, žádné velké zvraty, které by příběhem zamávaly a už vůbec jsem v knize nenašla nic, co by ve mne vyvolávaly nezodpovězené otázky.

Ať přemýšlím jak přemýšlím, žádné zápory na této knize nenacházím. Za mne to byl moc příjemný čas strávený v jiné době a dovolím si vám tuto knihu opravdu vřele doporučit

bookwormie25
04.09.2022 5 z 5

Moc pěkný historický román s originálním námětem. Spíše než o výrobě sýra je o ženách a jejich touze získat místo ve společnosti, možnost podnikat a prosazovat své zájmy. Do toho komplikovaný vztah matky a dcery, sociální nerovnost a samozřejmě i láska. :) Autorka píše čtivě, knížku jsem přečetla velmi rychle a moc se mi líbilo, že to bylo zasazeno do zcela jiného prostředí, než z knih znám.