Občan Vince

Občan Vince https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11434/bmid_obcan-vince-6Nc-11434.PNG 4 10 4

Thriller o zlodějíčkovi zapleteném do velkého zločinu. Vince Camden je podvodníček, který se specializuje na nekalé obchody s kradenými kreditkami. Když mu začne v New Yorku hořet půda pod nohama, přesvědčí ho advokát ke spolupráci s policií výměnou za zařazení do programu na ochranu svědků. Vince svědčí u soudu, získá novou identitu a nový domov. Jenže zvyk je železná košile a „podnik“ s kreditkami kdysi vynášel, tak proč se k němu nevrátit? Věci se ovšem najednou začnou ubírat nečekaným směrem…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Citizen Vince , 2005


více info...

Přidat komentář

magnolia
08.02.2018 4 z 5

Třetí kniha od tohoto (ne moc známého) autora, se ke mně dostala náhodou - a nelituji. Hrdina je chytrý sympaťák, má to atmosféru, prostředí zločineckého podsvětí zapadákova a velkoměsta, 80.léta... úplně jako film. Výhrady mám jen k tomu volebnímu tématu (i když má smysl v celém vyznění příběhu), já jsem ho začala brzo přeskakovat a spíš než thriller je to takový společenský román, byť napětí tam je (pro mě tak akorát, pro jiné čtenáře možná málo) i detektiv a zločinci. Nápadité je grafické označení kapitol - od úterý do úterý. Pěkně píše, ten Jess Walter.

soukroma
15.06.2017 4 z 5

K poslednímu komentáři jen přidám citát přímo z knihy:
"...důvod, proč knihy nikdy nedočte. Má strach, že ho konec zklame, což byl vlastně důvod, proč romány přestal číst. ... Kniha - podobně jako život - má přece mít jej jeden konec. ...
Teď tedy čte jen začátky. A není to špatné. Dokonce o tom začal přemýšlet jako o efektivnějším postupu. Zabývat se jen vzorky. Každá kniha koneckonců může skončit jen dvěma způsoby: umělecky nebo pravdivě. Končí-li umělecky, pak to nikdy nepůsobí tak docela správně. Spíš nuceně a vykonstruovaně. Končí-li pravdivě, pak obvykle špatně: smrtí. ...
...co vlastně je skutečný život: zběsilý boj, který končí pokaždé stejně. Jediné, čím se mohou jednotlivé životy lišit, je začátek a prostředek. Život jako takový končí vždy špatně. Jestliže jste někoho viděli zamřít, nemusíte číst knihu do konce, abyste si to ověřili. "
A aby těch zajímavých citací nebylo málo (v poslední době jich k zaznamenání nacházím v nové knižní produkci jen poskrovnu):
"Jednoho dne prostě znáte víc mrtvých lidí než živých".
To je úplně první věta knihy a ta dostane každého...


trudoš
17.12.2015 5 z 5

Pro mě osobně velké překvapení. Thriller s poutavou zápletkou a skvělou atmosférou osmdesátých let, vyprávějící o peripetiích třetiřadého zločince, kterého v programu na ochranu svědků dostihnou hříchy minulosti. Přitom se jedná o civilní maloměšťácký příběh, jehož největším kladem je autorův cit pro vytvoření sympatických a uvěřitelných postav.
I když se ústřední motiv točí především kolem nutnosti za změnu bojovat a zaplatit, skutečně nejvíc mě chytlo, jak Jess Walter nechává svého hrdinu bloumat, koho preferovat v prezidentských volbách. Zda se vrátit ke starému pořádku, nebo hlasovat za nový přístup. Spisovatel tak trefně zdůrazňuje důležitost demokratických voleb, přičemž není patetický, ani agresivní. Neříká, co je správné a co špatné, jen poukazuje na fakt, že možnost výběru tu je a je jen na nás, jestli jí zahodíme nebo proměníme.
Skvělým detailem pak pro mě bylo hrdinovo plánované rozečítání knih, aby udělal dojem na krásnou neznámou. Nepodstatný detail, ale vážně pobavil.

Pavo.Klima
16.10.2011 2 z 5

Překlad byl nejtvrdší oříšek knihy. Občas PEKLO! 80. léta v USA, zlodějíček v soukolí velkého mafiánského světa.. je to člověk s otevřenou hlavou, temnou minulostí a s možností jít dál s hlavou vztyčenou a čistým rejstříkem.... Na pozadí knihy se odehrává rozhodující souboj Cartera a Reagana o prezidentské křeslo...