O zdraví: Nelečte nemoc, lečte pacienta!

O zdraví: Nelečte nemoc, lečte pacienta! https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356126/mid_o-zdravi-nelecte-nemoc-lecte-pacien-o4V-356126.jpg 4 9 1

Tato kniha se zaměřuje na možnosti, jak v případě zdravotních potíží nalézt úlevu tím, že změníme své mentální nastavení, ponoříme se do stavu meditace či relaxace a podobně. Dnes se už čím dál víc akceptuje, že náš tělesný stav je neoddělitelný od stavu psychického a že naše myšlení zásadně ovlivňuje naše zdraví. Zároveň Osho neoblomně tvrdí, že nejhlubší nitro, nejhlubší podstatu člověka nelze dosáhnout materiálními nebo chemickými prostředky. Toto jsou témata, jež se zde probírají: Co je to vlastně zdraví? Být vyléčený znamená být úplný. Alternativní léčebné metody. Úloha léčitele. Léčivý dotek. Meditace a psychiatrie. Stres a vysoký tlak. Deprese. Strava a zdraví; diety a hubnutí; půst (je zajímavé, že Osho byl proti půstům). Bolest. Spánek. Stárnutí. Umírání a smrt - co je přirozená smrt, jak umřít důstojně. Osho se originálně vyjadřuje i k takovým praktikám moderní medicíny a vědy, jako je umělé oplodnění nebo transplantace orgánů. Léčiva moc smíchu a humoru. Je to kniha plná vynikajících postřehů, rad a krásných myšlenek, které vám jistě dopomohou k celistvějšímu pohledu na sebe a své zdraví, ale i další věci v životě, a tudíž k většímu štěstí.... celý text

Přidat komentář

Kattulli
14.03.2019 4 z 5

Je to první kniha, kterou jsem od Osha četla. Od začátku do konce jsem si v knize podtrhovala mnoho myšlenek a tipů. Občas mě překvapily Oshovy radikálnější názory, např. na lidskou reprodukci - jak píšu, je to moje první knížka od něj, takže jeho názory mi předtím nebyly známy.
Co se mi nelíbí je obálka, na které je několik zdůrazněných vět, které podle mě působí zbytečně negativně, zaujatě a ofenzivně. To nemocný člověk, využívající všechny prostředky k uzdravení, včetně těch konvenčních, opravdu nechce. Cítit se hned ze začátku napaden, že slepě věří moderní medicíně. Samotná kniha mi tak ofenzivní nepřišla.
Pokud chce knihy člověk fakt využít, je třeba se k ní čas od času vracet a zopakovat si užitečné myšlenky, které obsahuje. Stále se však jedná o myšlenky, spíš než o nějaké praktické rady. Takže je otázkou, jaký reálný dopad na čtenářův život bude mít. Může se stát, že to bude jedna z dalších esoterických knížek, které si přečtete, řeknete si, že jsou super, ale pak nic nezměníte. Osobně poslední dobou zjišťuji, že se dokážu více poučit z knih s příběhem, než z koncentrovaných rad a myšlenek, jako jsou zde.

Štítky knihy

zdraví

Autorovy další knížky

Osho
indická, 1931 - 1990
1992  90%Život, láska, smích
1991  74%Oranžová kniha
1996  90%Hořčičné semínko
2007  92%Láska, svoboda, samota
2003  86%Sex

Kniha O zdraví: Nelečte nemoc, lečte pacienta! je v

Přečtených10x
Knihotéce5x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x