O výtvarnictví, hudbě a poezii

O výtvarnictví, hudbě a poezii https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89147/bmid_o-vytvarnictvi-hudbe-a-poezii-L3N-89147.jpg 1 1 2

Co si myslel Z. Nejedlý začátkem padesátých let minulého století o těchto třech uměleckých oborech? To napsal do této knihy.

Přidat komentář

1amu
23.08.2020 1 z 5

Profesor Zdeněk Nejedlý, pokud byl řádným pedagogem na UK v Praze, i když od 20-tých let minulého století již u komunistů, byl pedagogickou personou. Leč snaživého partajníka učinili soudruzi po válce ministrem. Bohužel již nenavazuje na svou relativně dobrou pověst (pár let tomu nazad) a začíná publikovat neuvěřitelné bláboly. Příkladem je tato kniha.
Když se začtete do knihy Jiřího Křesťana (Vyd.Paseka) dočtete se cosi jiného:
"Ostudnou kapitolou české kulturní historie je tzv. boj o Dvořáka, který ve druhé dekádě 20. století rozpoutal jeden z pozdějších představitelů komunistické totality Zdeněk Nejedlý. Kořeny jeho myšlení lze patrně hledat v rodné Litomyšli (nar. 1878), rodišti B. Smetany a působišti A. Jiráska. Z těchto dvou osobností si již v mládí vytvořil modly svých pokrokových ideálů. Oddanost Smetanovi neznala u Nejedlého mezí a mnohdy hraničila až s fanatismem, kdy ve jménu svého Mistra likvidoval "protivníky" (zejména A. Dvořáka a Janáčka). A.Dvořáka vycházejícího z tradičních hudebních forem pak uměle stavěl v ostrém kontrastu do pozice zpátečníka."
Své si ke kauze Nejedlého napsal i Josef Škvorecký (Scherzo capriccioso. Veselý sen o Dvořákovi).

WEIL
20.09.2011

Z. Nejedlý se pokoušel ukazovat co by měl socialistický realismus představovat, na co by se měl zaměřit, a naopak čemu by se věnovat moc neměl.