O vrcholu zření

O vrcholu zření https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103892/o-vrcholu-zreni-103892.jpg 4 3 1

„FILOSOFICKÉ POJEDNÁNÍ JEDNOHO Z PŘEDCHŮDCŮ MODERNÍHO MYŠLENÍ". Spisek O vrcholu zření (De apice theoriae, 1464) je posledním dílem velikého renesačního myslitele Mikuláše Kusánského. V jistém smyslu v něm završuje své dosavadní myslitelské úsilí o nalezení pravého Božího jména; tím se nyní stává absolutní „Moci“ (Posse), jehož je vše projevem. – S myšlenkovým světem Mikuláše Kusánského se čtenáři nakladatelství Vyšehrad již měli možnost seznámit v nedávno vydaném výboru z kardinálova díla. Nyní tak mohou konečně zhodnotit jeho vývoj vcelku. Vhled do tohoto vrcholného spisu má ulehčit připojená úvodní studie (Karel a Pavel Flossovi).... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

De apice theoriae , 1464


více info...

Přidat komentář

Mimir
17.11.2021 5 z 5

P: Čo hľadáš?
K: Správne vravíš!
P: Ja sa Ťa pýtam a ty sa mi vysmievaš? Pýtam sa, čo hľadáš, a ty hovoríš "správne vravíš", bárs nevravím nič, pýtam sa.
K: Keď si povedal "čo hľadáš" povedal si to správne, pretože hľadám niečo. Ktokoľvek hľadá, hľadá niečo. Keby totiž niečo nehľadal, nehľadal by vôbec. Ja teda - ako všetci poznanie hľadajúci - čosi hľadám, a veľmi túžim vedieť, čo to je, čo sa tak usilovne hľadá.
P: Domnievaš sa, že by sa to mohlo nájsť?
K: Určite. Veď tiahnutie, ktoré je všetkým hľadajúcim vlastné, nie je márne.
P: Ak však to niečo nikto doteraz nenašiel, ty sa snažíš všetkých prekonať?
K: Domnievam sa, že mnohí to nejako zahliadli a to, čo zbadali uložili do spisov. Pretože, keby to niečo, čo vždy bolo a bude hľadané, bolo úplne neznáme, ako by ho bolo možné hľadať, ak by aj po objavení zostalo nepoznané? Preto ktosi múdry povedal, že to všetci vidia, aj keď len z diaľky.

Štítky knihy

filozofie náboženství

Autorovy další knížky

Mikuláš Kusánský
německá, 1401 - 1464
1977  100%Mikuláš Kusánský
2003  80%O vrcholu zření
1979  0%O učenej nevedomosti

Kniha O vrcholu zření je v

Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x