O vegetarismu

O vegetarismu https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135097/bmid_o-vegetarismu-EAT-135097.jpg 5 5 2

Poselství Salomona z Friedbergu, jednoho z prvních propagátorů vegetariánství a bojovníků za práva zvířat.

Přidat komentář

JulianaH.
03.03.2023 5 z 5

Přednáška pro Náprstkův Americký klub dam (1884), od které jsem nečekala příliš nových nebo originálních prvků, ale která mě mile překvapila.

Po poměrně neotřelém úvodu (pokud po mém vystoupení uprchnete a už se sem nikdy nevrátíte, může za to Vojta Náprstek, který mě sem pozval) předkládá Salomon-Friedberg argumenty pro vegetariánství a proti němu, přičemž na ty druhé odpovídá. Je to neobvykle úplné shrnutí tehdejší debaty o "vegetariánské otázce", a ačkoliv mnohé argumenty známe z dneška, sem tam se objeví i něco exotického. Například tvrzení odpůrců, že kdybychom všichni byli vegetariáni, dobytek a brav by se přemnožil a snědl by on nás (a ne, fakt si to Salomon nevymyslel, tohle karnisté publikovali v tisku). Podobně zvláštně působí autorův vlastní trumf, že karnisté nejen smrdí, ale také odporně chutnají, doložený parafrází jistého lidojeda.

Ostatní argumenty se pohybují na úrovni tehdejšího (a často i dnešního) biologického či medicínského poznání: vegetariánství ulehčuje trávení, pozitivně koreluje s inteligencí atd. Vnímání abstinence od masa, alkoholu a nikotinu coby spojených nádob nevybočuje z dobových názorů (Kellogg, Shaw, ...).
Na mě nejsympatičtěji působí fakt, že pro autora je zdravotní stránka věci až druhotná, rozhoduje u něj etika, kulturnost a víra, že po zrušení inkvizice a mučíren přijdou na řadu jatka: logicky a nutně. Jako jeden z prvních také kritizuje následky domestikace a nevhodného krmení pro zdraví a welfare zvířat (aniž ovšem zažil éru velkochovů). Obzvlášť zajímavé pak jsou jeho zážitky ústrků až šikany ve vojenském prostředí, odkud ale těží i argumenty pro střídmou stravu (lehká výživa turecké armády).

Takže ano, reedice textu má určitě smysl, pořád toho nabízí dost. Navíc je vtipný, milý a erudovaný. Mimochodem Náprstkovo museum ho digitalizovalo (jenom mu při tom vypadla jedna stránka).

whack
01.03.2015 5 z 5

Knižka obsahuje prepis prednášky jedného z prvých obhajcov vegetariánstva na území dnešného Česka, ktorý sa volal Emanuel Salomon. Túto prednášku prvýkrát predniesol v Prahe v roku 1884, a príkladne ukazuje, že vegetariánstvo nie je iba nejakým výstrelkom posledných rokov, ale že má (aj u nás) dlhú tradíciu, na ktorú môžeme naväzovať.