O válce

O válce https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328788/bmid_o-valce-8a3-328788.jpg 4 15 6

Knihu o válce a vojenské strategii, kterou pruský generál Carl von Clausewitz psal po Napoleonských válkách v letech 1816–1830, vydala po jeho smrti manželka Marie. Nedokončená kniha je dodnes jedním z největších děl v oboru vojenské strategie, přeloženým do mnoha světových jazyků, základem doporučené četby na vojenských školách i předmětem hloubání milovníků militárií. Dokonce i mnozí z těch, kteří se o vojenskou literaturu nikdy nezajímali, znají autorova slova: „…válka není pouze politický akt, nýbrž opravdový nástroj politiky, pokračování politických styků a jejich provádění jinými prostředky.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Vojenství
Vydáno: , Bonus A
Originální název:

Vom Kriege , 1832


více info...

Přidat komentář

Kotrlat
25.11.2023 3 z 5

Velkolepé, ovšem nesmírně teoretické a v mnoha ohledech již beznadějně zastaralé dílo. Základní poučky o obraně, útoku, zásobování a podobně sice zůstávají v platnosti, jak ostatně v nedávné době ilustroval Tálibán s účinným odporem ve vysokých horách a přepady ze zálohy nebo Rusové a Ukrajinci s obtížností překonat hluboký pevnostní systém nebo širokou řeku a udržet dlouhé zásobovací trasy. Navzdory všem moderním zbraním navíc stále platí i Clausewitzovo tvrzení, že rozhodující složkou v armádě je pěchota.
Těžko autorovi vyčítat, že nepředpokládal, že proti sobě nemusí stát dvě konvenční armády, bude nepostradatelnou součástí válka ve vzduchu a bude možné útočit na dálku, ale už průmyslová revoluce a rozvoj železnice v polovině 19. století přinesly zásadní změny, které Clausewitz příliš nepředvídal a které změnily určité body k nepoznání. Jedná se tak spíš o dobovou učebnici vojenské taktiky a strategie s místy zbytečně podrobnými a repetitivními popisy a pro většinu dnešních čtenářů bude kniha nudná a nepříliš přínosná.

belerofontes
23.09.2023 4 z 5

Encyklopedie,která je o válce jako řemesle.Jakýsi návod jak úspěšně vést válečný konflikt.Bitvu v horách,v močále a nebo na poli když sněží.Se ztrátami na lidech se samozřejmě počítá.Clausewitz toho do knihy vtěsnal tolik,že ji nestihl ani dokončit. Upřímně, nedovedu si představit vojenského velitele,který by si rady zde udílené všechny osvojil.Kdysi jsem se o ni popral na internetové aukci,ale nikdy jsem ji nedokázal celou přečíst.Je zajímavé,že i když je tak málo čtivá,tak v češtině vyšla již ve čtyřech vydáních.
.
.
.
Kniha mi připoměla jednu píseň,která se dívá na válku z pohledu obyčejného vojáka:
"V ležení u hranic dali nám kvér,
generál Lieberschwietz ukázal směr.
Támhle só Francóze proklatá zběř
neptej se nevzpouzej kušuj a běž!".


Radous
20.03.2023 5 z 5

Tato kniha se řadí do osobní hall of shame v délce četby. Nic jsem nikdy nečetl déle než osm měsíců. Kousek po kousku, rychleji se to nedalo. A to ne že bych historicky nečetl nic delšího. Na druhou stranu - je to vcelku pochopitelné. Kniha vyšla v první třetině devatenáctého století, čemuž je poplatný překlad (originální "staroněmčině" odpovídá něco na způsob "staročeštiny"), navíc samotné téma je rovněž nejednoduché. Literatura faktu se skutečně nedá louskat jako román. Bohužel délka užívání (rozuměj: válení se s bichlí v posteli) se výrazně podepsala na stavu vazby, což se mi taktéž snad s ničím nepodařilo. Tak jako tak, fascinující je autorovo podání celé věci, rovněž poplatné mentalitě tehdejší doby. Ale jak jinak se dá o válce uvažovat, když z ní chcete udělat předmět vzdělání? Nicméně pro člověka dnešní doby (nebo alespoň pro většinu lidí) je redukce živé myslící bytosti na pouhou jednotku síly, se kterou se následně kalkuluje, něco těžko stravitelného.

Rawen616
14.11.2021

Ponechám bez hodnocení. Dočetl jsem totiž asi jen do třetiny a dál už jsem to opravdu nezvládal, protože jsem si uvědomoval, že mi to obrovské množství složité teorie a rozborů jen protéká hlavou. Ač jsem milovníkem vojenské historie a literatury o ní, O válce je na můj vkus až příliš analytické dílo a jeho čtení je nejmírněji řečeno, nelehké. Najdete zde několik nadčasových pouček a věcí platných za každého režimu, ale zkrátka té suché teorie a rozborů bylo prostě moc. To co mistr Sun zvládl se svým Uměním války v několika odstavečcích, rozebírá Clausewitz v 800 stránkovém špalku. Rozhodně nechci upírat tomuto dílu jeho historický význam, ale já jsem tento myšlenkový souboj s Clausewitzem prohrál. Nebo tedy spíše takticky vzdal. Zatím.

soukroma
08.01.2021

Umění války od Sun-c' je drobná knížka o sto stranách. Po více než dvou tisíciletích stejné téma zpracoval prušácký generál velkoryse, na 1000 stranách. Prostě pokrok, civilizace vyspěla (ohledně válek zcela jistě) ...
Nehodnotím, pro mne jako laika prostě příliš objemné (studiu tématu do hloubky se věnovat nechystám). Ale rozhodně mne zaujal životopis generála von Clausewitze...

Steinschneider
21.09.2020 5 z 5

Bezva čtení.