O starcovi, ktorý rád čítal ľúbostné romány

O starcovi, ktorý rád čítal ľúbostné romány https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86947/bmid_o-starcovi-ktory-rad-cital-lubostne-Kng-86947.jpg 4 140 23

Strhujúci príbeh z amazonského pralesa o boji starca so šialenou samicou ocelota je silnou metaforou o láske, živote a smrti, o dobre a zle, o zmysle života a jeho najrozličnejších podobách. Je to provokatívny, mýtický, magický a súčastne hrdinský príbeh a osobnej cti človeka, ktorý sa naučil žiť v harmónii s divou prírodou. Novela čílskeho autora Luisa Sepúlvedu je malým majstrovským dielom, číta sa na jeden dúšok - akoby mal Hemingwayov starý rybár Santiago príbuzného v amazonskom pralese...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Un viejo que leía novelas de amor , 1988


více info...

Přidat komentář

Alma-Nacida
17.03.2024 5 z 5

Úsporný styl mi kápl do noty stejně jako ironie i drsné reálie, střídala jsem četbu s audioknihou a obojí jsem si opravdu užila. Kniha mě přenesla v prostoru i v čase a podprahově vyjádřená úcta k přírodě se nese celou novelou čím dál výrazněji. Byl to krásný zážitek.

Greenfingers
03.08.2023 5 z 5

Novela z prostředí amazonského pralesa Stařec, který četl milostné romány je považována za nejvýznamnější dílo chilského spisovatele Luise Sepúlvedy.
Protagonistou příběhu je ovdovělý muž, který prožil část svého života mezi indiány kmene Šuarů. Naučil se od nich vše, co potřeboval k přežití v drsných podmínkách džungle. Pocity osamělosti mu pomáhala překonat četba milostných románů.
Když jeden z bílých osadníků zabije mláďata ocelota , rozzuřená samice ho vystopuje a smrtelně jej zraní. Její msta na lidech má pokračování, přibývají další oběti. Starosta osady El Idilio zorganizuje hon na řádící šelmu. Je to právě stařec Anonio José Bolívar, kterému připadne úkol zvíře zabít. Pokud jste knihu ještě nečetli, nebudu vám prozrazovat, jak to vše dopadne.
Střízlivý až lakonický styl, jakým byla tato novelka napsána, se mi moc líbil. Nečekejte žádný magický realismus na způsob Gabriela Garcii Márqueze či jiných významných představitelů tohoto literárního směru. Sepúlvedův jazyk je strohý , oproštěn od metafor. Autor a jeho kniha jsou dalším důkazem žánrové a stylové pestrosti latinskoamerické literatury 20.století.


rafan65
08.05.2023 5 z 5

Nádherná kniha která popisuje život v amazonském pralese. Příběh je hodně zajímavý a na samotném konci graduje bojem hlavního hrdiny a divoké šelmy. Autor vložit do příběhu tolik lidskosti a moudrosti že jsem se chvílemi tetelil blahem. Moc pěkné čtení doporučuji tuhle jednohubku stojí za přečtení.

Lessana
05.05.2019 1 z 5

Čakala som objemnejší titul. A to nie(len) počtom strán. Bohatšie v objeme knihy mali byť (podľa mojich predstáv a očakávaní) hlavne myšlienky. Neboli však, a to ma veľmi sklamalo. Aj príbeh samotný bol plytký, postavy ploché, jazyk a štýl ako zo slabej slohovej práce žiaka ZŠ a slovenský preklad - katastrofa. A nosná myšlienka? Že nepôvodní obyvatelia pralesa prales nikdy nepochopia, vždy sa na zvieratá v ňom budú dívať ako na zdroje kožušín, mäsa, jedov a pod., no nie ako na plnohodnotné cítiace a rozumné bytosti. To by ešte šlo.
No k záveru: Pochybujem, že starec (hlavná postava príbehu, ktorá i ktorý evokuje a zrejme má i odkazovať na Starca a more) by po akte, na ktorý čakal pol príbehu, našiel útechu v knihách, v ľúbostných románoch. V ľudských výtvoroch, často odtrhnutých od reality, od skutočného života "tam vonku", ktorý však starec poznal dokonale. On, ktorý jediný chápal a cítil prales ako celok, ako živú jednotku, ako Prírodu.
Pre mňa veľké sklamanie.

gleti
20.07.2018 5 z 5

Zajímavý příběh o člověčí temnotě, která naštěstí nezanechá čtenáře utopeného v beznaději. Ano, člověčenstvo páše příšerné věci, přesto, řečeno s klasikem, jsou věci pro které stojí za to žít.

wosch
06.11.2017 2 z 5

Vraždící ocelotí samice...ocelot je větší domácí kočka, možná by chtěla, ale rozhodně to nezvládne!

Makropulos
12.06.2017 5 z 5

Útlá knížka s velkým poselstvím, úsporný jazyk bez zbytečných slov, ironie, humor, prales a soužití lidí s ním i důsledky, které mohou vyplynout z dobyvatelského vztahu člověka k přírodě, a jako hlavní postava stařec, který se naučil s pralesem žít a k tomu si s lupou v ruce čte milostné romány, potýká se s jednotlivými slovy a přemýšlí nad nimi. Jsem moc ráda, že se mi tento příběh dostal do rukou.

Malýmedvěd
11.06.2017 4 z 5

Hezký příběh o člověku, přírodě a smrti. Hezky uchopené a hezky zpracované. Líbilo se mi.

momo01
10.05.2017 5 z 5

Byla to láska na první pohled.
Před asi 16 lety mě mezi novinkami v knihovně zaujala svojí nepřehlédnutelnou obálkou. A teď, v jiné knihovně, jsem ji potkala zas a vychutnala si ji znovu.

"Četl pomalu, polohlasem slabikoval, jako by slabiky ochutnával, a když se zmocnil celého slova, znovu si je opakoval. Totéž pak dělal s celými větami a tak si přivlastňoval city a myšlenky, které se skrývaly na stránkách knížek."

slniecko007
11.12.2016 5 z 5

Nádherná knižka, pre mňa od dovtedy neznámeho autora.

medlovice
23.09.2016 5 z 5

Přečetla jsem si knížku poprvé, přečtu si ji podruhé, po páté i po sté, až ji budu znát nazpaměť, jako ten stařec který četl milostné romány. Tak dobrý tento příběh je. A já nemám ráda milostné romány.

sadlo
06.06.2016

Kniha mého gusta. Doporučuji další knihu tohoto autora SBOHEM , PAMPO.

cukrovka
10.04.2016 5 z 5

Krásný příběh o vztahu člověka a přírody. Není tam ani slovo navíc, žádné doporučení jak příběh chápat. Každý si musí najít v příběhu svou pravdu.

Skip
27.10.2014 5 z 5

Sepúlveda píše tak, že jediné slovo nepřebývá. Záměrná strohost je velmi osvěžující, a přitom nemá čtenář ani na chvíli pocit, že by autor něco odflákl. Příběh starého lovce, který měl zálibu v milostných románech, nás zavede do malé osady v ekvádorské Amazonii El Idilio. Navzdory názvu to nijak idylické místo není. Nebudu se nijak rozepisovat o ději, protože nechci prozrazovat. Jen dám doporučení: kdybyste na tu knihu někde narazili, neváhejte s jejím přečtením jen proto, že vám autor nic moc neříká a obal není zrovna moc vyvedený. Já o Sepúlvedovi také nic nevěděl, ale jak je něco iberoamerické, má to pro mě velkou přitažlivost a až na pár zapomenutelných výjimek, jsem se ještě nesekl.

tinka1974
27.09.2014 5 z 5

jedím slovem úžasné

anibeni
06.03.2014 3 z 5

Zajímavá a milá knížka, pěkný příběh.... ale že bych z toho byla jo odvázaná, to zas ne..

klarka61
14.08.2013 5 z 5

Pěkná a chytrá knižka, doporučuji.

barbucha07
02.08.2013 3 z 5

Příběh o životě člověka v pralese, životě v souladu s přírodou proti nesmyslnému dobývání. Příběh je zajímavý, z počátku dobře napsaný, avšak ke konci, kdy by měl vrcholit, jakoby autorovi došly síly.

Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Krátka a zaujímavá novela o tom, že človek nikdy nezvíťazí nad silou prírody.
Hlavný hrdina Antonio Bolivár je človek, ktorý zákony džungle pochopil a naučil sa žiť podľa nich. Žije v kmeni, ktorý ho úplne neprijme medzi seba, pretože ako hovoria Šuarovia, nie je jedným z nich. Naučí sa čítať a nachádza záľubu v milostných románoch, ktoré v ňom vyvolávajú slzy, dojatie a napĺňajú jeho zničenú dušu.

dobromilnebojsa
02.05.2013 5 z 5

Krásna knižka, ktorá človeka nepustí, a pritom donúti zamyslieť sa nad životom trochu inak než len v duchu rýchlych víťaztiev, Naozaj mi pohladila vnútro spôsobom ako sa to už dlho žiadnej knižke nepodarilo.