O sobě

O sobě https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454247/bmid_o-sobe-P1X-454247.png 4 10 4

V tomto svazku jsou zahrnuty všechny nejzávažnější Čapkovy články a projevy autobiografického významu. Kniha je rozdělena do tří částí. Po úvodní "Pohádce o mně" následuje první část - Domov a dětství. Tam jsou všechny vzpomínky na dětství, domov, matku, bratra. Druhá část - Práce, obsahuje Čapkovy články o vlastní práci. Třetí část - Za bratrem, obsahuje dva elegické vzpomínkové články na bratra Karla a jednu báseň psanou v koncentračním táboře.... celý text

Přidat komentář

milamarus
31.12.2020 5 z 5

Ani já neumím vyjádřit, v čem to kouzlo vězí, zda je ukryto v konkrétních slovech, ve větné skladbě nebo v té nepolapitelné opravdovosti. // Možná je kus něho i ve mě samotné, v tom předpokladu, že ho objevím. Nevím. Jen jsem chtěla tento rok ukončit něčím nadčasovým. A povedlo se. // Opojné čtení!
-----------------------------------------------------------------
UKÁZKA:
(...) Jsou na světě všelijaké pohádky o neobyčejných a vzácných bytostech, jako je hloupý Honza, silný Jíra, králové, kouzelníci, víly a draci, ale stává se, že se někdy něco obzvláštního přihodí i chudému drvoštěpu. Já ovšem nejsem ani hloupý Honza, ani silný Jíra. Nejsem tak hloupý jako hloupý Honza, a právě proto jsem si nevydobyl žádného království ani zámku a nepřišel jsem k tomu štěstí, aby se mi všichni lidé klaněli. To mám teď z toho. A kdybych náhodou byl silným Jírou, dělal bych také ledacos jiného, než dělám teď, a dotáhl bych to možná tak daleko, že bych se stal v Československé republice třebas i generálem. Ale dříve bych některým lidem, na které mám zlost, řádně (kdybych byl silný Jíra) namlátil, protože bych se (kdybych byl silný Jíra) nikoho nebál.
Já se ovšem teď také skoro nikoho nebojím, ale prát se nemohu tak, jak se to odjakživa hodí na silného Jíru, protože jednak mám na nose brejle a ty by mi při rvačce shodili a rozbili, a pak by mne třeba ještě navrch pro nepřístojnost zavřeli do arestu, a na to já nemám čas, protože se musím v nynější drahotě těžko živit, a to dá dost práce a ještě to k ničemu nevede. (…)

Kontryhelka
29.12.2020 5 z 5

Bratry Čapky mám ráda. Pro mne jejich díla mají zvláštní nepopsatelné kouzlo, zřejmě mně hodně ovlivnila Dášeňka a pejsek a kočička.


MilanCFC
28.01.2020 5 z 5

Kniha především (ale zároveň určitě ne jenom) pro milovníky obou bratrů. Vzpomínání na dětství a malého Karla bylo úžasné a kouzelné, Josef navíc vysvětluje i různé inspirace pro pozdější Karlovy knihy a příběhy a podává důvody, proč byla jejich čeština tak vytříbená. Závěrečná část, věnována právě zesnulému Karlovi, je ale pořádná nálož. Tolik lásky a smutku :(

toulkar
07.07.2017 5 z 5

Poutavé vypravění o o osobě Josefa Čapka a jeho blízkých. Byť složené z jeho fejetonů je nádherně čtivé a velmi vkusně doplněné několika jeho kresbami.