O smrti a pohřbívání

O smrti a pohřbívání https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193050/o-smrti-a-pohrbivani-193050.jpg 4 4 2

Kniha O smrti a pohřbívání přináší úvodní vhled do doposud opomíjené problematiky. Věnuje se tématu smrti, představám o možné posmrtné existenci, pohřbívání a truchlení v současné české společnosti. Pro získání plastičtějšího obrazu i správných interpretací dnešního stavu autorka připomíná i starší období. Věří totiž, že bez jejich znalosti nelze současnou situaci uspokojivě vysvětlit. Kniha tak přispívá k zodpovězení mnoha aktuálních otázek: Jak se dnes Češi vyrovnávají s vlastní smrtelností? Liší se výrazně představy a postupy věřících a nevěřících osob? Věří Češi v posmrtnou existenci? Jak mrtvé pohřbíváme a co to o společnosti vypovídá? Jak se jedinci a společnost vypořádává se smutkem po smrti blízkého? Proč se rozšiřuje pohřbívání bez obřadu a o čem tento fenomén vypovídá? Vznikají nějaké nové formy pohřebních rituálů?... celý text

Přidat komentář

Simikik
02.06.2018 3 z 5

Autorka v knize pomocí výzkumu analyzuje současnou i z minulosti vyplývající podobu pohřbívání na území české republiky. Je to ojedinělá publikace, která se zaobírá celkovou tématikou a nebere si servítky.
Ze svých nasbíraných odpovědí sesbírala hodnotý sborník, který lze využít i v laické veřejnosti při pomoci či zpracovávání pohřebních aktů. Jako inspirativní hodnotím kapitolu o pomníčcích vytvářených u silnich v posledních desetiletých. Kniha je vhodná pro pomáhající i pro ty, kteří se s tématem smrti a pohřbívání setkávají.

Lenka4
18.08.2015 4 z 5

Smrt a pohřbívání ze všech možných úhlů pohledu, v historii, v současnosti i v různých souvislostech. Kniha přináší tak velké množství informací, že ji nelze číst na jeden zátah. To by bylo ostatně obtížné pro citlivější povahy i vzhledem k tématu. Autorka si zaslouží obdiv i poděkování za to, že se do zpracování této látky pustila a že ji probrala opravdu komplexně. Škoda jen, že v textu byly ponechány doslovné přepisy odpovědí informátorů, důvodem bylo patrně zdůraznění jejich autentičnosti. V dané podobě (nesouvislý projev) však působí dost rušivě. Hodnota výzkumu by se nijak nesnížila jejich převyprávěním či stylistickou úpravou.


Štítky knihy

pohřby

Autorovy další knížky

Olga Nešporová
česká, 1976
2014  80%O smrti a pohřbívání
2021  %Homoparentální rodiny

Kniha O smrti a pohřbívání je v

Právě čtených1x
Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech3x