O šílenství, podivínství a genialitě

O šílenství, podivínství a genialitě https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95237/o-silenstvi-podivinstvi-a-genialite-95237.jpg 4 21 6

Popis vyjímečných duševních procesů a poruch lidské psychiky, jako jsou různé úchylky, deviace i mimořádné stavy mysli. Autor prostřednictvím příběhů, doplněných teoretickým vysvětlením, popisuje neobvyklé stavy mysli, ať už se jedná o psychopatologické projevy, anebo o výjimečné a zvláštní jevy. A tak v 56 krátkých kapitolách nalezneme popisy projevů hypochondrie, sadomasochismu, posedlosti či erotomanie, ale rovněž popisy fenoménů změněného stavu vědomí, déja vu či duševní identity. Témata jsou atraktivní, podávaná zábavnou formou, přestože je autor rozebírá z psychologicko-psychiatrického hlediska. Díky tomuto zpracování se kniha stává čtivou a zajímavou pro odborníky i laiky.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

The Madness Of Prince Hamlet And Other Delusions , 1994


více info...

Přidat komentář

hu_87
26.09.2021 5 z 5

Název je skutečně velmi dobrý a odhaluje prakticky vše, co od knihy máte očekávat. Podivíny se to v knize jen hemží...

záškodník
02.05.2020 3 z 5

Slušně a srozumitelně psaná interpretace nejmožnějších psychických a duševních poruch v podobě nejrůznějších příběhů. Po dočtení snadno pochopíte, proč tato kniha dokáže spoustu lidí pobouřit, vědomosti autora jsou nevyvratitelné a jeho radikalismus ohromný, v dnešním světě fakta bolí. Knihu jsem si užil celou, ale jen k pár kapitolám jsem se musel nadšeně vracet. (Mysl v davu a Hledání lepšího života - disociativní fuga).


Metroušek
14.08.2018 5 z 5

Zajímavá, čtivá a podnětná kniha, snažící se vysvětlit na řadě více či méně bizarních případů anomálie lidské mysli z hlediska moderní vědy. Leckdo, kdo se myslí více zaobírá, tuší, že oficiální (tj. materialistická) věda toho o vědomí ví tristně málo, takže některá vysvětlení v knize jsou z mého pohledu hodně hypotetická a krkolomná; většině však věřím, protože jsou to nejschůdnější řešení. Je mi však záhadou, proč si psychologové a psychiatři nerozšíří obzory, a nenastudují si také východní učení, která vědomí poznala a popsala daleko lépe, a zejména proč se nesnaží poznat své vlastní vědomí, a na základě takto dosaženého poznání pak poučeněji vykládat svět a jeho jevy... Jenže to by pak museli opustit bezpečnou, "objektivní", materialistickou, vědeckou, stádní ohrádku, a vydat se na osamělou cestu na pofidérní nebeské pastviny. Což, jak známo, udělá jen ten, kdo musí. Pro ostatní je "introspekce jako vědecký nástroj pro získávání informací o stavech mysli již dlouhou dobu zavržena". Kdo by také chtěl dobrovolně "upadnout do jakéhosi bezmyšlenkovitého stavu připomínajícího kóma"? A tak se vědecké poznání mysli točí v nekonečném kruhu bez možnosti pochopit živé vědomí, které je podstatou všeho, a vědci jsou v pozici neplavců, kteří studují plavání, ale nikdy se plavat neodvážili, nebo paniců a panen, kteří usilovně kupí informace o sexu z druhé ruky, ale jsou to jenom teorie. Autor je však pokorný a uvědomuje si, jak mnoho toho nevíme. A obávám se, že bez překonání jistých bariér o moc víc nikdy vědět nebudeme.

sleepydreamer09
27.02.2018 5 z 5

Skutečně zajímavý přehled interpretující anomálie výjimečných myslí prostřednictvím různých příběhů, především z historických dob.

Doporučuji pro čtenáře, jimž je blízká psychologie nebo oblast v lékařství, a kteří si chtějí rozšířit obzory v poznávání lidské mysli.

Miro.slav
28.07.2016 5 z 5

Zaujímavé čítanie mapujúce odchýlky od "normálne pracujúcej psychiky" človeka, ktoré buď prerastajú do porúch alebo môžu viesť ku genialite. Youngson na krátkych príkladoch demonštruje, ako sa prejavuje napr. syndróm folie et deux, autizmus, sadizmus, masochizmus, ale aj sebazmrzačovanie, šovinizmus či deviácie prejavujúce sa u svätcov a mníchov. Ako vhľad do problematiky odporúčam.

Petr.c17
12.12.2015

Ke kapitole 22: Mysl Sigmunda Freuda: pseudověda - musím poznamenat svůj drobný nesouhlas, domnívám se, že lidská duše a mysl je v podstatě chodící vypravěč, literát, snílek a vědecky zopakovat stejnou situaci pro tuto "chodící mysl" tak, aby se dala navodit průkaznost vědecké teorie, je zhola nemožné. Takže věta o Freudovi: Freud v žádném ohledu vědcem nebyl; byl literátem - velmi vytříbeným a tvořivým - pro mě platí, ale i tak bych ho uznal za vědce...bla bla atd.

Štítky knihy

stavy změněného vědomí šílenství genialita bláznovství

Kniha O šílenství, podivínství a genialitě je v

Přečtených38x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst46x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x