O ševci Matoušovi a jeho přátelích

O ševci Matoušovi a jeho přátelích https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45131/bmid_o-sevci-matousovi-a-jeho-pratelich-At7-45131.jpg 4 28 4

Román zachycuje události v letech 1847-1851. Hlavním hrdinou je švec Matouš Štěpánek. Matouš byl člověk bouřlivý k pánům, odmítal poslušnost, hrál divadlo, kde zesměšňoval vrchnost. Když byl ještě dítě a chodil do školy, byl drzý na učitele. Jednou ho učitel seřezal rákoskou a pověděl to doma. Otec se naštval a učitele zbil...

Přidat komentář

Kuža007
07.10.2018 4 z 5

Kniha mě zaujala, i když byla díky staré češtině trochu obtížněji čitatelná. Přesto považuji tuto kniha za druhé jeho nejlepší dílo (po V temných vírech)

Gabi13
28.07.2018 5 z 5

Kniha je psána starou češtinou, ale o to víc je příběh velmi skutečný a lehce představitelný. Tíha a chudoba te doby. Naděje krisene touhou po svobodě. Je smutné jak jsou lidé nepoučitelní a koloběh těchto těžkých dob jako by se navracel. A to nemyslím počátky komunismu.
Myslela jsem, že si knihu jen přečtu do Čtenářské výzvy, ale bylo to pro mně opravdu čtenářský zážitek.


Metcheque
13.09.2016 5 z 5

Staškův podhorský román z doby revolučního 19. století mě zaujal konstatováním, že hlavní hrdina je anarchista. Vzhledem k tomu, že v roce 1848 se evropský anarchismus (natožpak ten v rakouské monarchii) teprve konstituoval, předpokládal jsem, že postavy budou zejména autobiografickou projekcí samotného Staska. Nemýlil jsem se.

Příběh ševce Matouše je inspirován skutečnou událostí; tomu napovídá poměrně rozvolněná fabule, v jejímž rámci se autor snaží zaznamenat veškeré příhody s Matoušem spjaté. Kupodivu to na dynamice příběhu neubírá, právě naopak. Stašek vytváří plastický obraz 19. století se všemi jeho klady i zápory a nářeční obraty ještě podtrhují autenticitu.

Matoušův anarchismus je spíše symbolický - projevuje se zejména v nedůvěře ke kněžím, kteří jsou zde až karikaturně zobrazeni coby krvelační amorální pošuci fanaticky vystupující proti demokratizačním tendencím. Jinak je Matouš bolševik jak vyšitý. V kapse komunistický manifest a plná huba idejí o socialistické republice a znárodňování panských majetků.

Když tomuto vynikajícímu sociálnímu obrazu doby přidám k dobru ještě záblesky červené knihovny (Růza se vymaní z buržoazního područí manželského svazku a zcela hippiesácky se oddá volné lásce) v podobě úžasných opisných pornopasáží, nezbývá, než tomu dát plnou palbu:

"Matouši!"
"Růženko!"
Zpívali jim kosi, zpívali jim drozni, smálo se na ně jarní slunečko. Usmál se i starý Čas a hodil jim zrníčko, jež rozpučelo k životu.

maryzka
12.05.2012 3 z 5

za nás v ironickém slova smyslu to byla populární kniha, nebot tato kniha se uváděla jako příklad objevení Karla Marxe.

Štítky knihy

19. století chudoba, bída dělnické hnutí Rakousko-Uhersko společenské rozdíly společenské romány sociální romány

Autorovy další knížky

Antal Stašek (p)
česká, 1843 - 1931
1961  74%O ševci Matoušovi a jeho přátelích
1959  84%Blouznivci našich hor
1974  80%V temných vírech
1940  76%Blouznivci našich hor. Díl 1
1936  100%Dílo

Kniha O ševci Matoušovi a jeho přátelích je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce66x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x