O růžovém keři

O růžovém keři https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42544/o-ruzovem-keri-42544.jpg 4 8 2

Pět pohádkových příběhů pro malé i velké. První český výbor z pohádek německého romantického básníka a prozaika, vycházející k autorovu dvoustému výročí narození, přináší pět tzv. italských pohádek, v nichž tvůrce vychází ze starých neapolských pohádek Giambattisty Basilia (1575-1632).

Přidat komentář

jakub2199
23.06.2023 4 z 5

Ukázka tvorby sběratele lidových pohádek, obdobnou činnost publikovaly v české tvorbě Erben a Němcová, mezi jinými. Brentano je reprezentantem německého romantismu, vrstevník a přítel bratří Grimmů, které ke sběratelské činnosti přivedl. Rozdíl mezi jejich tvorbou a tvorbou Brentanovou, je, že Grimmové zapisovali a publikovali nezměněné pohádky, kdežto Brentano pohádky upravoval a editoval, slučoval a nahrazoval - v tom se podobá Erbenovi i Němcové, kteří také do textů silně zasahovali.
Pohádky jsou zajímavé jak literárně tak kulturně, pro svůj komentář doby a svou imaginaci, pro potenciální čtenáře je lepší o nich uvažovat v obdobném duchu jako o Ezopových či La Fontainových bajkách.

honajz
10.03.2018 3 z 5

Nijak moc mi jednotlivé pohádky v hlavě neuvízly. Knihu jsem četl i proto, že má mít blízko k jistému magickému realismu, ale ten se zde nekoná.