O rodičích a dětech

O rodičích a dětech https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12938/bmid_o-rodicich-a-detech-2wB-12938.jpg 4 303 49

Třetí próza Emila Hakla líčí setkání dvaačtyřicetiletého Jana Beneše s otcem. Zaznamenává jejich vzájemný rozhovor, který se odehrává během jednoho odpoledne a večera. Kniha obdržela cenu Magnesia Litera v kategorii próza.

Přidat komentář

Gabi13
08.02.2024 4 z 5

Prostě normální život. Je v tom spousta moudrosti a současně vidím běžný život otce a syna. Ráda jsem si přečetla. Film jsem neviděla.

ZuzziŠ
17.10.2023 3 z 5

Jako proč?


Vcelar1980
10.07.2023 5 z 5

Prostě z nějakého důvodu je to srdcovka. Příběh krásně pluje Prahou, čtivé, v podstatě jednoduché vyprávění, Balkán, vždy když si dám tuto knížku jako jednohubku, přenese mě to zpět v čase, vzpomenu si na vlastního tátu, projdu si v duchu místa, která už třeba ani nejsou a je mi dobře. Proto 5 hvězd.

stoun25
28.03.2023 5 z 5

Já dávám 5 hvězd.
Lehká četba, oddychovka a nejspíš hodnotím takto vysoko, protože já už si se svým tátou takhle nepokecám. Možná takové dílo dokáže ohodnotit jen ten, kdo o tohle přišel...

R47
22.03.2023 4 z 5

Haškovské kecání u piva, které mě tou reflexí vztahu otce a syna bavilo o několik řádu víc než samolitující se Schránka Sabriny Black.

Doubravka1975
16.12.2022 3 z 5

Setkání otce důchodce a jeho dospělého syna, tak jejich hovory há. mě moc nebavily. Prý je to i zfilmováno, ale nějak mě to neláká.

helusa2
21.03.2022 4 z 5

Mám tyhle syrové knížky ráda… Jasně, děj převyprávět nejde. Je to sbírka historek a vzpomínek a pocitů - ale přijde mi, že jsem na tom pivku vlastně byla taky… Je to zkrátka “ze života” :-)

Monike
06.02.2022 5 z 5

Nevedela jsem, co od knihy cekat. Autora neznam, je to ma prvni kniha a za me super popsane odpoledne na pivku :-)

mss
31.01.2022 2 z 5

Ani nenadchne, ani neurazí. Oddechovka na cesty, ale znovu po ní nesáhnu.

Adele02
16.01.2022 3 z 5

Ve výsledku mnohem lepší, než jak se zpočátku zdálo.

„Je to nuda navléknout se do jedný role a hrát ji až do úplnýho rozpadu."

Kopretina
19.12.2021 2 z 5

Moje první kniha od tohoto autora mě nenadchla. Asi nejsem na řečičky o tom, kolik měl kdo ženských a jiných syrových popisů. Co si z knihy odnesu je, že to rodiče nemají lehké s dětmi a děti s rodiči jakbysmet.

Janek
12.11.2021 4 z 5

Próza Emila Hakla není ani laskavá, ani úsměvná. Pod zdánlivě bezvýznamným klábosením otce a syna, z příběhu bez dramat a bez pointy, prosvítá řada křivd a neporozumění. Taková je literatura, takový je život.

čika
04.01.2021 4 z 5

Generačná výpoveď syna, ktorý sa kdesi zasekol, môžete sa stotožniť, alebo si povedať "to znám", ale môže to ísť úplne mimo vás.

ivetka859
06.12.2020 5 z 5

Vracím se k téhle knížce už po několikáté za posledních 10 let. Je to příjemná jednohubka, umí být o milém vyprávění, o humoru, o pochopení a pokoře, o vztazích... Čte se velmi příjemně a rychle.
Vždycky si přečtení říkám, že musím zavolat babi a nechat si vyprávět.

Pablo7
07.06.2020 4 z 5

Byla to moje třetí kniha od Hakla a hodnotím ji jako nejlepší. Vztah s otcem je pro autora dost zásadní a tak mě čtení dokázalo emocionálně zaujmout. Samozřejmě mě nebavili některé části např.rozhovory o letadlech, ale i tak je to dost dobře vylíčený komplikovaný vztah otce a syna.

booklovertina
04.01.2020 4 z 5

Ako tak čítam komentáre (najmä tie negatívne), tak mám pocit, že čitatelia, ktorí z knihy neboli až takí nadšení, ju čítali len s vidinou humoru, zasmiatia sa. O tom ale tá kniha nebola. Samozrejme, boli tam aj vtipné momenty, no skôr sa zameriavala na psychológiu človeka (ako spôsob života rodičov vplyvňuje deti a celý ich život), na vzťah medzi rodičom a dieťaťom, ktorý je nie vždy ideálny (pretože aj ten je poznačený výchovou a správaním rodičov) a či chceme alebo nie, nie vždy si s mamou či otcom máme čo povedať a potom to tak vyzerá - rozhovory o ničom, vata na vyplnenie ticha. Tá kniha nemá byť len vtipným, autentickým zobrazením vzťahu rodič - dieťa, ale analýzou človeka. Aspoň podľa mňa. Od Hakla to bola prvá kniha, ktorú som čítala a určite ešte siahnem po ďalšje od neho.

Melcrovka
05.11.2019 1 z 5

Sem tam dobrý vtip, autentický náhled do rozhovoru mezi dospělým synem a starým otcem.
Jejich charaktery mi ale vadily, jejich hospodské řeči mi lezly na nervy, jejich pohled na svět mi byl protivný, jejich morálka odpudivá. A tak jsem to ani nedočetla.

mol378
24.09.2019 5 z 5

Hakl mě vždy potěší, znervózní, zneklidní, rozesměje, donutí k zamyšlení - a dlouho mi jeho slova a věty nejdou z hlavy. Je přímý, bez servítků, naostro, nešetří se. Mám ho moc ráda. V hovorech mezi otcem a synem (a synem syna) se odráží celý svět. Čtěte.

ziriant
21.05.2019 2 z 5

Tyhle hovorově pojaté knihy (ať už z hlediska hovorového jazyka či z hlediska dialogu) pro mě představují docela oříšek a náročné čtení. Holt každý jsme asi naladěný na jinou čtenářskou vlnu, která je nám vlastní a která pro nás představuje to "ono", kde se cítíme jako ryba ve vodě a kde při čtení náš mozek vyžaduje jen malé množství energie. Tohle mi dalo neskutečně zabrat. Nechci říci, že to měla být lehčí kniha, to nejspíše ne, ale pro mě to bylo jednak náročné a jednak dost neuchopitelné, takže jsem si to ani příliš neužila a ani mi to příliš nedalo. Asi jsem zhýčkaná, ale ten hovorový jazyk mě opravdu ruší :D Já vím, o to tu jde, tak co se do čtení takových knížek hrnu, že? Ano, asi je to pro někoho autentické, ale takhle "moje" realita většinou nevypadá - díky bohu! - a pokud tak občas vypadá, tak mě spíše obtěžuje o tom ještě navíc číst. Takže bych to shrnula asi takto: pro mě představovalo přečtení této knihy jakýsi pokus. Tento pokus nevyšel. Nevadí. Ale zkusila jsem to. Nicméně místy se tam mihly zajímavé slovní obraty / situace / věci, ne že ne. Jen jich dle mého bylo dost poskrovnu.

freejazz
16.01.2019 5 z 5

nechce sa mi čítať knihy, ktoré sú sfilmované - zvyčajne ide o úplne rozdielne diela. ale toto ma bavilo. takto si predstavujem normálne rozhovory, ktoré sa na nič nehrajú, nesledujú žiadne inaquosti, len obyčajný normálny život bez pózy, ideológie, militantného feminizmu a ekoterorizmu, ktoré ruka v ruke s genderizmom otravujú náš vzduch.
synu, rád sa s tebou takto porozprávam, dúfam, že to pôjde aj bez toho kamaráta A.:)