O přechodech k demokracii

O přechodech k demokracii https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124486/o-prechodech-k-demokracii-124486.jpg 4 10 3

Politologická studie seznamující s diskusemi, přístupy a výsledky zkoumání přechodů k demokracii v západní politologii v posledních dvaceti letech. Autoři se zaměřili na otázky charakteru odstraňovaného režimu, samotného momentu zlomu, typologie cest přechodu, periodizace a rytmu změny a na problematiku tzv. starých struktur. Kniha nepojednává o konkrétních osobách a aktérech, ale o tom, jak určitá počínání těchto aktérů někdy k demokracii vedou, jindy nevedou. V českém prostředí je to první publikace tohoto druhu. Mohla by čtenářům umožnit i nový pohled na dosud publikované dokumenty, memoáry či analýzy československého přechodu k demokracii. Je určena především odborné veřejnosti, ale díky tomu, že podrobněji rozebírá některé přelomové politologické práce zabývající se problematikou demokracie, lze ji využít i jako učebnici pro studenty politologie, historie, sociologie, filosofie. Zdroj: spolecenskeknihy.cz... celý text

Přidat komentář

B-artX
22.02.2024 4 z 5

Kniha odkrývá velmi zajímavá témata v oblasti tranzitologie, kde se zaměřuje na nejvíce stěžejní postupy, teorie, události a osobnosti. Hvězdu musím strhnout za poslední dvě kapitoly, které působily značně krkolomně. Knize nelze odebírat silný přesah i třicet let od napsání, určitě se vyplatí pro studium i dnes.

Kabuky
21.01.2023 5 z 5

Perfektní kniha z oblasti politologie.


JAG9
16.07.2020 5 z 5

Výborná knížka pro všechny, kteří se zajímají o problematiku tranzitologie. Vezmeme-li v potaz, že je to kniha z r. 1994, kdy pořád nebylo úplně snadné dostat se k relevantní zahraniční literatuře (min. pro běžného čtenáře), tak tito autoři se k ní dostali a výsledkem je sice docela útlá, ale na informace dosti nabitá publikace. Nezkoumají se zde konkrétně přechody v jednotlivých zemích, ale jsou zde nastíněny hlavní teoretické koncepty. I po více než čtvrt století od vydání je to stále publikace patřící k povinné literatuře na vysokých školách u příslušných předmětů. Kniha by si beze sporu zasloužila reprint a třeba i rozšíření a doplnění o to, co přinesl další světový výzkum v této problematice za těch více než 25 let. Rozhodně 5*.

Autoři knihy

Jiří Kunc
česká, 1947 - 2006

Kniha O přechodech k demokracii je v

Právě čtených1x
Přečtených15x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x